Κίνηση μεταρρύθμισης και όχι πραξικόπημα αυτό που έγινε στην Τυνησία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Daud Alsoueis, π. Δασκάλου Αραβικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 Πριν εξηγήσουμε ότι δεν είναι πραξικόπημα, πρέπει να αναφέρουμε δυο πολύ σημαντικά πράγματα:
1- Η δήλωση του Ρασίντ Αλγανουση προέδρου του Αλναχντα στο γαλλικό πρακτορείο, όπου είπε πράγματα σημαντικά και επικίνδυνα ταυτόχρονα. Το σημαντικό θέμα που είπε είναι ότι είναι έτοιμος για το διάλογο και είναι έτοιμος να προσφέρει υποχωρήσεις για να επιστρέψει η Τυνησία στη δημοκρατία, “σαν να έχει πετάξει η δημοκρατία”!
2- Το δεύτερο πράγμα και επικίνδυνο είναι ότι ο Αλγανουση απειλούσε εαν δεν γίνεται διάλογος και αν δεν ανοίξει η Βουλή και αν δεν γίνει συμφωνία για δημιουργία νέας κυβέρνησης θα καλέσει τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους για την προστασία της”δημοκρατίας” και θα σπάσουν τις αλυσίδες της Βουλής για την εγκατάσταση της δημοκρατίας!! Αυτό το θέμα είναι άκρως επικίνδυνο. Σημαίνει ότι θα οδηγήσει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, την στιγμή που ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι στο δρόμο θα κατέβουν και άλλες δυνάμεις που σημαίνει θα έχουμε συγκρούσεις και θα χυθεί αίμα και μόνο δημοκρατία δεν θα έχουμε, γιατί όλοι θυμόμαστε όταν κατέβηκαν οι πλευρές στους δρόμους στην Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και στην Λιβύη και είδαμε όλοι τι έγινε και τι γίνεται μέχρι τώρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Αλγανουση δεν έμαθε από τα μαθήματα αυτών των χωρών. Μήπως ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι αυτό το κάλεσμα θα σήμαινε την καταστροφή της μοναδικής πολιτικής και δημοκρατικής χώρας στο αραβικό κόσμο; Ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι αυτό σημαίνει διαμελισμό της Τυνησίας σε βόρεια και νότια; Αυτό είναι επικίνδυνο θέμα. Έτσι και αλλιώς ο κύριος Αλγανουση και το κόμμα Αλναχντα έμειναν μόνοι τους, ακόμα το κόμμα “Καρδιά” της Τυνησίας που είναι το δεύτερο κόμμα στην βουλή απέσυρε την συνεργασία του με τον κύριο Αλγανουση και δήλωσε ότι βιάστηκαν όταν χαρακτήρισαν την κίνηση του προέδρου ως πραξικόπημα, και δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα να χρησιμοποιεί να παρεμβαίνει και να λύνει την πολιτική κρίση της χώρας στηριζόμενος στο Σύνταγμα. Ξέρει ο κύριος Αλγανουση όπως κατάλαβαν τα κόμματα που συνεργάστηκαν μαζί στην κυβέρνηση και στην βουλή ότι ο δρόμος-ο λαός- είναι με τις μεταρρυθμίσεις για τη σωτηρία της χώρας.
Έτσι δεν είναι πραξικόπημα αυτό που έγινε στην Τυνησία, και μόνο ο κύριος Αλγανουση το χαρακτήρισε πραξικόπημα, και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την ενέργεια του προέδρου της Τυνησίας, γιατί τέτοια ενέργεια θα βάλει τέλος στη ληστεία της οικονομίας της Τυνησίας όπου μέσα από την σχέση της Τουρκίας με το κόμμα Αλναχντα του Αλγανουση κατάφερε η Τουρκία να πνίγει την αγορά της Τυνησίας με τις τουρκικές εξαγωγές σε αυτή την χώρα όπου έφτασε η Τουρκία να εξάγει αγαθά 4δις δολλαρίων το 2019 την στιγμή που το 2011 ήταν μόνο 200εκ.
Έτσι άνθησε η οικονομία της Τουρκίας στην Τυνησία σε βάρος της οικονομίας της χώρας αυτής.
 Έτσι δεν έμεινε στα χέρια του προέδρου Καις Ιμπν Σαηντ τίποτε εκτός από το νόμιμο όπλο που είναι το Σύνταγμα που έχει ψηφιστεί από το κόμμα και την κυβέρνηση του κυρίου Αλγανουση πριν αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος. Οκτώ κυβερνήσεις έκανε ο κύριος Αλγανουση χωρίς να βάλει τέλος σ’αυτήν την δραματική κατάσταση στην Τυνησία!!!!
Έτσι ο πρόεδρος της Τυνησίας χρησιμοποίησε τα άρθρα 80 και 136 όπου το πρώτο (άρθρο 80) αναφέρεται σε ανστολή του Συντάγματος όταν η χώρα περνάει σοβαρή κρίση Και το δεύτερο (136) μιλά για άρση της ασυλίας όσων βουλευτών έκλεψαν η είχαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό στην εκλογή τους για να περνάνε ανάκριση και να πληρώσουν στο κράτος δεκαπλάσια απο όσα έλαβαν απο το εξωτερικό ή καταχράσθηκαν.
Άρα μόνο πραξικόπημα δεν έκανε ο πρόεδρος της Τυνησίας στην χώρα του, γιατί δεν είναι στην προεδρία ούτε Συνταγματάρχης, ούτε Ταγματάρχης αλλά ούτε διέλυσε τη Βουλή ούτε έβαλε την αντιπολίτευση στην φυλακή. Αυτό που έγινε στην Τυνησία είναι ενέργεια ενός καθηγητή- προέδρου που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Η Τυνησία θα περάσει ομαλά αυτό το στάδιο και θα βάλει τέλος στις ξένες παρεμβάσεις στην κυριαρχία της.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα