Ιστορική συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου κατά τον Λευκό Οίκο: Κίνηση-ματ Βούτσιτς για την Ιερουσαλήμ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Γ) συμμετέχει σε τελετή υπογραφής και τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Λ), και τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Αβντλάχ Χότι (Ρ), Λευκός Οίκος, στην Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ, στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. EPA, ANNA MONEYMAKER

Η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορική από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Τραμπ χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε μια «σημαντική εξέλιξη» έπειτα από πάνω από μια δεκαετία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επικρατήσει η απόλυτη ειρήνη και ότι οι δύο πλευρές θα επιλύσουν και τα πολιτικά προβλήματα.

Ο Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ γραφείο, πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, δήλωσε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και ότι το Κόσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με το Εβραϊκό Κράτος είναι βέβαιο ότι θα εκνευρίσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τις δύο χώρες.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά την χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ οι δύο αντιπροσωπείες χθες, Πέμπτη, αργά το βράδυ με την διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για το ζήτημα του Κοσόβου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, έδωσαν τη συγκατάθεση τους για το τελικό κείμενο του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας.

Είχε προηγηθεί ολοήμερη σκληρή διαπραγμάτευση όπου, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, έγιναν και προσπάθειες να ενταχθούν στο κείμενο και διατάξεις που υποδήλωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα σερβικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι στο πρώτο κείμενο που κατέθεσε προς διαπραγμάτευση η αμερικανική πλευρά υπήρχε άρθρο που αναφερόταν στην αμοιβαία αναγνώριση Κοσόβου και Σερβίας.

«Κατέστησα σαφές στους οικοδεσπότες αλλά και στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας ότι δεν πρόκειται να υπογράψω συμφωνία που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος της Σερβίας και να αποδεχθώ αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου», υπογράμμισε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι στα κείμενα που ακολούθησαν απαλείφθηκε η επίμαχη παράγραφος.

Ο Ρίτσρντ Γκρένελ ωστόσο με ανάρτηση του στο twitter διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αμοιβαίας αναγνώρισης και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα.

Στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο συμμετείχε και η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τράμπ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Ιβάνκα Τραμπ αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στο ρόλο των γυναικών. Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιβάνκα Τραμπ να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Σερβία.

 

Photo: epa08646873 US President Donald J. Trump (C) participates in a signing ceremony and trilateral meeting with the President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic (L), and the Prime Minister of the Republic of Kosovo, Avdullah Hoti (R), at the White House, in Washington, DC, USA, on 04 September 2020. EPA/ANNA MONEYMAKER / POOL

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα