Ιράν: Η νέα κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η νέα κυβέρνηση του Ιράν έλαβε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί να δεσμεύεται ότι «θα εργάζεται νυχθημερόν», για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Έπειτα από πενθήμερη συζήτηση, το Κοινοβούλιο επικύρωσε τους διορισμούς των 18 από τους 19 υπουργούς που πρότεινε ο υπερσυντηρητικός νέος πρόεδρος, ο νικητής των εκλογών του Ιουνίου. Απορρίφθηκε μόνο ο υποψήφιος για το υπουργείο Παιδείας και επαφίεται πλέον στον Ραϊσί να επιλέξει έναν νέο υπουργό, καθώς απομένει λιγότερος από ένας μήνας μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι άνδρες.

«Αύριο το πρωί θα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση θα ριχτεί στη δουλειά χωρίς να χάσει λεπτό και θα εργάζεται νυχθημερόν. Βασική προτεραιότητά μας είναι ο κορονοϊός και η ανάγκη γενικού εμβολιασμού», είπε ο νέος πρόεδρος.

Η χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία επιτείνεται από την πανδημία. Το Ιράν αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο το πέμπτο κύμα των μολύνσεων και χθες Τρίτη καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων, με 709 ασθενείς να υποκύπτουν μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, που πιστεύεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο Αμιραμπντολαχιάν υπηρέτησε παλαιότερα ως πρεσβευτής στο Μπαχρέιν, αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ιράν στη Βαγδάτη και υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις αραβικές και τις αφρικανικές υποθέσεις, μεταξύ 2011-16.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του Τζαβάντ Οουτζί στο αξίωμα του υπουργού Πετρελαίου. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει πολλούς πρώην διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, όπως τον Αχμάντ Βαχιντί, που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Σε πολλά μέλη της εξάλλου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα