Ισπανικό περιοδικό: Ο Ερντογάν ενισχύει τη θέση του στη Λιβύη μεσολαβώντας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 18 Οκτωβρίου 2022
Ισπανική έκθεση ανέδειξε τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τη θέση του στη Λιβύη, παίζοντας το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ισπανικού περιοδικού «Atlayar», τη Δευτέρα, συνέδεσε την προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει τη θέση της για να αποκτήσει επιρροή στο λιβυκό έδαφος με το νέο έργο του αγωγού φυσικού αερίου από τη Σαχάρα.
Παρακολουθεί επίσης το στυλ του Ερντογάν να εκμεταλλεύεται τις κρίσεις στην περιοχή προς όφελός του, όταν καυχιέται για την αποστολή του ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ πιέζει τη Λιβύη ως επιλογή να φιλοξενήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Σαχάρα.
Η έκθεση αναφέρει επίσης την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως παράδειγμα της θέσης που υπερασπιζόταν πάντα η Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπου ανέφερε ότι ένας από τους διπλωματικούς στόχους είναι να « να διατηρήσουμε τη δυναμική που επιτεύχθηκε παρά τις δυσκολίες στο έδαφος και να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό».
Η έκθεση πιστεύει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για δύο χώρες με τις οποίες μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή και η Συρία είναι μία από αυτές τις χώρες. Ενώ ο Λίβανος συζητά με ομάδες για τα δικαιώματα των προσφύγων τους κινδύνους επιστροφής Σύριων στη χώρα τους, η Τουρκία έχει πλησιάσει τη Δαμασκό και άνοιξε τρία ανθρωπιστικά περάσματα σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους Σύρους, καθώς η Άγκυρα θέλει να έρθει κοντά σε έναν από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, υποστηρίζει το ισπανικό περιοδικό.
Ο άλλος στόχος που παρακολουθεί η Άγκυρα είναι η κατάσταση γύρω από την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου στην έρημο, δεδομένων των οικονομικών του κερδών, καθώς και της πιθανότητας να αποκτήσει μεγάλη επιρροή σε μια πολύ ώριμη στρατηγική περιοχή, οπότε η Τουρκία στοχεύει στη Λιβύη ως χώρα υποδοχής του αγωγού φυσικού αερίου από τη Νιγηρία, και ως εκ τούτου θέλει να αποκτήσει ένα έργο αξίας 13 δισ. ευρώ.
Αν και το ίδιο το αλγερινό έργο έχει ένα πλεονέκτημα, η Λιβύη βρίσκεται σε καλύτερη γεωγραφική θέση για την ανάπτυξη ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος πρέπει να διέρχεται μόνο από το Τσαντ.
Το περιοδικό έκρινε ότι το κόστος και οι ημερομηνίες παράδοσης του έργου καθιστούν τη Λιβύη μία από τις υποψήφιες για φιλοξενία του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά οι προτάσεις της Αλγερίας και του Μαρόκου δεν πρέπει να απορριφθούν γρήγορα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Λιβύη δεν είναι μόνη σε αυτή την προσφορά, καθώς η Τουρκία, η οποία πρόσφατα υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη ενεργειακή συμφωνία, πιέζει να αναλάβει το έργο ο εταίρος της.
Η ισπανική έκθεση ολοκληρώνεται με μια αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παίζει τα χαρτιά του στη διεθνή σκακιέρα. Κάτι που του επιτρέπει, όντας σε κατάσταση αναταραχής, να εκμεταλλευτεί την αστάθεια για να αποκτήσει μεγάλα πλεονεκτήματα για τη χώρα του.
Προβλήθηκε από Koutsoumis Yorgos στις 1:27 μ.μ.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα