Ισραήλ: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπένετ -Έχασε την πλειοψηφία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε πολιτικές περιπέτειες βάζει την κυβέρνηση του Ισραήλ η αιφνίδια αποχώρηση μιας βουλευτού της δεξιάς, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός του Ναφτάλι Μπένετ να χάσει την πλειοψηφία.

Η αποχώρηση της Ιντίτ Σιλμάντου δεξιού κόμματος Yamina του Μπένετ, αφήνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με 60 έδρες επί συνόλου 120 της Κνεσέτ.

Ένας ακόμη βουλευτής να αποχωρήσει από τον συνασπισμό, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει με έναν νόμο που έφερε η Αντιπολίτευση και να διαλυθεί η Κνεσέτ. Εάν η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να επιχειρήσει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ χωρίς καν να χρειαστεί να πάει σε εκλογές. Κι όσα περισσότερα μέλη του συνασπισμού αποχωρούν, τόσο πιο εύκολη γίνεται αυτή η επιλογή για αυτούς, σημειώνουν ισραηλινές εφημερίδες.

Γιατί αποχώρησε η δεξιά βουλευτίνα από τον κυβερνητικό συνασπισμό
Η αποχώρηση της Σιλμάν έγινε έπειτα από διαμάχη που είχε αυτή την εβδομάδα με τον Ισραηλινό υπουργό Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς, αφού αυτός ζήτησε – επικαλούμενος απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – από τα νοσοκομεία να δίνουν στους ασθενείς ψωμί με μαγιά στη διάρκεια του Πάσχα των Εβραίων και όχι άζυμο, όπως θέλει η παράδοση.

«Δοκίμασα τον δρόμο της ενότητας. Εργάστηκα σκληρά για αυτό τον συνασπισμό, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βλάψω την εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ», ανέφερε η Σιλμάν σε ανακοίνωσή της σήμερα.

Ο Ναφτάλι Μπένετ και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ είχαν σχηματίσει πέρυσι τον Ιούνιο έναν ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό, τον οποίο στήριζαν 61 βουλευτές και στον οποίον συμμετείχαν η αριστερά, το κέντρο, κόμματα της δεξιάς και ένας αραβικός συνασπισμός –για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ– σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τα 12 χρόνια εξουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τερματίζω την παρουσία μου στον συνασπισμό και θα προσπαθήσω να μιλήσω με τους φίλους μου προκειμένου να επιστρέψω στο σπίτι μου και να σχηματιστεί μια δεξιά κυβέρνηση. Και γνωρίζω ότι δεν νιώθω μόνο εγώ έτσι», πρόσθεσε η Σιλμάν

Πανηγυρίζει ο Νετανάχιου
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε αμέσως την αποχώρηση της Σιλμάν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

“Ιντίτ, απέδειξες ότι αυτό που οδηγεί τις πράξεις σου είναι η εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ, η γη του Ισραήλ και σε καλωσορίζω εκ νέου στο εθνικό στρατόπεδο», δήλωσε ο Νετανιάχου, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχει το κόμμα του, Λικούντα, και κόμματα της ακροδεξιάς και των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Ο Νετανιάχου, που επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία μολονότι δικάζεται για διαφθορά, κάλεσε και άλλους βουλευτές της δεξιάς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ενταχθούν στο δικό του στρατόπεδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Θα σας δεχθούμε με ανοικτές αγκάλες και με όλες τις τιμές», τόνισε.

 

“https://www.iefimerida.gr/kosmos/israil-kybernisi-synaspismoy-mpenet-ehase-pleiopsifia”>Ισραήλ:

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα