ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Τέλος η ακαδημαϊκή ελευθερία!!! Καθηγητές θα διώκονται αν δεν υποστηρίζουν την … διαφορετικότητα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του  Sami Biasoni*

61.000 καθηγητές των «κοινοτικών κολλεγίων»της Καλιφόρνιας απειλούνται με απόλυση καθώς οι woke απόψεις έγιναν επίσημο δόγμα, θυμίζοντας  Σοβιέτ!

Σύμφωνα με άρθρο της Le Monde,  (17 – 10 – 23) οι νέοι κανονισμοί που ισχύουν στα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια προβλέπουν ότι η θητεία των καθηγητών θα εξαρτάται από τη συμμόρφωσή τους «στην διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη».

Ο πόλεμος είναι ειρήνη, ο αντιρατσισμός είναι ρατσισμός, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η αναγνώριση είναι αδικία, η άγνοια είναι δύναμη, οι διακρίσεις είναι ισότητα. Οι μισοί από αυτούς τους καταγγελτικούς ισχυρισμούς προέρχονται από τη γνωστή οργουελική λογοτεχνική επιστημονική φαντασία του μυθιστορήματος 1984 , οι άλλοι προέρχονται από τα νέα κανονιστικά κείμενα γνωστά ως Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη στα οποία υπόκεινται τώρα οι χιλιάδες καθηγητές σε κοινοτικά κολέγια στην Καλιφόρνια , αναφέρει. άρθρο της Le Monde .

Προκειμένου να προωθηθεί ενεργά η ένταξη, οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών διατάσσονται να αναγνωρίσουν ότι «οι κοινωνικές και πολιτιστικές ταυτότητες είναι διαφορετικές, ρευστές και διασταυρούμενες». Πρέπει επίσης να κατανοήσουν τους «πολλαπλούς άξονες καταπίεσης που αντιμετωπίζουν άνθρωποι από φυλετικές, εθνοτικές ή άλλες μειονοτικές ομάδες » . Δεν είναι πλέον θέμα συνειδητοποίησης, αλλά απαίτησης. Οποιοσδήποτε καθηγητής δεν αποδέχεται αυτές τις αρχές αυστηρώς αναλαμβάνει τώρα τον κίνδυνο επιζήμιων συνεπειών για τη σταδιοδρομία του.

Όλοι οι καθηγητές που εργάζονται στα εν λόγω ιδρύματα καλούνται να αναγνωρίσουν τις μεροληπτικές προκαταλήψεις τους, να αποδομήσουν τα «προνόμιά» τους και να ενσωματώσουν αυτές τις κατεξοχήν πολιτικές εκτιμήσεις στη διδασκαλία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι εναντιώθηκαν πρόσφατα και κινήθηκαν νομικά εναντίον του ιδρύματος, με το σκεπτικό ότι απειλείται πλέον η ελευθερία διδασκαλίας τους, ακόμη και η ελευθερία της έκφρασης.

Το κανονιστικά επιβεβλημένο γλωσσάρι δεν κρύβει τις ιδεολογικές του εμπνεύσεις: μιλάει για «λευκότητα», «σεξουαλική αντιστοίχιση κατά τη γέννηση», «συστημικό ρατσισμό», με άλλα λόγια ένα σύνολο αγωνιστικών ψευδοεννοιών, για τους οποίους δεν υπάρχει συναίνεση στους ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά στους οποίους πρέπει να υποταχθούν.

Ορισμένες από αυτές είναι προβληματικές επειδή είναι εν μέρει αντιεπιστημονικές. Όπως κάποτε υπήρχε μια προσπάθεια επιβολής μιας «μαρξιστικής-προλεταριακής επιστήμης», υπάρχει η επιθυμία να καθιερωθεί μια πρακτική woke των μαθημάτων. Στην εποχή του, ο μαρξισμός υποστήριζε τις αμφισβητούμενες αρχές του Λυσενκισμού**, ο οποίος, σε πείσμα της βιολογίας, αρνούνταν τη δράση των γονιδίων και των χρωμοσωμάτων. Στην Καλιφόρνια, «πολιτικοποιούν» τα χρωμοσώματα για άλλη μια φορά, υποστηρίζοντας ότι το βιολογικό γεγονός είναι δευτερεύον*** στη σεξουαλική ταυτότητα των ατόμων και εξυμνώντας την κοινωνική και υποκειμενική εναλλακτική του. Στη Γαλλία, η προλεταριακή επιστήμη είχε υπερασπιστές της στρατευμένους ποιητές, όπως τον Aragon. Σήμερα, ακούμε τακτικά ερευνητές στις ανθρωπιστικές επιστήμες να προσπαθούν να επιβάλουν ως οριστικές αλήθειες για τη σεξουαλική ταυτότητα στα τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών που είναι αφιερωμένα στις «μελέτες φύλου», αναλαμβάνοντας πλήρη αποσύνδεση μεταξύ του κλάδου και των φυσικών θεμελίων του.

Η Δύση, άλλοτε υπερήφανη για την υπεράσπιση της επιστημονικής αλήθειας, ανακάλυψε τη «δύναμη» των δογμάτων… Πόσο μακριά είναι η παρακμή της.

