Ισραήλ – Χαμάς – Αίγυπτος – Κατάρ – Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γαβριήλ Χαρίτου
– Πυρετώδεις διπλωματικές ζυμώσεις ενόψει μίας νέας πιθανής ανάφλεξης το ερχόμενο Σάββατο, 5 Ιουνίου, με την ευκαιρία της φετινής “Ημέρας της Νάκσα”
– Γιατί προωθείται η ανοικοδόμηση της Γάζας
– Η Αίγυπτος κυρίαρχη του παιχνιδιού ενώ Κατάρ και Τουρκία διεκδικούν ρόλο στην περιοχή
———————-
Μπορεί η κατάπαυση του πυρός της 21/5 να εφαρμόζεται ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διάρκειά της δεν είναι επισφαλής. Μία βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι η απόφαση του Ισραήλ να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ελήφθη χωρίς να απαιτηθούν ανταλλάγματα εκ μέρους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Παράλληλα, δεν πρέπει να αγνοηθεί και η έντονη αμερικανική πίεση, τόσο εκ μέρους του Στέητ Ντηπάρτμεντ όσο και εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσωπικά προς τον υπηρεσιακό ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Έτσι, ήδη από το πρώτο λεπτό μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής 21/5, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές που διεξάγουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών του Καΐρου, αφ’ ενός με το Ισραήλ και αφ’ ετέρου με την Χαμάς, την Παλαιστινιακή Αρχή και εμμέσως με την Ισλαμική Τζιχάντ.
Προχθές μάλιστα, η αιγυπτιακή πλευρά προχώρησε σε μία ακόμα περισσότερο προωθημένη κίνηση: Πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη στο Κάιρο στην οποία θα συμμετέχουν το Ισραήλ, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να συμφωνήσουν για την σταθεροποίηση των όρων κατάπαυσης του πυρός, την διαδικασία ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας και τον τρόπο χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, το θέμα των ανταλλαγμάτων προς το Ισραήλ δεν εθίγη – γεγονός που προκάλεσε το Ισραήλ να απαιτήσει την διευθέτηση ενός ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και χρόνια : Την απελευθέρωση δύο ισραηλινών πολιτών που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς και τον επαναπατρισμό των σορών δύο ισραηλινών οπλιτών που βρίσκονται στη Γάζα.
Ήδη, το Ισραήλ προβάλει τα ΄δυο αυτά αιτήματα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση με την Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή στο Κάιρο ή οπουδήποτε αλλού. Εάν η πρόταση της Αιγύπτου ευοδωθεί, θα είναι η πρώτη επίσημη τριμερής διαπραγμάτευση μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής. Για το ενδεχόμενο αυτό, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Αμπάς, όσο και η Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγια, τηρούν σιγή ιχθύος. Η σιωπή αυτή εκτιμάται ως κάτι το θετικό. Από την άλλη, η Ισλαμική Τζιχάντ αντιδρά – προφανώς επειδή δεν συγκαταλέγεται στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία – και ο ηγέτης της Αλ-Νάχλε που βρίσκεται στον Λίβανο ανακοίνωσε προχθές ότι “σε περίπτωση που το Ισραήλ βάλλει κατά οποιουδήποτε στελέχους της ή επαναλάβει τις επιχειρήσεις του κατά της Γάζας, τότε οι πύραυλοι της οργάνωσης είναι έτοιμοι να βάλλουν κατά του Τελ Αβίβ και της ευρύτερης περιοχής του”.
Σήμερα, Κυριακή 30/5/2021, θα μπορούσε να γραφτεί στην Ιστορία των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Αιγύπτου.
Για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια, ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με αντικείμενο την επεξεργασία της πρότασης του Καΐρου να φιλοξενήσει την, πρώτη του είδους της, τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής-Χαμάς. Αν και είναι ίσως πολύ νωρίς για να αναρωτηθούμε πότε ακριβώς θα συμβεί κάτι τέτοιο, παρ’ όλα αυτά αυτή η εξέλιξη είναι αναμφίβολα θετική από κάθε άποψη. Για όσο χρόνο η αιγυπτιακή πρωτοβουλία βρίσκεται επί τάπητος, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να εφαρμοσθεί.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί (30/5) μετέβη στο Ισραήλ ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ, για συναντήσεις τόσο με την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και με την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα. Συγκεκριμένα, ο Καμάλ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τον διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μεΐρ Μπεν-Σαμπάτ, τον Υπουργό Υπηρεσιών Ασφαλείας, Έλι Κόεν, και με άλλους αξιωματούχους και στη συνέχεια αντίστοιχες επαφές θα πραγματοποιήσει στην Παλαιστινιακή Αρχή, περί των οποίων πολύ λίγα έχουν ανακοινωθεί. Είναι προφανές ότι οι συναντήσεις αυτές θα βρίσκονται σε συντονισμό με την κατ’ ιδίαν συνάντηση των Ασκενάζι και Σούκρι στο Κάιρο.
– Φόβοι ανάφλεξης κατά την φετινή “Ημέρα της Νάκσα”
Ο ξαφνικός αυτός “οργασμός συναντήσεων” δεν γίνεται τυχαία. Η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα συνεχίζει να είναι εύθραυστη για τον εξής λόγο: Το ερχόμενο Σάββατο, 5 Ιουνίου, είναι η παλαιστινιακή “Ημέρα της Νάκσα”, δηλαδή η επέτειος έναρξης του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη, τα Υψώματα του Γκολάν και την Χερσόνησο του Σινά, αυξάνοντας πέντε φορές την επικράτειά του.
Πρόκειται για μία ημέρα “εθνικής μνήμης”, αντίστοιχης με την παλαιστινιακή “Ημέρα της Νάκμπα”, που ανάγεται στην έναρξη του πρώτου Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1948, που είχε ως αποτέλεσμα τον καθορισμό της ισραηλινής επικράτειας δια των Συμφωνιών Κατάπαυσης του Πυρός του 1949, που είχαν υπογραφεί στη Ρόδο και στις μεθορίους Ισραήλ-Συρίας και Ισραήλ-Λιβάνου.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας λάμβαναν προληπτικά μέτρα ενόψει της “Ημέρας της Νάκσα” , ‘κλείνοντας’ ερμητικά τα σημεία ελέγχου μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης. Όμως, το κλίμα έντασης που διαμορφώθηκε στον πρόσφατο γύρο αναμέτρησης Ισραήλ-Χαμάς, προλέγει ότι η φετινή “Ημέρα της Νάκσα” δεν αποκλείεται να προσθέσει ακόμα περισσότερη ένταση όχι μόνο στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας, αλλά τόσο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη, όσο και στις μεικτές πόλεις του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα δεν περνούσε μέρα χωρίς να σημειώνεται ένα τουλάχιστον ένοπλο επεισόδιο στην Δυτική Όχθη (με κυριότερο εκείνο με δράστη μία 40χρονη Παλαιστίνια που έβαλε με τυφέκιο Μ-16 κατά Ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκιο ελέγχου πλησίον της Χεβρώνας) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (16χρονος Άραβας επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο 20χρονους Ισραηλινούς, ένας εκ των οποίων ήταν ένστολος, κοντά στη συνοικία Σέιχ Ζεράχ, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλου αριθμού κατοικιών της εκκρεμεί η εκδίκαση σχετικής υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ). Ήδη από την περασμένη Τετάρτη (26/5) το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ασφαλείας στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να αντιμετωπισθούν αναταραχές, ενώ αντίστοιχα μέτρα ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή στις μεικτές πόλεις που βρίσκονται εντός της ισραηλινής επικράτειας, με επίκεντρο την πόλη Λοντ, όπου τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης (27/5) κουκουλοφόροι νεαροί έβαλαν με τέσσερεις βόμβες μολότωφ κατά διαμερίσματος στο οποίο διέμενε πενταμελής εβραϊκή οικογένεια, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Από την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στις μεικτές πόλεις με παράλληλη εφαρμογή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες, η ηρεμία που επετεύχθη υποκρύπτει μεγάλη ένταση, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει με συνέπειες απρόβλεπτες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, και εν αναμονή της “Ημέρας της Νάκσα” το ερχόμενο Σάββατο (5/6), καθιστούν απαραίτητη την άμεση πρόοδο των ‘τριγωνικών’ διπλωματικών επαφών της Αιγύπτου με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Χαμάς, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Με άλλα λόγια, κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι ένας νέος γύρος αναμέτρησης Ισραήλ-Χαμάς-Τζιχάντ δεν βρίσκεται προ των πυλών.
– Η ανοικοδόμηση της Γάζας
Ένα άλλο, πρόσθετο, ζήτημα που απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ο τρόπος με τον οποίον θα εφαρμοσθεί το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας. Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως ο τρόπος με τον οποίον το Κατάρ παραχωρούσε οικονομική βοήθεια στη Γάζα είναι υπεύθυνος για την εντυπωσιακή αύξηση του οπλοστασίου της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Το συμπέρασμα της Ουάσιγκτον είναι ότι με το να λαμβάνει οικονομική “ανθρωπιστική βοήθεια” από το Κατάρ σε μετρητά, προσεκτικά βαλμένα μέσα σε βαλίτσες που παρέδιδε ο Καταρινός διαμεσολαβητής ανά τακτά διαστήματα (και κατόπιν συνεννόησης με την ισραηλινή κυβέρνηση), όχι μόνο δεν αξιοποιείτο κατά τον δέοντα τρόπο, αλλά, απεναντίας, επενδύετο στην ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνογνωσίας των παλαιστινιακών οργανώσεων που ελέγχουν την Γάζα.
Η Αίγυπτος καλείται να αναλάβει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του Κατάρ. Επιδιώκεται όμως, η ανοικοδόμηση της Γάζας να μην διασυνδέεται πλέον με κανέναν τρόπο με τα “άδεια ταμεία” της Χαμάς. Πρόθεση τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Ισραήλ, είναι αιγυπτιακές εταιρείες του περιβάλλοντος του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ-Σίσι να επενδύσουν απ’ευθείας περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των υποδομών κοινής ωφελείας στην Λωρίδα της Γάζας. Προς την ίδια κατεύθυνση ενθαρρύνονται αμερικανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι – στους οποίους στο μέλλον δεν αποκλείεται να προστεθούν και μετριοπαθείς αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ, όπως π.χ. τα ΗΑΕ ή επιχειρηματικοί κύκλοι του Περσικού Κόλπου.
Η δικαιολογητική βάση που προωθείται τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και εκ μέρους Ισραηλινών αναλυτών βασίζεται στο εξής λογικοφανές επιχείρημα: “Ο επόμενος κύκλος έντασης μεταξύ Ισραήλ-Γάζας είναι δυνατόν να αποφευχθεί εάν η Λωρίδα της Γάζας θα έχει κάτι ουσιαστικό να ‘χάσει’ από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Εάν όμως δεν υπάρξουν υποδομές και μία οικονομία που να λειτουργεί έστω στοιχειωδώς, τότε οι κάτοικοι της Γάζας – και όσοι τους κυβερνούν – δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν..” Η συλλογιστική αυτή εκφράζει μία νέα προσέγγιση του ζητήματος των σχέσεων Ισραήλ-Χαμάς, η οποία είχε διατυπωθεί με άλλα λόγια και με τελείως άλλο τρόπο από την διακυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ και τον χάρτη που προτεινόταν στο ειρηνευτικό της σχέδιο – ένα σχέδιο που όλα δείχνουν ότι έχει περάσει οριστικά πια στην Ιστορία.
Οι σκέψεις περί του τρόπου απόδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα χωρίς τους αχυρανθρώπους της Χαμάς, αλλά και ποια θα είναι η χώρα που θα επιφορτισθεί (άλλως, θα επωφεληθεί) από την ανοικοδόμηση της Γάζας, δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες. Είναι σαφές ότι η Χαμάς και η Τζιχάντ αντιτίθενται στο να μην μπορούν να διαχειριστούν την οικονομική βοήθεια που καταφθάνει από το εξωτερικό. Είναι επίσης σαφές ότι, σύμφωνα με τις παρούσες συγκυρίες, το να συζητείται η απόδοση ‘ενεργού ρόλου’ στην Παλαιστινιακή Αρχή να ρυθμίζει εκείνη τα οικονομικά της Γάζας (και επομένως, την οικονομική κατάσταση της Χαμάς και της Τζιχάντ) – αποτελεί ένα θέμα με καθαρά ακαδημαϊκή σημασία, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Αίγυπτος δεν φαίνεται πρόθυμη να εμπλακεί ακόμα περισσότερο με ‘ενεργό παρουσία της επί του εδάφους’, για λόγους ευνόητους. Όσο για τον ΟΗΕ ή για την ΕΕ – καμία προθυμία δεν διαφαίνεται ούτε εκ μέρους τους, ούτε εκ μέρους των περιφερειακών παικτών ή εκ μέρους των ΗΠΑ.
– Ο ρόλος του Κατάρ και της Τουρκίας
Απεναντίας, το Κατάρ φέρεται να είναι καθαρά ενοχλημένο από τον επικείμενο ‘αποκλεισμό’ του από τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να μεταβεί στο Ισραήλ και μετέπειτα στην Λωρίδα της Γάζας ο Καταρινός διαμεσολαβητής, προκειμένου να παραδώσει για ακόμα μια φορά σημαντικά χρηματικά ποσά σε μετρητά στους αξιωματούχους της Χαμάς που θα τον περίμεναν λίγα μέτρα πιο πέρα από το ισραηλινό φυλάκιο Έρεζ της μεθορίου Ισραήλ-Γάζας. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση του Κατάρ να μην μπει στον κόπο – όπερ και εγένετο.
Ωστόσο, το Κατάρ δείχνει με ποικίλους τρόπους ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο. Είναι σαφές ότι η καταρινή χρηματοδότηση, πέραν του ότι ήταν αυτή που συντήρησε την Χαμάς στην εξουσία από τότε που τερματίσθηκε η προηγούμενη αναμέτρησή της με το Ισραήλ το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα, συντήρησε και τον ηγέτη του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, που διαμένει στην Ντόχα. Επιπροσθέτως, το Κατάρ κατάφερε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ισραηλινής ηγεσίας, μεταφέροντας κατά καιρούς μηνύματα από το Ισραήλ προς την Λωρίδα της Γάζας, ως επίσης και στην Τουρκία, η οποία και εκείνη διατηρεί ανοικτό, επίσημο δίαυλο επικοινωνίας με την παλαιστινιακή οργάνωση, μέσω των γραφείων που διατηρεί στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Σε μία ένδειξη δυσαρέσκειας, ο Καταρινός Υπουργός Εξωτερικών, Μωχάμεντ Μπιν Αμπντελ ραχμάν Αλ-Θάνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC την περασμένη Πέμπτη (27/5), προέβη σε μία εκτενή ανάλυση της παρούσας κατάστασης στις σχέσεις Ισραήλ-Χαμάς, παρουσιάζοντας τα μελλούμενα με τα πιο μελανά χρώματα, με σκοπό να τονίσει τη σημασία της συνέχισης της παρουσίας του Κατάρ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που εξυφαίνεται με πρωτοβουλία της Αιγύπτου. Παράλληλα, την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι η Καταρινή κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι εκατομμυρίων δολαρίων (κατά τα ισραηλινά ΜΜΕ, το ποσό ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια), ενώ στο Κατάρ έχει αρχίσει μία εκτεταμένη καμπάνια για τον έρανο με τίτλο “Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι” για να συγκεντρωθεί χρηματική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ορισμένων πόλεων της Δυτικής Όχθης.
Ο Καταρινός ΥΠΕΞ έδωσε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίον η Χαμάς αξιοποίησε την οικονομική βοήθεια που δέχθηκε από την Ντόχα, κάνοντας λόγο για “42.000 προγράμματα ανοικοδόμησης κατοικιών, δημοσίων κτηρίων, δρόμων και ιατρικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και του νοσοκομείου Χάμαντ, που εξυπηρέτησε 70.000 νοσηλευομένους, μόνο κατά το έτος 2020” – προσθέτοντας ότι “τα αποτελέσματα των εργασιών ανοικοδόμησης εκμηδενίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς”. Εκτιμάται ότι ο Καταρινός ΥΠΕΞ δεν θα προέβαινε σε έναν λόγο μάλλον απολογητικό ως προς τις αιτιάσεις που εκφράζονται σχετικά με τον προορισμό των κονδυλίων της χώρας του (και την τελική τους αξιοποίηση στην κατασκευή ρουκετών, παγιδευμένων μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, αυτοσχέδιων παγιδευμένων υποβρυχιακών μέσων και υπογείων αποθηκών οπλισμού) , εάν δεν αισθανόταν ότι η χώρα του κινδυνεύει να βρεθεί “εκτός νυμφώνος” στον ανοικοδομητικό οργασμό που σχεδιάζεται στην Λωρίδα της Γάζας.
Πέραν αυτού όμως, η κυβέρνηση του Κατάρ δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί υπόλογη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ή των άλλων αραβικών κρατών ότι εν γνώσει της υποθάλπει μία τρομοκρατική οργάνωση, με το να της παραδίδει χρηματική βοήθεια που αξιοποιείται για την ανάπτυξη του οπλοστασίου της. Άλλωστε, το Κατάρ, ύστερα από εξαιρετικά μελετημένες κινήσεις του πάλαι ποτέ Αμερικανού διαπραγματευτή, Τζάρεντ Κουσνέρ, επί προεδρίας Τραμπ, κατάφερε να τεθεί σε μία τροχιά ‘συμφιλίωσης’ με τις υπόλοιπες σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, με τις οποίες είχε ψυχρανθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Με αφορμή την επανάκαμψη του Κατάρ στα συλλογικά όργανα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) , και σε συνάρτηση με την παρούσα κατάσταση στην Γάζα, η Καταρινή διπλωματία έχει προβεί σε κινήσεις με σκοπό να βελτιωθούν οι ψυχρές σχέσεις του με την Αίγυπτο.
Την περασμένη Τρίτη (25/5) ο Καταρινός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με σκοπό να μην αφεθεί η Ντόχα έξω από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς-Παλαιστινιακής Αρχής. Ανάλογες κινήσεις προσέγγισης παρατηρήθηκαν και κατά την διάρκεια επίσκεψης του Καταρινού Υπουργού Οικονομικών στο Κάιρο κατά το πρόσφατο παρελθόν. Αξίζει μάλιστα να τονισθεί ότι αντίστοιχες επαφές πραγματοποίησαν στο Κάιρο πρόσφατα αξιωματούχοι του Τουρκικού ΥΠΕΞ, θέλοντας και εκείνοι να δώσουν το δικό τους στίγμα, ότι δηλαδή η Άγκυρα επιθυμεί να βελτιώσει τις επαφές της με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία έχουν υποβαθμισθεί σε βαθμό επιτετραμμένων από το 2013 αφ’ ενός, αφ’ετέρου με το Κατάρ από το 2017. Η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ, που εκφράζει το περιβάλλον του Προέδρου Αλ-Σίσι, σε ανάλυση που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη (26/5), σχολίασε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το Κατάρ επιθυμούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, όχι μόνο για παλαιότερα γεγονότα που οδήγησαν το Κάιρο στην απόφαση να υποβαθμίσει τις σχέσεις του μαζί τους, αλλά και επειδή, εμμέσως πλην σαφώς, Κατάρ και Τουρκία επιθυμούν να έχουν έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
Εξ αιτίας όμως, του κεντρικού ρόλου που κατέχει πλέον η Αίγυπτος στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς την συναίνεση του Καΐρου, οι επιδιώξεις τους δεν μπορούν να πραγματωθούν. Η Αλ-Αχράμ τόνισε ότι το αίτημα του Καταρινού ΥΠΕΞ και των Τούρκων διπλωματών είναι να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους με την Αίγυπτο. Κατά τους ερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες, το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ πρόκειται να ανακοινώσει τις νέες τοποθετήσεις πρέσβεων στις διάφορες αποστολές του και η φιλοκυβερνητική έγκυρη αιγυπτιακή εφημερίδα τονίζει ότι “σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καμία μεταβολή δεν προβλέπεται να συμβεί στον βαθμό της αιγυπτιακής διπλωματικής εκπροσώπησης στην Άγκυρα και στην Ντόχα”.
– Μία σύντομη αποτίμηση
Συνοψίζοντας λοιπόν, η Αίγυπτος με συστηματικές κινήσεις της διπλωματίας της αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς-Παλαιστινιακής Αρχής, κρατώντας όσο γίνεται πιο μακριά την επιρροή του Κατάρ, ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες των ΗΠΑ σε κάθε δυνατό επίπεδο.
Παράλληλα όμως, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση έως ότου καταστεί εξαιρετικά πιθανός ένας ακόμα γύρος ανάφλεξης της έντασης στην Γάζα , στην Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στις μεικτές πόλεις εντός του Ισραήλ ενόψει της παλαιστινιακής “Ημέρας της Νάκσα”, το ερχόμενο Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να ταλανίζεται από μία παρατεταμένη κυβερνητική κρίση, με όλα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης να παραμένουν ανοιχτά – συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου των πέμπτων κατά σειρά βουλευτικών εκλογών που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Γαβριήλ Χαρίτος 30/5/2021  
Στην φωτογραφία: Με πρωτοβουλία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ, τοπικές ομάδες φωτογραφίζονται κατά την έναρξη του παιχνιδιού με πανό με το σύνθημα “Η Παλαιστίνη στις καρδιές μας” (πηγή: ιστότοπος της Καταρινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας).
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα