Καθηγητής Γεωπολιτικής: Είναι κοντά το «θερμό» επεισόδιο με Τουρκία

6/6/20 | 1 | 0 | 454 εμφανίσεις
Όλη αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ελληνικής αδράνειας, εκτιμάει ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ και του ΕΚΠΑ, Kωνσταντίνος Γρίβας.

Την ανησυχία του, ότι η αδράνεια από την ελληνική πλευρά έχει φέρει τη χώρα στο σημείο «μηδέν» με την Τουρκία, με αποτέλεσμα το «θερμό» επεισόδιο να είναι κοντά, σε περίπτωση που η γείτονα κάνει την παραμικρή κίνηση που παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, εξέφρασε, μιλώντας στον FOCUS FM, o αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ και του ΕΚΠΑ, Kωνσταντίνος Γρίβας. 

«Αυτήν τη στιγμή όντως μας έχουν στριμώξει στα σχοινιά και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το ελληνικό σύστημα εξουσίας. Οπότε πράγματι, αν κάνει κάτι η Τουρκία, νομίζω, ότι αναγκαστικά θα πάμε σε στρατιωτική αντίδραση, θα πάμε δηλαδή σε θερμό επεισόδιο, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ελληνικής αδράνειας. Δε μπορεί να βγαίνει χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και να λέει ξεκάθαρα, ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και εμείς τόσο καιρό να μην έχουμε ανακηρύξει τη δική μας ΑΟΖ και να μην έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», υποστήριξε ο κ. Γρίβας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη, ο ίδιος έκανε λόγο για «παραβίαση κατακόκκινων γραμμών», σημειώνοντας ότι αν η ελληνική πλευρά απαντήσει μόνο με διπλωματικές ενέργειες, θα έχουμε περάσει σε μία «νέα ιστορική περίοδο».

Η Τουρκία φοβάται την ελληνική στρατιωτική ισχύ

Για την επιχειρησιακή ικανότητα Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Γρίβας υποστήριξε ότι «η Τουρκία φοβάται την Ελλάδα. Είναι ένας από τους λόγους, που θέλει να μας αποδομήσει γεωπολιτικά. Μας φοβάται γενικώς και φοβάται και την ελληνική στρατιωτική ισχύ ιδιαίτερα. Και τη φοβάται και αυτή τη στιγμή, που μιλάμε. Σε αντίθεση με τις άκρως ηττοπαθείς και ύποπτες αντιλήψεις, που έχουν επιχειρήσει να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποιο στρατιωτικό πλεονέκτημα από πλευράς της Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Βέβαια, στο μέλλον η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί, όπως πάνε τα πράγματα, εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο κ.Γρίβας.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όντως η Τουρκία πάρα πολύ δύσκολα θα επέλεγε μία ενέργεια, που θα την οδηγούσε σε ΄΄θερμό΄΄ επεισόδιο, πολλώ δε μάλλον σε μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση. Και ακριβώς για αυτό το λόγο προειδοποιεί για τις ενέργειές της, δε θέλει να μας αιφνιδιάσει, δε θέλει να μας οδηγήσει σε μία σπασμωδική αντίδραση. Προαναγγέλλει τις ενέργειές της και αφήνει μετά σε ένα πλέγμα από εμπειρογνώμονες, διαμορφωτές γνώμης, ΄΄κομμάτι” του πολιτικού συστήματος, που υποτίθεται, ότι λειτουργούν με ρεαλιστικό τρόπο, ουσιαστικά να προετοιμάσουν το ελληνικό σύστημα, ώστε να μην αντιδράσει, με τη λογική ΄΄μα θα κάνουμε πόλεμο τώρα;΄΄ και να τα βρούμε».

Έθνος

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Όλα αυτά έχουν γραφτεί/λεχθεί κατά κόρον, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Λέγονται/γράφονται και … λησμονώνται.

  “αν η ελληνική πλευρά απαντήσει μόνο με διπλωματικές ενέργειες, θα έχουμε περάσει σε μία «νέα ιστορική περίοδο»”

  Μία πρόβλεψη για την επόμενη φάση, αν συμβεί το παραπάνω: Η Τουρκία θα ισχυρισθεί ότι η Πελοπόννησος, ως νήσος, δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ και θα προτείνει οριοθέτηση στην Ιταλία. Βέβαια, πρέπει να πείσει την τελευταία ότι ούτε η Σικελία (μεγαλύτερο νησί τής Μεσογείου), ούτε η Σαρδηνία (δεύτερο σε μέγεθος) έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και δεν ξέρω αν τα καταφέρει. Ίσως οι Ιταλοί πολιτικοί να έχουν τσίπα, εν αντιθέσει προς τούς Έλληνες συναδέλφους των, οι οποίοι προφανώς τα έχουν πάρει “χοντρά”, ώστε να μην αντιδρούν, αφήνοντας την Τουρκία να αλωνίζει και να δημιουργεί τετελεσμένα.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Με αφορμή τη διοχέτευση κρατικού χρήματος σε Μέσα Ενημέρωσης και τις αντιδράσεις που προκαλεί θα σας πω μια ιστορία που δείχνει διαφορετική νοοτροπία και αποκαλύπτει την ουσία του θέματος. Παρενθετικά να σημειώσω πως οι αντιδράσεις δεν έχουν ως αφετηρία ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας