Και οι θρησκευτικές αδελφότητες στον βωμό του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Κι ας ευλογούν γάμους εξάχρονων κοριτσιών !

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Μην νομίζουμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μόνο τις σε βάρος μας καθημερινές απειλές και ύβρεις για να διατηρήσει το πολύφερνο για αυτόν γκουβέρνο το οποίο κατέχει επί μια εικοσαετία. Μεταξύ πολλών άλλων, προστατεύει από τον νόμο και τα μέλη των «θρησκευτικών αδελφοτήτων» για τα ανομήματά τους, όπως σε εμάς υπήρχαν, τηρουμένων των αναλογιών,  και ενδεχομένως να εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι «παραθρησκευτικές οργανώσεις» οι οποίες είναι συστημικές. Δουλεύουν δηλαδή για τη συλλογή ψήφων υπέρ του κυβερνόντος κόμματος μέσα από την θρησκευτική κατήχηση. Κάτι που κάποιος θανών δικός μας είχε αποκαλέσει εύστοχα «η Δεξιά του Κυρίου».

H παρακάτω σχετική και τεκμηριωμένη ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη της Angèle Pierre στις 27-12-2022 στον ηλεκτρονικό Le Monde είναι αποκαλυπτική και φέρει τον τίτλο : «Στην Τουρκία, ο αναγκαστικός γάμος ενός 6χρονου κοριτσιού αναβιώνει την πολεμική για τις θρησκευτικές αδελφότητες» (En Turquie, le mariage forcé d’une fillette de 6 ans relance la polémique sur les confréries religieuses).

Η εν λόγω ανταπόκριση βασίζεται στις αποκαλύψεις της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας «BirGün» που στιγματίζει  την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι θρησκευτικές αδελφότητες οι οποίες βρίσκονται κολλητές με την ερντογανική εξουσία.

Συγκεκριμένα, δύο χρόνια χρειάστηκαν στην Τουρκία για να συλλάβει η ποδηγετημένη τουρκική δικαιοσύνη τους βασικούς υπόπτους για την υπόθεση του αναγκαστικού γάμου ενός 6χρονου κοριτσιού ! Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες του Yusuf Ziya Gümüsel και του Kadir Istekli, δηλαδή του πατέρα και του «συζύγου» αντίστοιχα του θύματος, να δείχνουν καταβεβλημένοι, κατεβαίνοντας τις σκάλες της αστυνομίας, πλαισιωμένοι από αστυνομικούς.

Μια νεαρή γυναίκα γνωστή με τα αρχικά H. K. G. είχε κάνει καταγγελία το 2020. Δηλαδή η κόρη του επικεφαλής του ιδρύματος Hiranur Vakfi, προσκολλημένου στην ισχυρή θρησκευτική αδελφότητα Ismailaga. Κατηγόρησε τον πατέρα της ότι την είχε παντρέψει θρησκευτικά στην παιδική της ηλικία με έναν 29χρονο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εξήγησε ότι υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση έκτοτε.

Ο Yusuf Ziya Gümüsel και ο Kadir Istekli θα μπορούσαν σήμερα να είχαν μείνει ελεύθεροι εάν ο δημοσιογράφος Timur Soykan δεν είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή στις σελίδες της εφημερίδας BirGün. Τα άθλια αποσπάσματα από την κατάθεση της παθούσας αποκαλύπτουν πράξεις παιδεραστίας με την έγκριση των γονέων του θύματος : «Ο Καντίρ χάιδεψε το σώμα μου (…). Έκλαψα και ο Καντίρ μου είπε ότι παντρευτήκαμε. Είπε ότι ήμασταν παντρεμένοι, όπως ήταν οι γονείς μου. Μου είπε, «Εσύ είσαι η γυναίκα μου, είμαι ο σύζυγός σου. Οι παντρεμένοι παίζουν τέτοια παιχνίδια, αλλά αυτά τα παιχνίδια δεν αποκαλύπτονται σε κανέναν. Κοίτα, ο μπαμπάς και η μαμά σου δεν το λένε σε κανέναν», είπε. Ο πατέρας και η μητέρα μου, δήλωσε η παθούσα,  αποκαλούσαν τον Kadir «ο γαμπρός μου», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας BirGün.

Παρά την ύπαρξη γνωμάτευσης γιατρού, που υποπτεύεται τον γάμο μιας ανήλικης το 2012 και την έναρξη έρευνας από την εισαγγελία, αρκετές παρατυπίες καθυστερούν την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης. Η οικογένεια είχε καταφέρει να κάνει ένα τεστ οστών έτσι ώστε η ηλικία της H.K.G. να παρουσιαστεί ως μεγαλύτερη κι άρα να αποφευχθεί η νομική δίωξη. Ο πατέρας της παθούσας απορρίπτει τις κατηγορίες για θρησκευτικό γάμο σε ηλικία 6 ετών, αλλά οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και δείχνουν την μικρή H.K.G.  ντυμένη με λευκό φόρεμα, τον διαψεύδουν.

Πολιτική απήχηση

«Έπαιξαν κάποιο ρόλο σε αυτή την υπόθεση οι πολιτικοί που επισκέπτονταν συχνά την αίρεση των Ισμαϊλάγκα;», διερωτάται ο δημοσιογράφος. Από τότε που έκανε αυτήν την δημοσίευση, ο ρεπόρτερ Timur Soykan κατηγορήθηκε για προσβολή του Ισλάμ και τώρα λιντσάρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία μετατέθηκε για τις 30 Ιανουαρίου του 2023. Ο σύζυγος και οι γονείς της H.K.G., που αυτή σήμερα είναι 20 ετών, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 68 και 22 ετών αντίστοιχα.

Η υπόθεση θα είχε χαθεί στις μέσα σελίδες των γενικών ειδήσεων των εφημερίδων, αν δεν είχε και πολιτική απήχηση ή και εκμετάλλευση. «Πού ήσασταν εδώ και δύο χρόνια ; Αυτοί με τους οποίους φωτογραφηθήκατε [υπαινιγμός σε φωτογραφίες που δείχνουν πολιτικούς και μέλη της αδελφότητας δίπλα-δίπλα] σας πιέζουν να κλείσετε αυτήν την υπόθεση;», κατήγγειλε ο Kemal Kiliçdaroglu, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 12 Δεκεμβρίου 2022. Και για του λόγου το αληθές δείτε τη διπλανή φωτογραφία της  13ης Ιανουαρίου 2020 (από το TWITTER/@ISMAILAGA_CAMI). Δείχνει τον Ερντογάν (2ο από αριστερά), να επισκέπτεται τον Mahmud Ustaosmanoglu (στα αριστερά επίσης και θανόντα τον Ιούνιο του 2022), τον γιό του Ahmet Ustaosmanoglu και τον νέο αρμόδιο των επιστημονικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών αγαθοεργίας της αδελφότητας Ismailaga.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι μια καταστροφή. Είναι ανεπίτρεπτο ένα κορίτσι να αρραβωνιάζεται στα 13 του και να παντρεύεται στα 14 [αν και οι παράνομοι οι γάμοι ανηλίκων δεν έχουν εξαφανιστεί τελείως στην Τουρκία]. Τραγωδίες όπως οι περιπτώσεις κακοποίησης σε ακόμη μικρότερες ηλικίες είναι απαράδεκτες για εμάς. Η δίκη σε αυτή την υπόθεση θα διεξαχθεί πολύ σύντομα και θα διερευνηθεί η αμέλεια του παρελθόντος», δήλωσε για ξεκάρφωμα ο Ερντογάν την ίδια μέρα για να σταματήσει αμέσως την σχετική πολεμική διαμάχη.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τακτικά τον εφησυχασμό της εξουσίας απέναντι στις θρησκευτικές αδελφότητες. Αν και απαγορεύτηκαν μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, διατηρούν ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με δεξιά κόμματα και παραμένουν πολιτικοί παράγοντες με επιρροή.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν κρύβει τους δεσμούς του με κάποιες από αυτές. Τον Ιούνιο του 2022, πήγε προσωπικά στην κηδεία του Mahmut Ustaosmanoglu, ηγέτη της αδελφότητας Ismailaga. Η επιρροή των αδελφοτήτων πρέπει να ήταν επίσης καθοριστική στην επιλογή του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 και να αποσυρθεί τον Μάρτιο του 2021 από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την ευρωπαϊκή συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας .

Ανησυχία της κοινήςγνώμης

Από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη δεκαετία του 1980, ορισμένες αποστολές που προηγουμένως εκτελούσε το δημόσιο ανατίθενται όλο και περισσότερο στις αδελφότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη διαχείριση φοιτητικών εστιών που φιλοξενούν παιδιά και εφήβους με μέτριο οικογενειακό εισόδημα. Το 2021, η αυτοκτονία του Enes Kara (παραπάνω), ενός νεαρού φοιτητή ιατρικής που αναγκάστηκε να μείνει σε μια φοιτητική εστία που την διαχειρίζεται μια αδελφότητα στο Elazig, είχε ταράξει την Τουρκία.

«Η εξουσία εκφράζει ανοιχτά την επιθυμία της να αναδείξει γενιές πιστών, αποκρυπτογραφεί ο πολιτικός επιστήμονας Berk Esen, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Sabanci στην Κωνσταντινούπολη. Και το AKP [το κυβερνών ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα] έχει δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαία επωφελείς με πολλές αδελφότητες. Τους μοιράζει δημόσια έργα, κλείνει τα μάτια σε ορισμένα παραπτώματα ή κακουργήματα, εντάσσει μέλη των αδελφοτήτων στο κόμμα και στη γραφειοκρατία. Σε αντάλλαγμα, το κόμμα αποκτά ισχυρή πολιτική υποστήριξη». «Αυτές οι οργανώσεις παρουσιάζονται ως ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ κλειστές κοινότητες με εντελώς αντιδημοκρατική λειτουργία. Το σκάνδαλο Hiranur Vakfi είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο ερευνητής.

Θέτοντας σε κίνδυνο την αρχή της ανεξιθρησκίας, η επικράτηση αυτών των αιρέσεων ανησυχεί την τουρκική κοινή γνώμη και τους κεμαλικούς κύκλους, την αριστερόστροφη αντιπολίτευση που είναι πιστή στην ιδεολογία του ιδρυτή της σημερινής Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η παρουσία παραθρησκευτικών κοινοτήτων στoυς θεσμούς απηχεί επίσης ένα τραυματικό επεισόδιο στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας π.χ. : η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Αν πιστέψουμε τον Ερντογάν,  ο ιεροκήρυκας, εξόριστος στην Πενσυλβάνια, Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλαδή ο εικαζόμενος εγκέφαλος του πραξικοπήματος, είναι επικεφαλής μιας αδελφότητας που βρισκόταν από καιρό κοντά στην εξουσία και τα μέλη της οποίας ήταν ευρέως εγκάθετα εντός του κράτους. Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν άδειασαν ορισμένους κρατικούς θεσμούς από την ουσία τους, ωφελώντας άλλες αδελφότητες. Αυτή είναι η περίπτωση της αδελφότητας Süleymancilar στο Υπουργείο Εσωτερικών ή της Menzilciler στην αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας, που βρίσκονται πλέον πολύ παρούσες στο τουρκικό κράτος, όπως αναφέρει η παραπάνω ανταπόκριση.

Όχι που θα άφηνε ανεκμετάλλευτες ο Ερντογάν τις θρησκευτικές κοινότητες.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα