Ισόβια στον ακροδεξιό δολοφόνο του Λίμπκε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Εφετείο της Φρανκφούρτης καταδίκασε τον κύριο κατηγορούμενο Στέφαν Ε. σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε, στην πόλη Κάσελ. Ακροδεξιά τα κίνητρα του δράστη.

    
Urteilsverkündung im Mordfall Lübcke

Οι δικαστές κατά την έκδοση της ετυμηγορίας επισήμαναν την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης του δράστη. Αυτό σημαίνει ότι η πρόωρη αποφυλάκισή του μετά από 15 χρόνια σχεδόν αποκλείεται.Δολοφονία Λίμπκε: ακροδεξιοί στο εδώλιο Οι δικαστές πείσθηκαν ότι ο κατηγορούμενος πυροβόλησε τον Βάλτερ Λίμπκε, διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών στον δήμο του Κάσελ, το βράδυ της 2ας Ιουνίου του 2019 ενώ εκείνος καθόταν στη βεράντα του. Ο 47χρονος δράστης ενήργησε έχοντας ακροδεξιά, ξενοφοβικά κίνητρα. «Προέβαλε την ξενοφοβία του στον Δρ.Λίμπκε» αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δράστης αποφάσισε να εστιάσει το μίσος του στον Λίμπκε και να τον “τιμωρήσει” γιατί ακολουθούσε μία πολιτική φιλική προς τους αλλοδαπούς.

Ο Μάρκους Χ., ο οποίος είχε αρχικά κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία του Λίμπκε, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Το δικαστήριο όρισε την περίοδο της αναστολής σε τρία χρόνια. Ο Μάρκους Χ. απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Στέφαν Ε. είχε επανειλημμένα ομολογήσει το έγκλημα, αλλά παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές εκδοχές. Στην τελευταία ενοχοποίησε τον συγκατηγορούμενό του Μάρκους Χ., ο οποίος ήταν παρών στην τέλεση του εγκλήματος. Ωστόσο, εξαιτίας αντιφάσεων στις δηλώσεις του καταδικασθέντος το δικαστήριο εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή του Μάρκους Χ.

Πρόγραμμα εξόδου από την ακροδεξιά

Frankfurt Oberlandesgericht | Urteilsverkündung für Stephan ErnstΟι δικαστές στο Εφετείο της Φρανκφούρτης

Το δικαστήριο δεν είχε κανένα περιθώριο όσον αφορά την ποινή και την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη. Παρόλα αυτά δόθηκε η δυνατότητα στον Στέφαν Ε. να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για δεξιούς εξτρεμιστές.

Η δίκη, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της απόφασης, διήρκεσε 45 ημέρες. Η οικογένεια Λίμπκε – η σύζυγός του και οι δύο γιοι του – ήταν οι κύριοι ενάγοντες. Η πράξη θεωρείται η πρώτη ακροδεξιά δολοφονία πολιτικού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση. Είναι μια «κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την τρομερή πράξη». Το δικαστήριο στέλνει ένα σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού και του δεξιού εξτρεμισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος Γιόζεφ Σούστερ.

Επιπλέον, οι παραλείψεις των αρχών ασφαλείαςΘα χυθεί φως στο ακροδεξιό παρασκήνιο της δολοφονίας Λίμπκε; θα διερευνήθούν από ειδική  επιτροπή στο τοπικό κοινοβούλιο της Έσσης, τόνισε ο Σούστερ. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα αποκτήσουμε τις γνώσεις που θα μας επιτρέψουν να διαλευκάνουε τη δράση των δεξιών δικτύων και αυτά θα έχουν τις κατάλληλες συνέπειες. Το μονοπώλιο της άσκησης βίας του κράτους δεν πρέπει ποτέ να τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Μεγαλύτερη προστασία στα θύματα

Frankfurt Oberlandesgericht | Lebenslänglich für Stephan ErnstΟ καταδικασθείς Στέφαν Ε.

Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα θύματα, Έντγκαρ Φράνκε ζήτησε περαιτέρω πολιτικές συνέπειες. Η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα για τη νομική επεξεργασία της ακροδεξιάς επίθεσης, δήλωσε ο Έντγκαρ Φράνκε. Τώρα η πολιτική επεξεργασία του θέματος πρέπει να συνεχιστεί. «Αυτή η δολοφονία, που προκλήθηκε από μίσος και περιφρόνηση στη ζωή, παραμένει μια προειδοποίηση: Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία πολύ πιο αποφασιστικά σε όλα τα επίπεδα από ό,τι πριν», δήλωσε ο Φράνκε.

Για πολλούς που είναι πολιτικά ενεργοί, οι απειλές έχουν γίνει σχεδόν καθημερινές. Δήμαρχοι που επανειλημμένα φοβήθηκαν για τις οικογένειές τους απευθύνθηκαν σε εμένα, δήλωσε ο Φράνκε. Οι τοπικοί πολιτικοί πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικότερα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για αυτό.

Tagesschau, DPA / Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα