Ινδία :  Τιμώμενη χώρα στην 84η Δ.Ε.Θ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Δημοσθένη Στωϊδη, Πρέσβη ε.τ.

Η Ινδική Υποήπειρος, η επί του παρόντος δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της υδρογείου, η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, επέλεξε να συμμετάσχει ως τιμώμενη χώρα στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική αυτή απόφαση σαφώς προσθέτει κύρος στην φιλόδοξη διοργάνωση  της Διεθνούς Εκθεσης, η εμπορική αναβάθμιση της οποίας ωφελήθηκε ασφαλώς και ουσιαστικώς από την περυσινή ιδιαίτερα επιτυχή συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης  χώρας, για το 2018.

Ταυτόχρονα  για την ίδια την μεγάλη  Ινδία, με επιρροή   στο  περιφερειακό καθώς και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η συμμετοχή της στην Δ.Ε.Θ. αναδεικνύει το θεμιτό ενδιαφέρον της για διερεύνηση των συνθηκών  ενίσχυσης  του ρόλου της σε μια ευρύτερη περιοχή, στην οποία  δραστηριοποιείται ήδη ενεργά και  πρωτίστως η Κίνα, από τους ισχυρότερους γεωπολιτικά ανταγωνιστές της.

Είναι εν προκειμένω γνωστός ο  έντονος προβληματισμός   του Νέου Δελχί, και όχι μόνο,  για την πολιτική του Πεκίνου σε ζητήματα π.χ.  της ελεύθερης ναυσιπλοίας στην νότια Σινική θάλασσα/ ινδικό ωκεανό, τη δημιουργία στρατηγικών ερεισμάτων, την  προστασία αλιευμάτων.

Επίσης είναι γνωστό ότι η Ινδία δεν συμμερίσθηκε την θετική ανταπόκριση πολλών χωρών πρωτίστως στην Νότια και Νοτιο-ανατολική Ασία  στην κινεζικής έμπνευσης Πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας Δρόμος» (BRI).  Ενας μείζων  λόγος του ινδικού σκεπτικισμού εν προκειμένω  οφείλεται στην διαχρονική αντιπαλότητα με το Πακιστάν, το  οποίο  επέλεξε να αποδεχθεί την κινεζική πρόταση για προσχώρηση στην ως άνω Πρωτοβουλία  με στόχο την κατασκευή οδικού Διαδρόμου, τμήμα του οποίου  θα διέρχεται από την ιστορικά  διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.  Μάλιστα οι υπό κατασκευή υποδομές  θα καταλήγουν στο πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ, όπου ανθούν κινεζικές επενδύσεις.

Η Ινδία θεωρεί ότι η Κίνα επιχειρεί   με κινήσεις, όπως  π.χ. την χρήση του λιμένος Χαμπαντότα σε στη Σρι Λάνκα, την σχετική δραστηριοποίησή της σε Μαλδίβες , την βάση στο Τζιμπουτί, κ.α. να προκαλέσει προσκόμματα  στην ακώλυτη  διενέργεια του διεθνούς εμπορίου, και άρα στο ινδικό εμπόριο. Για τον λόγο αυτό  η Ινδία ήδη επενδύει στην λειτουργικότητα του λιμένος Τσαμπαχάρ στο νότιο Ιράν, αποβλέποντας στην παράκαμψη του Πακιστάν.

Τα ανωτέρω συνηγορούν στην συνειδητή πρόθεση της Ινδίας να σηματοδοτήσει την παρουσία της σε ένα σημαντικό διεθνές εμπορικό γεγονός, όπως η Δ.Ε.Θ., προσδοκώντας να αναζητήσει δυνατότητες δημιουργίας οικονομικών ερεισμάτων.  Και να διαμορφώσει ευνοικές συνθήκες για προώθηση της δυναμικής των εμπορικών συναλλαγών της στην χώρα μας καθώς  και στην ευρύτερη περιφέρεια.

14  Σεπτεμβρίου 2019

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα