Ισραήλ: Κινητικότητα των δυνάμεων ασφαλείας ενόψει της αποψινής δύσκολης νύχτας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γαβριήλ Χαρίτου*
Ύστερα από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που έδωσαν τη σκυτάλη σε ανακοινώσεις ξένων κυβερνήσεων που καταδίκασαν την δράση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, η κρατική μηχανή προετοιμάζεται για την αποψινή μουσουλμανική θρησκευτική τελετή του Λάιλατ-Αλ-Κάντερ που ακολουθεί τις χθεσινές τελετές της τελευταίας Παρασκευής του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου. Ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, ανέρχεται σε 160 τραυματίες μουσουλμάνους διαδηλωτές, ενώ την ίδια στιγμή η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται 17 αστυνομικοί, Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΜΕΘ των αραβικών νοσοκομείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν γεμίσει και για τον λόγο αυτό στήθηκε χθες υπαίθριο νοσοκομείο στην πέριξ των Τειχών περιοχή του ανατολικού τομέα της πόλης υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
Κινητοποίηση των Αράβων υπηκόων του Ισραήλ
Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια κινητοποίησαν το Κεντρικό Συμβούλιο των Αραβικών Δήμων και Κοινοτήτων της ισραηλινής επικράτειας, που κάλεσε την αραβική μειονότητα της χώρας να διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο το Ισραήλ απόψε, Σάββατο (8/5). Σύμφωνα με αραβικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που εδρεύουν στο Ισραήλ, οι αραβικοί Δήμοι και Κοινότητες ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις αποψινές εκδηλώσεις, τόσο στις αραβικές πόλεις και χωριά απ’άκρη σ’ακρη της χώρας, ενώ λέγεται ότι ήδη δρομολογείται η μίσθωση δεκάδων λεωφορείων που θα μεταφέρουν όσους διαδηλωτές-προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ. Λέγεται μάλιστα ότι γίνονται προετοιμασίες για πορείες διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσουν από τις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με σκοπό όλες τους να συγκεντρωθούν στην Παλιά Πόλη, πλησίον του Τεμένους Αλ-Άκσα.
Χθες είχαν προσέλθει στο Τέμενος Αλ-Άκσα και στον προαύλιο χώρο του περί τις 75.000 προσκυνητών και απόψε υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν ακόμα περισσότεροι, προερχόμενοι από όλο το Ισραήλ. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα πρόκειται για ρεκόρ στον αριθμό των πιστών που θα μετάσχουν στην φετινή βραδιά του Λέιλατ-Αλ-Κάντερ, η οποία τυπικά θα αρχίσει με την δύση του ηλίου στις 19:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
– Σε ετοιμότητα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για κάτι πολύ μεγαλύτερο
Από ισραηλινής πλευράς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση – γεγονός που αιτιολογείται λόγω της αργίας του Εβραϊκού Σαββάτου αφ’ενός, και αφ’ ετέρου λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης λόγω της ανάληψης της διερευνητικής εντολής που βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαήρ Λαπίντ, ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος “Υπάρχει Μέλλον/Yesh Atid”.
Από πλευράς των ισραηλινών δυνάμεων όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αβίβ Κοχάβι, στην οποία συμμετείχε ασυνήθιστος αριθμός επιτελών και αξιωματούχων – γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζονται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από (ακόμα) μία νύχτα ταραχών στην Ιερουσαλήμ και στις μεμονωμένες εστίες έντασης που ρυθμίζουν την καθημερινότητα της πόλης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ως άνω πηγή, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ο Αρχηγός της Διοίκησης του Κεντρικού Ισραήλ (στην οποία υπάγεται η Ιερουσαλήμ και τα περίχωρα), ο Αρχηγός της Διοίκησης Νοτίου Ισραήλ (στην οποία υπάγεται η μεθόριος με την Λωρίδα της Γάζας), ο Διοικητής του Σώματος Επιχειρησιακού Συντονισμού στην Δυτική Όχθη (με επιχειρησιακή ευθύνη στις ζώνες Β και C της Δυτικής Όχθης), ο Διοικητής των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Στρατού, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας , ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ ότι από τις πρωινές ώρες σήμερα έχουν προσαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας συνολικά 17 Άραβες κάτοικοι της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, προφανώς επειδή θεωρούνται ότι κατέχουν ειδικό ρόλο ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματισθεί για απόψε.
– Διεθνείς αντιδράσεις. Ο Λίβανος δηλώνει έτοιμος να επεκτείνει την δική του ΑΟΖ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να εκδίδουν ανακοινώσεις δια των οποίων επικρίνουν την δυναμική αντιμετώπιση των χθεσινών επεισοδίων στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν σήμερα το Ιράν, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος του Λιβάνου από τον λογαριασμό του στο twitter. Η ανακοίνωση του Λιβανέζου Προέδρου, Μισέλ Αούν, έρχεται να συμπληρώσει την αποτυχία του τρίτου – και εξαιρετικά σύντομου – γύρου διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, για τον καθορισμό της οριογραμμής των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στα ανοικτά των ακτών του Νοτίου Λιβάνου.
Οι συνομιλίες άρχισαν ξανά την περασμένη Τρίτη (4/5) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην παραμεθόριο λιβανική παραλιακή κωμόπολη Αλ-Νακούρα κατόπιν ισχυρών αμερικανικών διπλωματικών πιέσεων προς την κυβέρνηση της Βηρυτού, ωστόσο ήδη διαφαίνεται ότι δεν πρόκειται να οδηγούν πουθενά. Ήδη έχει υπογραφεί και εγκριθεί από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και του υπουργού αμύνης και δημοσίων έργων σχέδιο προεδρικού διατάγματος που όχι μόνο δεν αποδέχεται τους προσυμφωνημένους όρους διαπραγμάτευσης αλλά επιπλέον, επεκτείνει τα όρια της λιβανικής ΑΟΖ, προσθέτοντας άλλα 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ – σε περίπτωση που αυτές συνεχισθούν.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντίστοιχα δύσκαμπτη δήλωση του ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ότι το Ισραήλ θα λάβει “ενδεδειγμένα μέτρα” σε περίπτωση που ο Λίβανος δεν αποδεικνύεται αξιόπιστος εταίρος στις συζητήσεις που, τυπικά μόνο πλέον, υφίστανται. Υπενθυμίζεται όμως ότι, ούτως ή άλλως, ο Γιουβάλ Στάινιτς συμμετέχει στην παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου. Σε περίπτωση κατά την οποία οι Ναφτάλι Μπένετ και Γιαήρ Λαπίντ καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας τις επόμενες ημέρες (υπό την προϋπόθεση βέβαια να εξασφαλισθεί η στήριξη των τεσσάρων βουλευτών του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος “Ράαμ”), παραμένει ακόμα άγνωστο ποιος θα λάβει τη σκυτάλη του Υπουργείου Ενέργειας και ποια τακτική θα τηρήσει έναντι της επικείμενης επέκτασης της λιβανικής ΑΟΖ, εάν και εφόσον το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος υπογραφεί από τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν.
Η προσοχή όλων είναι τεταμένη στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί απόψε στην Ιερουσαλήμ ως επίσης και στις αραβικές πόλεις και χωριά σε όλη την ισραηλινή επικράτεια, μόλις πέσει ο ήλιος.
Στην φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Γαβριήλ Χαρίτος 8/5/2021 14:50

*Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι διδάκτωρ διεθνών σχέσεων, ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν και διδάσκει Ιστορία Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κυκλοφορούν δύο βιβλία του : «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών χωρών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας», (Νομικές Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα και Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών του καθ. Ηλία Κρίσπη και Δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, 2008) «Κύπρος, το Γειτονικό Νησί – Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960», (Εκδόσεις Παπαζήση, 2018). Τα τελευταία τρία χρόνια ζει στην Ιερουσαλήμ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα