Καμπούλ: Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρωτόκολλο πολέμου για φυγάδευση πολιτών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Επιτάξεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Αξιωματούχος Ταλιμπάν κατά ΗΠΑ: Εσείς ευθύνεστε για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Την ίδια ώρα εν μέσω χάους που εξακολουθεί να επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν να έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω ποδοπατήματος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν ρίχνει τις ευθύνεις στη Δύση.

Ο Αμίρ Καν Μουτάγκι κάνει λόγο για εσκεμμένη πρόκληση σκηνών πανικού στο Αφγανιστάν,ο οποίος δήλωσε ότι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται.

Κατηγόρησε, δε, τις ΗΠΑ για πρόκληση δράματος ως απόρροια της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να καλλιεργήσει κλίμα δράματος. Ακόμη ανακοίνωσε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε συνομιλίες με όλες τις πλευρές ώστε να φτάσουν σε συμφωνία για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος.

Την έναρξη μιας πολιτικής περιόδου, που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από διαταραχή των ισορροπιών και σειρά προβληματισμών, σηματοδοτεί και επίσημα η πρόθεση των Ταλιμπάν να ανακοινώσουν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τα νέα τους σχέδια γνωστοποίησε εκπρόσωπός τους, λίγες ημέρες αφότου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου με την οποία έδωσαν ένα πρώτο στίγμα της διακυβέρνησής τους.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στρατιωτικό αεροπλάνο πετάει «φωτοβολίδες» για να αποκρούσει τυχόν επίθεση τζιχαντιστών στην Καμπούλ

Στο μεταξύ τα στρατιωτικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για την επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ ρίχνουν φωτοβολίδες και προσγειώνονται με τη μύτη καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι τζιχαντιστες θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν κάποιο εξ αυτών. Και όλα αυτά την ώρα που τουλάχιστον 20 πολίτες μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των Ταλιμπάν.

Τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν γρήγορες προσγειώσεις έτσι ώστε να αποφύγουν μία πυραυλικά επίθεση. Την ίδια ώρα ένα βίντεο δείχνει ένα γαλλικό αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού να ρίχνει «φωτοβολίδες» κατά τη διάρκεια της απογείωσής του.

Πρόκειται για ένα γαλλικό μεταγωγικό τύπου A400M που απογειώνεται από την αεροπορική βάση ​Al Dhafra. Οι «φωτοβολίδες» που ρίχνει είναι αερόφυλλα αλουμινίου, γνωστά ως «τσαφ», που δημιουργούν ψευδής στόχους παραπλανώντας εισεργόμενα βλήματα. Η ρίψη τους ενδέχεται να είναι αυτόματη και να σχετίζεται με τον εντοπισμό κάποιας απειλής.

Πάντως πιστεύεται ότι οι Ταλιμπάν που ελέγχουν όλα τα σημεία πρόσβασης στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι δεν θα επιχείρησουν να καταρρίψουν κάποιο στρατιωτικό αεροσκάφος καθώς μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αμερικανική παρέμβαση στο Αφγανιστάν.

Παρόλα αυτά αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού φοβούνται ότι θα σημειωθεί επίθεση από τη θυγατρική ομάδα του ISIS στο Αφγανιστάν. Μάλιστα όπως λένε φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιησουν κλεμμένους πυραύλους για να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος διάσωσης στο οποίο θα βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα.

protothema.gr 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλος αυτός ο πανικός επεκράτησε, επειδή η κυβέρνηση Biden στάθηκε ανίκανη να εφαρμόσει την συμφωνία Τrump-Ταλιμπάν, που υπέγραψαν στην Ντόχα τού Κατάρ την 29/2/20. Η συμφωνία είχε χρονοδιάγραμμα και όρους, αλλά οι ΗΠΑ μάλλον ξέχασαν ότι έπρεπε να έχουν αρχίσει την εκκένωση από τον Μάϊο 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα