Ισραήλ – “Ασπίδα Φωτός”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Γαβριήλ Χαρίτος 17/3/2022
Πριν ένα μήνα, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης INSS, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, έδωσε μία πρώτη εικόνα του νέου συστήματος αεράμυνας της χώρας, που βρισκόταν στα τελικά στάδια σχεδιασμού του, λέγοντας τα εξής: “Ουσιαστικά θα πρόκειται περί ενός ‘τείχους λέηζερ’ που θα περιβάλλει τον εθνικό εναέριο χώρο και θα τον προστατεύει από πυραύλους, ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και άλλες παρεμφερείς παρεμφερείς απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρπάξουμε από τον εχθρό το δυνατό χαρτί που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια εναντίον μας”.
Σήμερα, ανακοινώθηκε από το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας η έγκριση κονδυλίου εκατοντάδων εκατομμυρίων σέκελ, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα άμυνας του εθνικού εναέριου χώρου, του πρώτου στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ακτίνων λέηζερ, το οποίο έλαβε το όνομα “Ασπίδα Φωτός”.
Το έργο ανατέθηκε στην ισραηλινή εταιρεία αεροναυπηγικών συστημάτων “Raphael” σε συνεργασία με την εταιρεία Elbit. Υπολογίζεται ότι το κόστος κατασκευής του συστήματος αεράμυνας με ακτίνες λέηζερ θα είναι χαμηλότερο, συγκριτικά με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας (π.χ. Σιδηρούς Θόλος). Ωστόσο, στο Υπουργείο Άμυνας διευκρινίζουν ότι η “Ασπίδα Φωτός” δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας.
Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές δοκιμές πομπών ακτίνων λέηζερ υψηλής συχνότητας, ικανών να καταστρέψουν ρουκέτες, όλμους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κατά το πρώτο στάδιο της χρηματοδότησης, θα διατεθούν δεκάδες εκατομμύρια σέκελ από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, με σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών του πρωτοποριακού αυτού συστήματος αεράμυνας, που τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά παγκοσμίως. Στη συνέχεια, θα διατεθεί πρόσθετο κονδύλιο έως την ολοκλήρωση και εφαρμογή του συστήματος “Ασπίδα Φωτός” με ορίζοντα ολοκλήρωσης ενός έτους από σήμερα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ πριν από ένα μήνα ενώπιον των ερευνητών του INSS, “το νέο σύστημα αεράμυνας με ακτίνες λέηζερ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νότιο Ισραήλ και στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, και αργότερα, σταδιακά, θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της ισραηλινής επικράτειας”.
Ο Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, δήλωσε: “Σήμερα πραγματοποιούμε ένα αποφασιστικό και σημαντικό βήμα αλλαγής του επιχειρησιακού μας πεδίου και αναβάθμισης του βαθμού ασφαλείας των πολιτών της χώρας μας, έναντι των αυξανόμενων απειλών που δέχονται από την Γάζα, τη Συρία και τον Λίβανο. Οι ισχυρές ακτίνες λέηζερ αποτελούν μία αλλαγή στρατηγικής στο επίπεδο της άμυνας που θα παρασχεθεί στον πληθυσμό της χώρας, στην δυνατότητα επιχειρησιακών ελιγμών εκ μέρους των ενόπλων μας δυνάμεων και στην δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας. Θα πάρει χρόνο ώσπου η “Ασπίδα Φωτός” να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα πράξουμε το παν ούτως ώστε ο χρόνος που θα διατεθεί να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα γρήγορα. Το οικονομικό πλεονέκτημα που προσφέρει η εκπόνηση του νέου αυτού συστήματος είναι διπλή: Αφ’ ενός λόγω κόστους και αφ’ ετέρου από πλευράς περιφερειακών συνεργασιών, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συνεχισθούν, ιδιαίτερα μάλιστα αφότου αυτό το σύστημα , που είναι το πρώτο στο είδος του παγκοσμίως, θα τεθεί σε εφαρμογή”.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα