Ι. Καλίν: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα για Αιγαίο, νησιά, γεωτρήσεις και μουφτή

20/7/20 | 2 | 2 | 767 εμφανίσεις

Την πάγια τακτική της Τουρκίας να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ακολούθησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος έθεσε ως αντικείμενο διαλόγου με την Ελλάδα ζητήματα Αιγαίου, νησιών, θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, θέμα ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και εκλογή μουφτή στη Θράκη. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι στην τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις» και προανήγγειλε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων», χαρακτηρίζοντάς το  «σημαντικό βήμα». «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν», είπε ο κ. Καλίν.

Ο κ. Καλίν είπε πως ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η παλαιότερη ρήση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της και πρόσθεσε ότι η τριμερής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που έλαβαν έπειτα από το τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Επίσης, ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν υπενθύμισε ότι από το 2002 είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 γύροι διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα. Όπως είπε, ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά διαστήματα.

«Ο Πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ειπώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτών των όρων μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε και εμείς τις ξεκινήσαμε σε εκείνο το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας», πρόσθεσε.

«Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα”, συνέχισε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Καλίν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρότεινε συνομιλίες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τις «διαφιλονικούμενες περιοχές» γύρω από το νησί, ενώ υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν είτε κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης είτε και ξεχωριστές.

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θέλουν να είναι θάλασσα ειρήνης και στηρίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων εκεί. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν είτε είναι συνομιλίες είτε συμφωνία και προχωρήσει σε ένα πλαίσιο, λαμβάνοντας τα συμφέροντα όλων, η Τουρκία δεν θα πει όχι. Διότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά θα συνεχίσετε τις κοινές εργασίες. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση δεν κλείσαμε τις πόρτες στις χώρες της Μεσογείου. Στην μόνη χώρα που την κλείσαμε είναι ο ‘ε/κ τομέας’ επειδή εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα», είπε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «εμείς αυτό που προτείναμε είναι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους, να καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από το νησί. Και εδώ μπορεί να γίνουν κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης. Ή και ξεχωριστές μπορούν να γίνουν αλλά μπορεί να γίνει μια συμφωνία για τον δίκαιο και ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από εκεί. Αυτή είναι μια πολύ λογική πρόταση».  Υποστήριξε ότι η «άλλη πλευρά με διάφορες πολιτικές δικαιολογίες απορρίπτουν τις προτάσεις αυτές».

Υπενθύμισε τη δήλωση Ερντογάν κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, ότι «εμείς θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», για να προσθέσει ότι και σε αυτό το θέμα ισχύει αυτό. «Αυτό σημαίνει, να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δίκαια και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Λιβύη ήταν ιστορική, πρώτη φορά υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία, και αν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούν να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες χώρες.

liberal.gr

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Αφού και το ΛΙΜΠΕΡΑΛ αναπαράγει την τούρκικη προπαγάνδα ,τα πράγματα δεν είναι καλά ”στα σωθικά μας”.
  Θέλουμε λέει ο Τούρκος ,αλλά με απλό θέλω ούτε τα νήπια ενδίδουν,όχι οι Έλληνες που μαζί με το Μολών λαβέ και το ΟΧΙ ”αμύνονται περί πάτρης” από το 490 π.Χ. σε όλου τους Ασιάτες.
  Να συζητήσουμε-χωρίς τα θέλω τους- ΜΟΝΟ για το γνωστό από το 1976 θέμα και τώρα και για την ΑΟΖ.
  Το ξαναγράφουμε και για τους Τούρκους ότι η κυβέρνηση των κάποιων θέλω άλλαξε από πέρυσι στην Ελλάδα .

  • 1.1
   anixneuseis says:

   Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι είναι η δημοσιογραφία.

   • 1.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Σαυτόν τον παρατεταμένο ”υβριδικό” Τουρκικό πόλεμο ”νεύρων”προς την Ελλάδα και τους Έλληνες δεν θα ήθελαν -νομίζω όλοι οι Έλληνες-ασχολίαστη δε και αυτολεξεί δε- κάθε πληροφορία ,η οποία αποβλέπει -και αυτό διαπιστώνεται από τις καθημερινές λεκτικές και γραπτές αντιδράσεις των Ελλήνων ειδικών ,ή, μη – στην κάμψη του ηθικού της Ελλάδος και των Ελλήνων για ένα πόλεμο ,που μπορεί να κερδηθεί χωρίς πόλεμο ,με ένα ”πουρκουά’.
    Κατά τα άλλα η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα ,όπως και η τηλοψία ,αλλά κανείς δεν την επιβάλει να μεταδίδει σειρές τουρκικών σήριαλς , κάτι που σχεδόν όλοι οι Έλληνες κατακρίνουμε.
    Μακάρι να ζούσαμε την ”αδελφωσύνη” Ελλήνων και Τούρκων ,που μας υπέσχετο ο τέως Δήμαρχος Θεσ/νίκης κ.Μπουτάρης.
    Δυστυχώς οι Τούρκοι με τις ηγεσίες ,που είχαν και εκλέγουν μετά το 1950 συνεχίζουν να είναι ο αιώνιος εχθρός μας , με φονικές πολεμικές συγκρούσεις από το 1919 -1922 και από τον Αύγουστο του 1964 μέχρι τον Αύγουστο του 1974 .

 2. 2
  maria Kouzaraki says:

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΣΤΑ 12 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ KALIN BEY ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ!!!ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΔΙΑ!!

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (1 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Και το 2021 το Βερολίνο θα πρέπει να καλύψει με δάνεια σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού. Βασική αιτία η μείωση εσόδων από φόρους. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί από το 2022, αστάθμητος παράγοντας ένα νέο lockdown. Όπως και φέτος, έτσι και τον ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Επιστροφή στις κάλπες για τους Ιταλούς: Κυριακή και Δευτέρα ψηφίζουν για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και των προέδρων τους, αλλά και για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση σε δημοψήφισμα. Οι περιφέρειες στις οποίες γίνονται τοπικές εκλογές είναι η ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Ηλίας Μπέλλος 19.09.2020 • 14:43 μμ Ο επενδυτής έχει καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και επέκταση της δραστηριότητας και σε μη στρατιωτικά οχήματα και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μεταβίβαση της ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Μια φωτοβολίδα με μικρό αλεξίπτωτο έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 10, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ΕΛΑΣ σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας