Καινοφανείς θεωρίες από ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλο για… «συστράτευση Ελλάδας-ΗΠΑ κατά της Τουρκίας»!

22/9/19 | 1 | 0 | 327 εμφανίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 10.17): Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διατύπωσε καινοφανείς θεωρίες για την αμυντική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα… πολεμήσουν με την Τουρκία (!) για «τα μάτια της Ελλάδας» αν μας απειλήσει η «σύμμαχος» χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται από πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τέτοια θεωρία και το ερώτημα είναι πού εδράζεται αυτή η θέση;

Σε πραγματικά γεγονότα, π.χ. σε κάποιο πρωτόκολλο, έστω μυστικό που λέει ότι οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν τη Τουρκία αν μας επιτεθεί η τελευταία;

Γιατί ακόμα και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις αυτές με τις συνεχείς «κωλοτούμπες» που κάνουν οι ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά σε ότι αφορά τη Τουρκία, οι διαβεβαιώσεις αυτές είναι άνευ ουσίας.

Αλλά όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο pronews.gr, ούτε κάποιο πρωτόκολλο υπάρχει, ούτε κάποια «διαβεβαίωση» από πλευράς ΗΠΑ, ότι «θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας» απέναντι στη Τουρκία.

Ακόμα και ο συνήθης ύποπτος ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ.Πάιατ, που είναι ουσιαστικά και πρακτικά αποκομμένος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεν έχει καμία πρόσβαση, ούτε επαφή με το νυν administration Τραμπ, δεδομένης της στενής φιλίας του με το περιβάλλον Κλίντον (έχει τεθεί και θέμα σε αμερικανικό συντηρητικό think tank κατά πόσον ο Τ.Πάιατ εκφράζει και ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στην Ελλάδα), δεν έχει τολμήσει να πει κάτι τέτοιο.

Τι είπε λοιπόν ακριβώς στην συνέντευξή του ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος; Οτι «Οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται»!

Δηλαδή η Τουρκία που απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα θα τεθεί αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, γιατί «όποιος απειλεί το συμφέρον της Ελλάδας, απειλεί και τον συμφέρον των ΗΠΑ», άρα αυτό που «συνεπάγεται» είναι ότι θα… αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ!

Αδιανόητη στρατηγική προσέγγιση, που δείχνει είτε άγνοια της ιστορίας, είτε άγνοια των γεωστρατηγικών πολιτικών ισορροπιών της περιοχής, είτε καμία επαφή με την πραγματικότητα, είτε αδυναμία στοιχειώδους επαφής με τα αμερικανικά κυβερνητικά κλιμάκια της Ουάσιγκτον.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι επικίνδυνη η θεώρηση Παναγιωτόπουλου για την ελληνική ασφάλεια με την έννοια ότι αυτός που λέει ότι «οι ΗΠΑ θα συμπαραταχθούν με την Ελλάδα κατά της Τουρκίας» είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Επίσης υποστήριξε ότι «Το σημαντικό είναι ότι η νέα συμφωνία να εμβαθύνει τη σχέση των δύο χωρών, να την εξελίξει, να ενισχύσει τους δεσμούς, αφού η Ελλάδα θα διαχειρίζεται κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε στρατηγικό επίπεδο».

«Τα κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ», πραγματικά αναζητούνται, αφού οι ΗΠΑ στήριξαν οτιδήποτε ήταν κατά της Ελλάδας μέχρι στιγμής (Σκόπια, Τουρκία κλπ) με τον ίδιο τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ.Πάιατ να μιλάει για διαμοιρασμό κοιτασμάτων με την Αγκυρα.

Εκτός και αν εννοεί την… Ρωσία!

Από εκεί και πέρα μίλησε για την στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει αυτά που ήδη συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Πάνο Καμμένο, δηλαδή την επέκταση των εγκαταστάσεων της Σούδας, την μόνιμη ανάπτυξη στο Στεφανοβίκειο βάσης επιθετικών ελικοπτέρων για επιχειρήσεις στην κατά της Ρωσίας, την δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη μίνι βάσης συναρμολόγησης ελικοπτέρων και άλλου πολεμικού υλικού που θα έρχεται διά θαλάσσης, με την παράλληλη στρατηγική αξιοποίηση του λιμανιού, για κάποια UAV που θα παραχωρηθούν μάλλον με καθεστώς δανεισμού κλπ.

«Η συμφωνία όσον αφορά την υπογραφή της επιδίωξη είναι να υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν από την επίσκεψη Μ.Πομπέο στην Αθήνα, και να προχωρήσει εντός του 2020» είπε

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «είναι πάγια θέση μας να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη ακόμη και σε περιόδους κρίσεων», τονίζοντας ότι, «Καλό είναι να προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόπο, παρά τις διαφορές μας, σε όλα τα θέματα», ενόψει μάλιστα της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Huluci Acar στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στα τέλη του Οκτωβρίου.

Η συνήθης αισιοδοξία των Ελλήνων αξιωματούχων που μόλις αναλαμβάνουν καθήκοντα στα υπουργεία Αμυνας ή Εξωτερικών για «να βρούμε κοινό τόπο με την Αγκυρα σε όλα τα θέματα», πριν πέσουν οι πρώτες τουρκικές «φάπες» κι έρθουν «στα ίσα τους».

Για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσω και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ερωτώμενος αν ανησυχεί για την τουρκική δραστηριότητα – προκλητικότητα και τις κινήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι, οι κινήσεις της Τουρκίας «μας προβληματίζουν, αλλά δεν μας φοβίζουν (σ.σ.: αλίμονο!) καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι αμέριμνες και αδρανείς έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά βρίσκονται σε καθεστώς εγρήγορσης και ετοιμότητας για να επιβάλουν την αποτρεπτική τους ισχύ αν χρειαστεί και να λειτουργήσουν ως ομπρέλα ασφαλείας έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Όπως σημείωσε «τρέχουν πάνω από 100 εξοπλιστικά προγράμματα  για όλους του Κλάδους των ΕΔ, ενώ το υπουργείο φροντίζει για την αναβάθμιση και απόκτηση και νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Πού τα είδε τα 100 εξοπλιστικά προγράμματα, είναι κι αυτό ένα ερώτημα. Μάλλον του έχουν πει ότι οι αγορές αλεξιπτώτων, οι γενικές επιθεωρήσεις των μηχανών πλοίων κλπ., είναι εξοπλιστικά προγράμματα

Αλλά έδωσε και ειδήσεις:

– Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα ολοκληρωθεί το 2028 (σ.σ.: ¨Οταν θα παραδίδονται τα πρώτα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη stealth του προγράμματος ΤF-X.

– Η απόκτηση γαλλικών φρεγατών για τις οποίες ακόμα συζητάμε και “έχουμε ακόμη δρόμο” αλλά η πρώτη φρεγάτα μπορεί να ενταχθεί στον ελληνικό Στόλο το 2024. 

Και τα συνήθη «κοινωνικά» των Ενόπλων Δυνάμεων με «διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικών δεξιοτήτων», που αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ, όπως και η «εκπόνησης της νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) που αποτελεί το νέο αμυντικό μας δόγμα».

Όσον αφορά στα νέα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα UAV, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση είτε με τη μορφή αγοράς, είτε με τη μορφή leasing κάποιων μονάδων, προκειμένου να επιτηρεί στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και το Αιγαίο.

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου των Σκοπίων (air policing) και η τυποποίηση του Στρατού τους ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία του air policing, ως επιβεβλημένη για δύο λόγους:

– Πρώτον, είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και δεύτερον, αν δεν υπογραφεί, θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Βουλγαρία (παρότι δεν έχει τα απαραίτητα μέσα), να εμπλακούν σε μια τέτοια δραστηριότητα και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, 100%

Κατά τα λοιπά, «η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας..
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypetha/806396_npanagiotopoylos-ayta-einai-ta-4-vasika-simeia-tis-symfonias-ellados

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Αμφισβητειται η διαβεβαιωση του ΥΠΕΘΑ κ.Παναγιωτοπουλου οτι οι ΗΠΑ σε τυχον πολεμικες εχθροπραξιες μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας , θα υποστηριξουν την Ελλαδα.
  Λογικο ακουγεται ,γιατι εχουμε καει στο παρελθον και φυσαμε και το γιαουρτι.
  Αλλα αν αυτο περιληφθει στην Συμφωνια με τις ΗΠΑ του 2020 να μη το δεχθουμε;;;.
  Αμφιβαλλουμε οτι καποτε-μηπως ΟΜΩΣ ηλθε η ωρα- οι ΗΠΑ ”να τα βαλουν” με την Τουρκια του κ. Ερντογαν , που θα παραμεινει Προεδρος της Τουρκιας μεχρι το 2023 ,γιατι εδω και δυο χρονια τους ”βγαζει γλωσσα ” και ”τα βρισκει” με την Ρωσια του κ. Πουτιν;;;.
  Θεωρουμε σταθερο και προβλεψιμο- οπως μεχρι τωρα το κατεστημενο Κλιντον,Ομπαμα -τον Προεδρο κ. Τραμπ , που ετσι και ξαναεκλεγει θα πειθαναγκασει τους ασπονδους γεωπολιτικους παικτες-φιλους του (G 7),πλην της Κινας σε αλλαγες σε οικονομια και στρατηγικη;;;.
  Δεν ξαφνιαστηκαμε οταν σε ενα 6μηνο ”καθαρισε σαν κοτα” τον σκληρο Βορειοκορεατη κομμουνιστη κ. Μουν;;;.
  Μηπως εδω και δυο χρονια τα συμφεροντα των ΗΠΑ -με τον κ. Τραμπ επικεφαλης – κινουνται στις παρυφες Ισραηλ -(πρωτευουσα η Ιερουσαλημ) Συμφωνιες με Αιγυπτο ,Ελλαδα και Συρια για τα αδιατιμητα ακομη κοιτασματα υδρογονανθρακων της Ανατολικης Μεσογειου και του Αιγαιου ,με το σοβαρο προβλημα του μεταναστευτικου – Συμφωνιες με Βουλγαρια, Ρουμανια, Ουκρανια , Σκοπια και Αλβανια , χωρες στις οποιες δυσκολα θα εχουν προσβαση πια , Ρωσια και Τουρκια;;;.
  ΤΕΛΟΣ ,επειδη καταχαρηκε ο κ. αρθρογραφος του ιστοτοπου, οτι αφου θα κατοχυρωθει με Συμφωνια ο ελεγχος του εναεριου χωρου των Σκοπιων , αυτο αποδεικνυει οτι εφαρμοζεται 100% η πολιτικη του Συριζα ”με την επιζημια Συμφωνια των Πρεσπων” προφανεστατα δεν παρετηρησε οτι ο κ. Παναγιωτοπουλος ανεφερε το κρατος αυτο ως Σκοπια και οχι ως ”Βορειο Μακεδονια΄” στην Συμφωνια των Πρεσπων – την οποιαν εμφανεστατα υποστηριζει ο κ.αρθρογραφος ως Συριζοφυλακας,η, διεθνιστης Ελλην.
  Δεν θα ηταν καλυτερα να μη ειχε υπογραφει και κυρωθει η Συμφωνια των Πρεσπων και να υπεγραφετο -παλι απο τους ΣυριζΑνελ -μονο η Συμφωνια επιτηρησεως του εναεριιου χωρου των Σκοπιων, πραγμα που ισως αρκουσε για τους συμμαχους μας στο ΝΑΤΟ ;;;.
  Μαλλον ομως οι δικοι Αριστερο-”Δεξιοι”ηθελαν να δωσουν τα ασημικα της Μακεδονιας μας στους Αλβανοσλαβους , κατα το συνθημα τους ”ηταν δικαιο και εγινε πραξη”. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ;;;.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  21/9/20 | (0 σχόλια)
  euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας