Και στρατιωτική στήριξη υποσχέθηκε ο Μακρόν στον Πρόεδρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
4/05/2023, 06:30

Διαβεβαιώσεις Μακρόν προς Χριστοδουλίδη – Υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο ο Γάλλος Πρόεδρος

Ικανοποίηση επικρατεί στη Λευκωσία για τη ξεκάθαρη στήριξη που εξασφάλισε από το Παρίσι σε μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας με κυριότερο το Κυπριακό, με τον Εμανουέλ Μακρόν να υποδέχεται τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να βασιστεί «στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια». Η διαβεβαίωση Μακρόν έχει να κάνει με την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση μιας προσπάθειας στο Κυπριακό, για την οποία προσβλέπει στη βοήθεια της Γαλλίας, με την ιδιαίτερα σημαντική επιρροή που μπορεί να ασκήσει ως ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που αποδίδει στο ταξίδι του στο Παρίσι, στη δεύτερη πρωτεύουσα που επισκέπτεται μετά την Αθήνα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι Κύπρος και Γαλλία είναι σθεναροί υποστηρικτές της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και σημείωσε ότι η κοινή αυτή θέση υπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών αλλά και της Ενωσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αξιοποίησε την ευκαιρία για παραλληλισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι Κύπρος και Γαλλία «βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη δεύτερη σύνοδο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, που θα φιλοξενηθεί τον επόμενο μήνα στη Μολδαβία, με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, τον οποίο συνεχάρη. «Θα δώσουμε σημασία στις ευρωπαϊκές υποδομές, στον τομέα της Ενέργειας, της Άμυνας, της Ασφάλειας και βεβαίως μετά από όσα λέχθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο, θα συνεχίσουμε την επεξεργασία όλων αυτών των θεμάτων. Θα συνεχίσουμε επίσης να διαπραγματευόμαστε για κοινές λύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ρωσίας και έχω απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ευρεία ήταν η ατζέντα και των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, τις οποίες χαρακτήρισαν ως άριστες και τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσή τους, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας να αναφέρεται στην ανάγκη εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και στον τομέα της Άμυνας. «Χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο», είπε o Eμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από το βράδυ της εκλογής του για να τον συγχαρούν.

cyprustimes.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ Κ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΑΣΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ.ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα