Για αφανή προβλήματα που άπτονται του αρχικού σχεδιασμού και της κατασκευής του στεγάστρου Καλατράβα και τα οποία ενδεχομένως είναι πολύ χειρότερα από όσα φαίνονται, έκανε λόγο ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης.
Μιλώντας στο Οpen, o κ. Καρύδης ανέφερε:
«Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στο στέγαστρο όπως η σκουριά, διάφορα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει. Υπάρχουν όμως και θέματα αφανή που κατά την άποψή μου είναι πολύ χειρότερα από τα εμφανή.
Πρώτον υπάρχουν θέματα αρχικού σχεδιασμού από πλευράς στηρίξεων και παραδοχών (προδιαγραφών)
Δεύτερο αφανές στοιχείο: Το στέγαστρο έχει μόνιμες ταλαντώσεις, κουνάει συνέχεια. Μέρα – νύχτα έχει αυτές τις ταλαντώσεις. Αυτές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η κόπωση των υλικών. Η κόπωση αυτών των υλικών έχει ως αποτέλεσμα την ψαθυροποίση της θραύσης, δηλαδή ότι ένα υλικό μπορεί να σπάσει απρόοπτα χωρίς να δώσει κάποια προηγούμενη ένδειξη. Παραμόρφωσης.
Το θέμα με τα μπουλόνια οφείλεται σε δύο λόγους. Ταλαντώσεις και έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές. Πρόκειται για ένα υλικό χωρίς μόνωση θερμική. Αυτό σημαίνει διαφορικές παραμορφώσεις μεταξύ της μίας πλευράς και της άλλης και γενικές θερμικές παραμορφώσεις που οδηγούν σε ανάγκη εκτόνωσης. Πρόκειται για θέμα αρχικής σύλληψης και κατασκευής.
Και ο κ. Καρύδης συνέχισε: «Είναι θέμα της σύλληψη του Καλατράβα, του τρόπου κατασκευής, και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, και της νοοτροπίας της στατικής λειτουργίας. Δεν αφορά μόνο αυτό το έργο. Πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και όλα τα άλλα παρόμοια έργα του Καλατράβα.
Ερωτηθείς αν το στέγαστρο θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή, είπε: «Αυτό δεν το ξέρω, ίσως να είχε πρόβλημα με έναν δυνατό σεισμό».
Ο κ Καρύδης αναφέρθηκε και στο -πολύ γνωστό- στιγμιότυπο του 2018 όταν σε αγώνα της ΑΕΚ, κερκίδα του άνω διαζώματος εμφανίζει υπερβολική ταλάντωση.
Διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει σχέση με το στέγαστρο, ο κ. Καρύδης είπε ότι είχε κάποια εμπλοκή και στη δεκαετία του 1980 κατά την κατασκευή του σταδίου και εξέφρασε τις ενστάσεις του «αλλά επειδή η γνώμη του του δεν άρεσε γενικώς» συνεστήθη μια επιτροπή που τελικά ενέκρινε την καταλληλότητα του σταδίου.
- Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του Σταδίου Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέφερε ότι από το 2011 είχε ζητήσει έργα συντήρησης αλλά το κόστος -που είχε προϋπλογιστεί στα 17 έως 18 εκατομμύρια- κρίθηκε υψηλό και δεν εγκρίθηκε.
- Το θέμα με το ΟΑΚΑ προκάλεσε χθες την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου.
Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων :
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
https://hellasjournal.com/2023/10/kathigitis-karidis-iparchoun-afani-themata-poli-chirotera-apo-osa-fenonte-sto-stegastro-kalatrava-prepi-na-elegchthoun-amesa-ola-ta-paromia-erga/
Ετοιμόρροπα και τα στέγαστρα του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο!
Για όσους θυμούνται, τα ολυμπιακά έργα δίνονταν κατ’ ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, λόγω ελλείψεως χρόνου, αφού είχαν περάσει τέσσερα χρόνια (1996-2000) από τότε που μάς ανετέθη η Ολυμπιάδα τού 2004, χωρίς να έχει γίνει τίποτε. Ήλθε η επιτροπή και μάς έβγαλε “κίτρινη κάρτα”. Άραγε, άφησαν να κυλήσουν 4 χρόνια απραξίας, ώστε ν’ “αναγκασθούν” να δίδουν τα έργα κατ’ ανάθεση; Ο Σημίτης, με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε στην Ιστορία τού νεοελληνικού κράτους, διόρισε τον Λαλιώτη ΥΠΕΧΩΔΕ κι άρχισε … το πανηγύρι. Ο Σημίτης(*) είχε επιπλέον ένα χαρακτηριστικό: Δεν εμπιστευόταν ποτέ και για ο,τιδήποτε τούς Έλληνες και πήγε κατ’ ευθείαν στον μεγάλο Καλατράβα, τού οποίου η αμοιβή δεν δηλώθηκε ποτέ (λες και δηλώθηκε ποτέ το όλο κόστος τής φιέστας!).
Όλα τα ολυμπιακά έργα, μαζί φυσικά με το διαβόητο πλέον στέγαστρο αφέθηκαν να ρημάξουν από την διάδοχο τού Σημίτη κυβέρνηση και μετά. Όμως, φταίει ο γάιδαρος μόνο, η φταίει και το σαμάρι;
Δια χειρός Καλατράβα: Τα πληρώνουν χρυσάφι και τους βγαίνουν προβληματικά σε όλο τον κόσμο
“Τα περισσότερα εξ αυτών είναι δημόσια έργα, που του ανατέθηκαν από κυβερνήσεις και πληρώθηκαν από φορολογούμενους”
Υποσχέθηκε προεκλογικά ο Καραμανλής ο βραχύς ότι θα ελέγξει και τα ολυμπιακά σκάνδαλα, από τα οποία κάποιοι πλούτισαν (αρχικό κόστος € 4.5 δισ., τελικό κόστος άνω των € 13 δισ., ήτοι υπέρβαση περίπου …. 300% !!), αλλά το … “ξεχασε” κι αυτό, όπως και κάποια άλλα.
(*) Το κερασάκι στην τούρτα: Ποια η τύχη τού Σημίτη; Δεν ελέγχθηκε από κανέναν, δεν πήγε (ούτε γι αυτά) φυλακή. Βάζεις φυλακή τέτοια εθνικά κεφάλαια;