Κίνα: Τρίτη θητεία Σι με τριπλή πρόκληση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενταση με τις ΗΠΑ, προσέλκυση ξένων επενδυτών, διαχείριση των αμφισβητιών

Ο Σι Τζινπίνγκ άρχισε χθες και επίσημα την τρίτη του θητεία στην προεδρία της Κίνας. Ο ισχυρότερος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας εδώ και δεκαετίες, επανεξελέγη ομόφωνα γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο του 2022, ανανεώνοντας παράλληλα και τη θητεία του ως πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Το κόμμα κάλεσε χθες μέσα από το κοινοβούλιο της χώρας τον λαό να σταθεί στο πλευρό του Σι στη νέα του πορεία, κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις ευρισκόμενη σε ένα κλίμα παγκόσμιας αποξένωσης. Ο Σι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ύστερα από την ανακάλυψη ενός κινεζικού αερόστατου, που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως «κατασκοπευτικό», στον εναέριο χώρο της χώρας. Επιπλέον θα πρέπει να διαχειριστεί την αβέβαιη παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Ο ίδιος έχει σταθεί ιδιαίτερα φιλικός προς το ξένο κεφάλαιο, καθώς έχει ενθαρρύνει πολλές φορές ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα, με προϋπόθεση να σεβαστούν τις «προτεραιότητες του κόμματος». Εκτός από αυτά, όμως, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και το αυξανόμενο κύμα εσωτερικής αμφισβήτησης, που ξεκίνησε με τις πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις ενάντια στις στρατηγικές που ακολούθησε η κυβέρνηση προκειμένου να «μηδενίσει» τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο «Νο2» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Λι Κιανγκ, αναμένεται να χριστεί σήμερα πρωθυπουργός. Ο Λι, αν και δεν έχει μέχρι στιγμής θητεύσει σε κάποια πολύ σημαντική θέση, θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα στη χώρα, σε μια θητεία που αναμένεται πολύ δύσκολη, καθώς θα κληθεί να επωμιστεί την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns που επέβαλε η χώρα ως μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα οποία είχαν επιπτώσεις στα έσοδά της.

Σε καίριες θέσεις

Ο «Νο2» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Λι Κιανγκ, αναμένεται να χριστεί σήμερα πρωθυπουργός.

Αναπληρωτής του, και σημαντικότερος αναπληρωτής στο κινεζικό πολιτικό σύστημα, αναμένεται να είναι ο Ντινγκ Ζουεζιάνγκ. Ως τεχνοκράτης που η δράση του υπήρξε χαμηλών τόνων, θα κληθεί να αναλάβει τα λειτουργικά, «καθημερινά» οικονομικά προγράμματα.

Αρχηγός του Νομοθετικού Σώματος αναμένεται να τεθεί ο Ζάο Λετζί, το «Νο3» του ΚΚΚ. Αν και όχι τόσο διάσημος, οι αρμοδιότητές του έχουν υπάρξει βαριές, καθώς τα περασμένα χρόνια ηγήθηκε της επιτροπής κομματικής πειθαρχίας και υπήρξε επικεφαλής των προσπαθειών του προέδρου Σι να πατάξει τη διαφθορά και την ανυπακοή εκ μέρους μελών της κυβέρνησης.

Αρχηγός του Σώματος Πολιτικών Συμβούλων του προέδρου θα οριστεί το «Νο4» του κόμματος, ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει τρεις διαδοχικούς ηγέτες από αυτή τη θέση και θεωρείται ο «σχεδιαστής» της κινεζικής ιδεολογίας, καθώς εκείνος και η ομάδα του έχουν εμπνευστεί τους λόγους του προέδρου και έχουν συμβουλεύσει πολλές από τις πολιτικές τους επιλογές. Η επανεκλογή του για πολλούς σημαίνει και τη διατήρηση μιας σκληρής «αντιδυτικής» στάσης εκ μέρους της Κίνας.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα