Ισοβιότητα και δια βίου ασυλία εξασφάλισε ο Πούτιν

6/4/21 | 0 | 0 | 197 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

Αυτά προκύπτουν από την υπογραφή του Νόμου που του επιτρέπει να πραγματοποιήσει δυο ακόμη θητείες, ξεπερνώντας ακόμα και τον Ιωσήφ Στάλιν, όπως δημοσίευσε ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 5-4-2021 με τίτλο : «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο που του επιτρέπει να παραμείνει επικεφαλής της Ρωσίας έως το 2036» (Vladimir Poutine signe la loi l’autorisant rester à la tête de la Russie jusqu’en 2036).

Πράγματι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία της Ρωσίας από το 2000, έπρεπε να παραιτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας του το 2024. Ο Νόμος αυτός όμως του επιτρέπει να εκτίσει δύο ακόμη θητείες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να μην εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Βλαντιμίρ Πουτίν, 68 ετών σήμερα, υπέγραψε τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, τον Νόμο που του επιτρέπει να διεκδικήσει δύο νέες προεδρικές θητείες, χωρίς πολιτικό αντίπαλο φυσικά. Μια πράξη που ανοίγει το δρόμο για τη διατήρησή του στο Κρεμλίνο έως το 2036. Αυτός ο Νόμος, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ρωσικό ιστότοπο, εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά από ένα συνταγματικό δημοψήφισμα παρωδία  που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όφειλε να παραιτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας του το 2024, όπως προείπαμε, επειδή ο προηγούμενος ρωσικός νόμος δεν επέτρεπε σε έναν πρόεδρο να πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, «αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για όσους κατείχαν τη θέση του αρχηγού κράτους πριν από την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του Συντάγματος», που εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα το 2020. Ο,τι βολεύει δηλαδή στον Κύριο Πρόεδρο, αλλοίμονο !

Δια βίου ασυλία

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Πούτιν έχει φτάσει το όριο των δύο θητειών. Το 2008, ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού και άφησε επικεφαλής του Κρεμλίνου στον πρώην πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά από αυτό το τετραετές διάλειμμα, επανεξελέγη πρόεδρος το 2012.

Η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση  εισάγει επίσης στο Σύνταγμα συντηρητικές αρχές που είναι αγαπητές στον Πούτιν –, όπως :

@ πίστη στον Θεό,

@ γάμος που προορίζεται για ετεροφυλόφιλους μόνο,

@ πατριωτική εκπαίδευση,

@ καθώς και την δια βίου ασυλία, εγγυημένη για τους Ρώσους προέδρους. Όχι δηλαδή να σύρονται στα δικαστήρια, όπως ο Νικολά Σαρκοζύ, για παλιά ανομήματά τους.

Ο αντίπαλος Alexei Navalny, που βρίσκεται τώρα στη φυλακή, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «τεράστιο ψέμα» και η ΜΚΟ Golos, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση εκλογών, κατήγγειλε μια «άνευ προηγουμένου» επίθεση κατά της κυριαρχίας του ρωσικού λαού.Η σχετική «ψηφοφορία» που εκτυλίχθηκε σε μια εβδομάδα με πρόσχημα την πανδημία Covid-19 δεν άφηνε καμία αμφίβολα για μια νίκη του ΝΑΙ στο 77,92% και μια συμμετοχή στο 65%, σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία.

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας