Ι.Καλίν: «Στο παρελθόν άλλες χώρες περίμεναν πολύ καιρό για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ λόγω της Ελλάδας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τα βήματα που έχουν λάβει Σουηδία και Φινλανδία για την καταπολέμηση του PKK αλλά δεν είναι αρκετά»

Οι τριμερείς συνομιλίες Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας, που είχαν ανασταλεί από την Άγκυρα, συνεχίστηκαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν σε γενικές γραμμές θετική δηλώνοντας ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με τα βήματα που έλαβαν η Σουηδία και η Φινλανδία στον αγώνα κατά του PKK, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία εξαρτάται από τα βήματα που θα γίνουν από τις δύο χώρες».

«Αναμένουμε ότι η συμφωνία της Μαδρίτης θα εφαρμοστεί πλήρως. Κατ’ αρχήν, υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν, άλλες χώρες περίμεναν πολύ καιρό για [να γίνουν] νέα μέλη. Αναφέρομαι στη συμπεριφορά της Ελλάδας. Εκφράσαμε τις συγκεκριμένες ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Στη σημερινή συνάντηση συμφωνήσαμε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με τα βήματα που έχουν λάβει η Σουηδία και η Φινλανδία για την καταπολέμηση του PKK, αλλά δεν είναι αρκετά. Δηλώσαμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της χρηματοδότησης και της προπαγάνδας της τρομοκρατίας» για να προσθέσει ότι «οι Σουηδοί ομόλογοί μας δηλώνουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί με το νόμο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα βήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία εξαρτάται από τα βήματα που θα λάβουν οι δύο χώρες».

Επιπρόσθετα ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι «θα αξιολογήσουμε τις επιλογές τις επόμενες ημέρες. Εκφράζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση που να προκαλείται από την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο εποικοδομητικοί όπως ήμασταν στην ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Σε ότι αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο ο Προεδρικός Σύμβουλος δήλωσε ότι «οι ομόλογοί μας μας ενημέρωσαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στο κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, δηλώνεται ότι τότε θα γίνουν ταχύτερα βήματα. Πρόκειται για μια ημερομηνία που έχουν ορίσει οι ίδιοι. Εμείς θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία».

Στη δήλωση από την πλευρά της Σουηδίας αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες και ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί. «Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο νέος ποινικός νόμος για την τρομοκρατία θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο δηλώνοντας ότι «με αυτόν τον νόμο θα απαγορεύεται η συμμετοχή και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η Τουρκία είχε αναστείλει επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες τον Ιανουάριο λόγω της προπαγάνδας στη Στοκχόλμη. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/i-kalin-sto-parelthon-alles-xores-perimenan-poly-kairo-gia-na-ginoun-meli-tou-nato-logo-tis-elladas/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα