του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Έχω γράψει επανειλημμένως για τους κινδύνους που περικλείει η απόλυτη κυριαρχία ενός ηγεμονικού λόγου και η αναπαραγωγή μιας αυτοϊκανοποίησης ότι τα πάμε καλά.
Καλά τα πάμε αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά μιας τραγωδίας με απρόβλεπτη πορεία. Και δεν είμαστε μικρά παιδιά για να αναπαραγόμαστε με τις επιτυχίες μας.
Είναι καλές, τις χρειαζόμασταν ως κοινωνία για να δουν και οι φίλοι, εταίροι και εχθροί ότι μπορούμε αν θέλουμε και αν παραστεί ανάγκη. Αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα και σύνθετα για να μείνουμε στην ικανοποίηση.
Ας αρχίσουμε να κάνουμε διορθώσεις εκεί που ειδικοί επισημαίνουν ανάγκη παρεμβάσεων.
Για τις ανάγκες της διαδικτυακής τηλεόρασης «Ανιχνεύσεις web tv» μίλησα τις τελευταίες ημέρες με γιατρούς οι οποίοι μου εξέφρασαν την αγωνία τους για το τι μπορεί να συμβεί ξαφνικά.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του κορονοϊού και τι μπορεί να προκαλέσει αύριο.
Τις απόψεις τους φαντάζομαι θα τις πουν σε διαδικτυακή εκπομπή που θα κάνουμε την ερχόμενη εβδομάδα.
Θα μείνω, όμως, σε ορισμένες επισημάνσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Δαρδαβέση ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας, έστω και προσωρινά, ενός νοσοκομείου Λοιμωδών, όπως υπήρχε παλιότερα.
Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η περιπέτεια του κορονοϊού θα τελειώσει. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα πιο προχωρημένα νοσοκομεία της χώρας υπολειτουργεί στους άλλους τομείς πέραν της αντιμετώπισης περιστατικών κορονοϊου και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του συνόλου των περιστατικών ασθενείας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα.
Είναι λογικό ο καθένας να αποφεύγει να περάσει και έξω από το ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι, μάλιστα, και πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Στην εύλογη απορία τι θα μπορούσε να γίνει ο κοσμήτορας της Σχολής Υγείας του ΑΠΘ προτείνει την γρήγορη επαναλειτουργία του νοσοκομείου της οδού Φράγκων, μόνο, για περιπτώσεις αντιμετώπισης κορονοϊού.
Κάποιες στοιχειώδεις υποδομές υπάρχουν, αν υπάρξει και βούληση της πολιτείας μπορεί να δοθεί μια ικανοποιητική λύση και να περάσει και πάλι το ΑΧΕΠΑ στην αντιμετώπιση και άλλων αναγκών της κοινωνίας.
Και κάτι παράξενο που έβγαλα από τις επαφές αυτές με τους γιατρούς.
Παραδόξως και ανεξήγητα, τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά μειώθηκαν, λένε, κατακόρυφα. Το γιατί είναι θέμα έρευνας.
Δεν αποκλείεται να οφείλεται στη γενικότερη χαλάρωση. Αλλά χαλάρωση μέχρι πότε; Μέχρι πότε θα υπάρχει η δυνατότητα επιβίωσης όσων σήμερα χαλαρώνουν μακριά από την εργασία τους;
Ας αρχίσουμε να ξεφεύγουμε απο τη μονοδιάστατη σκέψη. Προφυλάξεις, ναι. Αλλά να σκεφτούμε έναν καλύτερο συνδυασμό τους.
Ποιά ἱκανοποίηση καί αὐτοϊκανοποίηση; Εἶναι ἕνα ζήτημα πού ἀφορᾶ ὅλους τούς λαούς καί τόν κάθε λαό ξεχωριστά. Ἀλλοίμονο ἄν παρατηρεῖται, πού ὄντως ἀκούγονται τέτοιες γνῶμες, αὐτοϊκανοποίηση γιατί ὑπακούσαμε στά μέτρα, καί αὐτό, φημολογεῖται, μᾶς κάνει ὑπερήφανους γιά τήν ἐντύπωση πού κάνουμε στούς ξένους πού μᾶς ὑποτιμοῦσαν. Εἶναι κάποιο ἔργο αὐτό, ἡ στοιχειώδης ἀναγκαία ὑπακοή, γιά νά εἴμαστε ὑπερήφανοι; Καί σάν νά ξυπνήσαμε τώρα, ἀγνοώντας τά ἱστορικά καί πολιτισμικά μας ἐπιτεύγματα, χωρίς παρελθόν δηλαδή; Ἡ δέ στοιχειώδης ἀναγκαία ὑπακοή ὀφείλεται λόγω καί τῆς γνώσης τῆς ἀδυναμίας τοῦ Ὑγειονομικοῦ συστήματος τῆς χώρας. Ἀλλοῦ ἴσως ὑπάρχουν ἄλλες ἐπιλογές.
https://www.ethnos.gr/kosmos/101426_soyidia-myalo-piso-apo-ti-stratigiki-gia-ton-koronoio-briskei-geloio-kleisimo-ton
Τό παρελθόν μας γεννάει καί ὑποχρεώσεις, ἀλλά δέν σβήνει, εἶναι παντοῦ γύρω μας, γιατί “ξυπνήσαμε μὲ τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια”, σέ κάθε μας βῆμα, ἀλλά καί γραμμένο μέσα μας ἀνεξίτηλα, γιατί εἴμαστε λαός πολύπαθος.
Παρατηρεῖται καί ἕνα ζήτημα, κυρίως στίς μοντέρνες κοινωνίες, οἱ αὐξημένοι θάνατοι στά γηροκομεῖα. Ἡ ζωή τῶν ἡλικιωμένων στό περιθώριο, στά γηροκομεῖα, μακριά ἀπό τήν ζωή, ἔχει μειωμένες ἀντιστάσεις. Στά χωριά δέν ὑπῆρχε ἀνάγκη γηροκομείων. Οἱ συνθῆκες σέ μεγάλες πόλεις ἀναγκάζουν σέ τέτοιες ἐπιλογές, ἀλλά εἶναι αὐτό τρόπος ζωῆς; Ἡ ἀνάμιξη τῶν γενεῶν εἶναι σημαντική γιά τήν ἴδια τή ζωή καί ὅσα πολλά μποροῦμε νά σκεφτοῦμε γύρω ἀπό αὐτό τό θέμα, μή παραγνωρίζοντας καί τήν δυσκολία τῆς τρίτης ἡλικίας.
https://www.lifo.gr/now/world/279058/koronoios-to-plirosan-oi-ilikiomenoi-orgi-sti-soyidia
Μήπως -το κυριώτερον-είναι ότι πρέπει να απεμπλακούμε από τον ”τρόμο” του θανάτου, που είναι το μόνο βέβαιο ,που θα μας επισυμβεί -μακάρι σε προκεχωρημένη ηλικία ,όπως λέγαμε παληότερα-, από κάποια αιτία και αφορμή ,που τις περισσότερες φορές είναι και ανεξήγητη;;;.
Φυσικά δεν θα προκαλέσουμε τον θάνατο ”με ανοιχτό στήθος”,αλλά και δεν θα παύσουμε να ζούμε με τις αναγκαίες προφυλάξεις ,όπως ζούσαν οι προγονοί μας και ζούσαμε και εμείς με τόσους άλλους ιούς ,που δεν θα μας λυπηθούν και θα συνεχίσουν να αναπαράγονται και να μεταδίδονται με τις εκατομύρια επαφές μας από ταξίδια και ομαδικά γλέντια και άλλα ”όργια”στις τσιμεντουπόλεις ,με τα διαμερίσματα ”κλουβιά”,που ζούμε οι πλείστοι στις καλούμενες ανεπτυγμένες χώρες.
Φτωχοί ,με πολλές βασικές ελλείψεις,οι κάτοικοι της Αφρικής αλλά ο κορωνο-ιός δεν τους προτίμησε ακόμη ,ίσως γιατί ζουν στο ύπαιθρο ,χωρίς πολλές ξένες επαφές και ίσως γιατί οι περισσότεροι είναι νέοι χωρίς πολλούς ηλικιωμένους ,που απεδείχθη ότι τους προτιμά αυτός ο ιός.
Στην Ελλάδα μας πήγαμε σχεδόν άριστα και γιατί χειρίσθηκε το πρόβλημα άριστα η σημερινή κυβερνο-ιατρική ηγεσία ,αλλά ΚΥΡΙΩΣ και γιατί -με μη αναμενόμενο σεβασμό -οι ”απρόσβλητες” ηλικίες ‘στεγανοποίησαν” τους ηλικιωμένους συγγενείς και γείτονές τους , οι οποίοι πάλι φοβούμενοι την ζωή τους με τόσα που άκουγαν σε 24ωρη βάση από τα Μ.Μ.Ε ”κάθισαν στα αυγά τους”.
Τώρα-χωρίς πολλές ”φιλοσοφίες”- για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς το κράτος και η κοινωνία θα λάβουν σίγουρα περισσότερα μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας αλλά θα δυσκολευτούν όλα τα κράτη και οι πολίτες τους γιατί δεν υπάρχουν τώρα ούτε οι ικανοί ”πολεμιστές” -λειτουργοί υγείας για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία που εύκολα γίνονται ,ούτε και δισεκατομύρια προστατευτικών υλικών ,που τώρα δεν υπάρχουν και ούτε ταχύτατα θα παραχθούν.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε το επόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα το δεύτερο κύμα του ιού αυτού ,η, κανενός άλλου ,για να ”δράσουν” ως παγκόσμιοι πόλεμοι, στους οποίους χάθηκαν εκατοντάδες εκατομύρια ανθρώπων στις μάχες και στα μετόπισθεν και στις κατεστραμμένες περιοχές και οικονομίες.
Το ξαναγράφουμε ότι πρέπει να υπάρχει -στα ”τρίσβαθα της Γης – και από καιρού εις καιρόν να εμφανίζεται -παντού και όταν κανένας δεν τον περιμένει- ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας ,που πολλοί πιστεύουν-ίσως γιατί ούτε και η Επιστήμη μπορεί να δώσει άλλη εξήγηση – ότι είναι από τον Δημιουργό Θεό σταλμένος ,όταν πλησιάζουμε εμείς οι πανέξυπνοι -αλλά μόνον με δικαιώματα και χωρίς υποχρεώσεις-άνθρωποι προς την Βαβέλ και τα Σόδομα και Γόμορα.
Υ.Γ Μήπως μειώθηκαν τα ”προσοδοφόρα” καρδιολογικά και εγκεφαλικά περιστατικά επειδή δεν ”τα κυνήγησαν” και οι γιατροί και τα απέφυγαν και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για να μη γίνουν φορείς του εξολοθρευτού ιού;;; Πάντως οι ψυχασθένειες δεν μειώθηκαν .
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ζουσες .Χριστός Ανέστη.