Με αυτόν τον τρόπο, το ιδεώδες του Χούμπολτ**** μιας « ελεύθερης αναζήτησης της αλήθειας  και της προόδου της επιστήμης» ποδοπατιέται, περιφρονείται ως –όπως όλα όσα προέρχονται από τη Δύση– όργανο διαιώνισης των ανισοτήτων.

Τα κολέγια (community colleges) της Καλιφόρνια είναι δημόσια ιδρύματα που υποδέχονται σχεδόν δύο εκατομμύρια φοιτητές, συχνά από λαϊκά στρώματα. Η διδασκαλία τους ότι η κοινωνική κατάσταση ενός ατόμου πηγάζει πρωτίστως από ένα καταπιεστικό σύστημα που το βλάπτει δεν μπορεί να είναι μια λυτρωτική πρωτοβουλία. Είναι μάλλον μια καταδίκη στην αποτυχία, την παραίτηση και τη δυσαρέσκεια των θυμάτων. Όσο για τους καθηγητές, υφίστανται τη μετάλλαξη της νεοπροοδευτικής ηθικής που επικρατεί στις περισσότερες δημοκρατικές πολιτείες της Αμερικής, μια μετάλλαξη που απεικονίζεται από την εξέλιξη του ιστορικού σλόγκαν της Google από το Μην είσαι κακός (Dont be evil) προς το Κάνε το σωστό (Do the right thing) .

Φαινομενικά ανώδυνη, καθώς η ουσία της δήλωσης φαίνεται ομοιογενής, αυτή η τροποποίηση στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει μια πραγματική υποδειγματική μετατόπιση από την παθητική υποκίνηση να μην κάνουμε κακό – ο κλασικός αντιρατσισμός ορίζεται ως η απουσία ή η απαγόρευση του ρατσισμού – προς την ενεργητική εντολή αγώνα – ο σύγχρονος ρατσιστικός αντιρατσισμός εντέλεται την καταπολέμηση της παθητικής στάσης, που θεωρείται ως μια μορφή ρατσισμού. Το γλωσσάρι που προτείνεται ως μέρος των πολιτικών για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ένταξη των κοινοτικών κολεγίων της Καλιφόρνια το δείχνει όταν οι συντάκτες τους υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι η παρεμπόδιση των λεγόμενων «θετικών» πολιτικών διακρίσεων θα ήταν ένδειξη μιας μορφής ρατσισμού (που χαρακτηρίζεται ως «αντίστροφος ρατσισμός») που στοχεύει να αρνηθεί το «λευκό προνόμιο» .

«Η δικτατορία μπορεί να εγκαθιδρυθεί χωρίς θόρυβο» έγραψε ο Όργουελ. Μπορεί επίσης να επιχειρήσει να εγκαθιδρυθεί μέσα στη βουή των καλών συναισθημάτων που έχουν καθιερωθεί ως ηθικός κανόνας.

Σαμί Μπιαζονί είναι απόφοιτος της περίφημης École Normale Supérieure και διδάκτωρ φιλοσοφίας. Επιμελήθηκε το συλλογικό έργο Malaise dans la langue française (2022) και δημοσίευσε το Le statistiquement correct  το 2023.

**O Tρόφιμ Ντενίσοβιτς Λυσένκο (1898 -1976) ήταν σοβιετικός γεωπόνος που απέρριπτε τους νόμους της γενετικής. Το 1940, έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, η θεωρία του κατέστη το επίσημο επιστημονικό δόγμα και κατεδίωξε τους αντίθετους ερευνητές. Πολλοί απολύθηκαν από τις θέσεις τους, χιλιάδες φυλακίστηκαν και κάποιοι εκτελέστηκαν ως εχθροί του κράτους. Εφαρμοσμένες οι ιδέες του Λυσένκο στην ΕΣΣΔ συνέβαλαν στους λιμούς που σκότωσαν μέχρι και 5.000.000 ανθρώπους. Η υιοθέτηση των μεθόδων του από το 1958 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είχε παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα, με 20.000.000 νεκρούς.

***Πρόκειται για μεφιστοφελική επινόηση στην προσπάθεια της νεωτερικότητας να απελευθερώσει τον σύγχρονο άνθρωπο από τους χριστιανικούς «μύθους». Ετσι, εκατοντάδες νέοι στη Δύση, στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας, διεγνώσθησαν με «δυσφορία φύλου» και κατακρεουργήθηκαν, αποκτώντας τεχνητά γεννητικά όργανα ή χάνοντας τους μαστούς και κατακλυζόμενοι από ορμόνες, αν και η επιστήμη αποφαίνεται ότι το μυαλό ωριμάζει μετά τα 22. Ώσπου, πρόσφατα, μπροστά στο σκάνδαλο και στις αγωγές στη Δικαιοσύνη, η ειδική κλινική  Tavistock στην Αγγλία έκλεισε και το νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία αποφάσισε να μη διενεργεί πλέον αλλαγές φύλου. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνίες δεν έχουν να προσφέρουν ιδανικά στους νέους και οι προωθούμενοι από την Πολιτεία και τα ΜΜΕ LOATK… «αλωνίζουν» στο Διαδίκτυο.

****Ο Φρίντριχ φον Χούμπολτ (1769-1859)  ήταν Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

https://www.lefigaro.fr/vox/monde/orwell-en-californie-l-antiracisme-c-est-le-racisme-le-merite-c-est-l-injustice-la-discrimination-c-est-l-equite-20231023

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα