Και δεύτερο σοκ από το ηχητικό ντοκουμέντο -Το 2017 άφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ
ΕΛΛΑΔΑ20|07|2020 | 11:08


Η φωτιά στα Κύθηρα, πλάνο από το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκάρει το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής» για τη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ανάμεσα στα λεγόμενα του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, βγαίνουν και αποκαλύψεις για τις φωτιές που έκαψαν τα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017, καθώς σκοπιμότητες και κόντρες αξιωματικών άφησαν τις κρίσιμες ώρες τις πληγείσες περιοχές χωρίς εναέρια μέσα.

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις από το ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής», καθώς, σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύεται ανάμεσα στον κ. Ματθαιόπουλο και τον επικεφαλής των ερευνών για το Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη, με σκοπό να εκτεθεί ο επικεφαλής των περιοχών αυτών.

Ακούστε ολόκληρο το σοκαριστικό ηχητικό:

«Θα σε αφήσουν χωρίς εναέρια, όπως στα Κύθηρα και στη Μάνη»

Μάλιστα, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να απειλεί τον κ. Λιότσιο με δυσμενή μετάθεση, αλλά και σε μία πιθανή φωτιά να τον αφήσουν χωρίς εναέρια. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ακούγονται στο ηχητικό: «Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα», λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσιο.

Επιπλέον γίνεται και μία ανατριχιαστική αναφορά και στα περιστατικά με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017. «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Τότε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, πάντως, ο Ιωάννης Βασιλειάδης αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018, και τη θέση του πήρε ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Η καταστροφή των Κυθήρων -Στάχτη 20.000 στρέμματα
Τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα κάηκαν 20.000 στρέμματα, καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει έκαιγε για τρία συνεχόμενα μερόνυχτα. Τότε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων, ενώ είχε τονίσει ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.

Το βίντεο με το ηχητικό

Στο 6:26 του βίντεο ξεκινάει ο συγκεκριμένος διάλογος:


Εικόνες από τα καμένα Κύθηρα

Οι εικόνες από τα σημεία που πέρασαν οι φλόγες είναι ενδεικτικές της καταστροφής που προκάλεσαν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νησιού. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) εξαπέλυε επίθεση κατά της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), κάνοντας λόγο για ερωτηματικά και ευθύνες για την φωτιά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», ανέφερε, τότε, η ΝΔ.

 

 

Η φωτιά στη Μάνη και οι καταγγελίες για καθυστέρηση των εναέριων μέσων
Η φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου του 2017 στη Μάνη μόνο καταστροφή και ένα κατάμαυρο τοπίο είχε αφήσει πίσω.

Η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε, τότε, «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις». Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του FLY  από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/sok-ihitiko-ntokoymento-2017-afisan-kythira-mani-na-kaoyn

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και σαυτόν τον αχαρακτήριστο άνθρωπο ανέθεσε η κυβέρνηση των ΣυριζΑνΕλ (κ.Γεροβασίλη) την Αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος για την προστασία δασών ,κατοικιών,περιουσιών και ανθρωπίνων -και όχι μόνο- ζωών;;;.
    Ασχετοσύνη ,η, κάθετη κομματικοποίηση και αδιαφορία για όλους τους Έλληνες ακόμη και για τους ροζ-μπλε”υπηκόους”,ψηφοφόρους τους;;;.
    Αλλά γνωστή η πατέντα από παληά-από 1981 προδήλως-.
    Δικός μας για να μας βοηθήσει στα δύσκολα και χωρίς να το ζητήσουμε μάλιστα ,όπως τώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα