Ισραήλ, μην εμπιστεύεσαι την Τουρκία.

26/1/21 | 1 | 0 | 602 εμφανίσεις

BESA

By 

Κυκλοφορούν φήμες ότι μια ισραηλινο-τουρκική προσέγγιση ενδέχεται να συμβεί σύντομα. Η Ιερουσαλήμ και άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες δεν πρέπει να πέσουν ξανά στην εξαπάτηση της Άγκυρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία βρέθηκε πολύ απομονωμένη από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή. Σε απάντηση σε αυτήν την απομόνωση, ο Ισλαμιστής ισχυρός Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και να επιστρέψει τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την Ιερουσαλήμ για να ξαναρχίσει η σχέση, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για έναν πιθανό αγωγό μεταξύ των δύο χωρών που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Ενώ μερικοί από τους στρατιωτικο-πολιτικούς παλιούς φρουρούς στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ θα μπορούσαν να βρουν μια επιθυμητή προσέγγιση, θα ήταν σοβαρό λάθος να διασώσουμε την Τουρκία από την κατάσταση και να πέσουμε ξανά στην παγίδα της.

Για μήνες, καθώς οι σχέσεις του Ισραήλ έχουν εμβαθύνει με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και την Αρμενία, αναφορές των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το Εβραϊκό Κράτος σκέφτηκε να ξαναρχίσει κανονικούς δεσμούς με την Τουρκία. Αν και δεν προέκυψαν πολλά από αυτές τις φερόμενες συνομιλίες, οι αναφορές σχεδόν σίγουρα αύξησαν την υποψία στις πρωτεύουσες των νέων συμμάχων του Ισραήλ. Πράγματι, αφού η Τουρκία και το Ισραήλ υποστήριξαν και οι δύο το Αζερμπαϊτζάν στη νίκη του έναντι της Αρμενίας, ανακλήθηκε ο πρέσβης της Αρμενίας στο Τελ Αβίβ. Ενώ το Ισραήλ και η Τουρκία υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν για διαφορετικούς λόγους, δεν είναι αδιανόητο ότι πολλοί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Κόλπο και την Αίγυπτο αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του συμμάχου τους στην Ιερουσαλήμ μετά την σύγκρουση.

Ο αληθινός στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να ξεχνιέται: η απομόνωση του Ισραήλ στην περιοχή, ενώ συνεχίζει να το απονομιμοποιεί στο εξωτερικό. Όπου βρίσκει κανείς αντι-Ισραηλινές εκστρατείες, τα χρήματα του Κατάρ και η τουρκική κυβέρνηση πιθανόν να βρίσκονται πίσω από αυτές. Η Τουρκία είναι προβληματική με πολλούς άλλους τρόπους. Έχει παραβιάσει ισραηλινές ιστοσελίδες ειδήσεων, διώχνει ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που πραγματοποιεί εξερεύνηση φυσικού αερίου, υπονόμευσε τους περιφερειακούς εταίρους του Ισραήλ και απείλησε να κατακτήσει το Τελ Αβίβ και να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ, μια πόλη που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είναι Τουρκική. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με την υποστηριζόμενη απο τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στοχεύει στη διάλυση του αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ευρώπη, ενός αγωγού που είναι κρίσιμος για τα μελλοντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του Ισραήλ. Επιπλέον, ο νέος πρεσβευτής της Άγκυρας στο Ισραήλ είναι έντονα αντι-σιωνιστής.

Η φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς από την Άγκυρα, η οποία συνεπάγεται τη χορήγηση υπηκοότητας και τη δυνατότητα να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους από την τουρκική επικράτεια, είναι περαιτέρω απόδειξη, εάν χρειαστεί, ότι η Τουρκία δεν είναι φίλος του Ισραήλ. Είναι ένας όλο και πιο επικίνδυνος περιφερειακός αντίπαλος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσταθεροποιεί τις χώρες, διαπράττει εγκλήματα πολέμου και υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ δεν πρέπει ούτε να υποτιμούν την Τουρκία ούτε να συγχέουν τη νοσταλγία με τη συνετή χάραξη πολιτικής. Εάν το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με χώρες σε ολόκληρη την περιοχή και να θέσει τέρμα στην αστάθεια της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να απορρίψει τις χειραγωγικές προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς.

Dmitri Shufutinsky  είναι απόφοιτος του προγράμματος Masters του Πανεπιστημίου Arcadia στη Διεθνή Ειρήνη και Επίλυση Συγκρούσεων. Σήμερα ζει ως Μοναχικός Στρατιώτης (Lone Soldier, στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), ένας Μοναχικός Στρατιώτης ορίζεται ως ο στρατιώτης ή γυναίκα χωρίς άμεση οικογένεια στο Ισραήλ) στο Kibbutz Erez του Ισραήλ, υπηρετώντας στην ταξιαρχία Givati στο πλαίσιο του προγράμματος Garin Tzabar.

Το BESA (Bengin-Sandat Center) είναι μια Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) στο Ισραήλ.

 

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Μίλτος says:

  https://1.bp.blogspot.com/-i-J-JA8WaF4/YA4ZCr9OjrI/AAAAAAACE5A/A_HzBLUZkfUcc-p6zleWZY-SOWxV6r0-gCLcBGAsYHQ/w475-h285/11.jpg

  Τό καημένο τό ισραηλ τών διαρκών εγκλημάτων κατά τής ανθρωπότητας,
  κινδυνεύει νά χάσει τήν εβραιοχαζαροτούρκικη παρθενιά του
  από τσοί τουρκοχαζαροεβραίοι.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας