Ιαπωνία: Τι σημαίνει η μηδενική ανοχή στα όπλα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ιαπωνία έχει σχεδόν μηδενική ανοχή στην οπλοκατοχή και έναν από τους χαμηλότερους δείκτες βίας από όπλα στον κόσμο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε μια εξαιρετικά σπάνια πράξη βίας.
Ένας νόμος του 1958 που αφορά την κατοχή όπλων και σπαθιών αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να κατέχει όπλο ή όπλα ή σπαθί ή σπαθιά».
Η διαδρομή προς την οπλοκατοχή στην Ιαπωνία περιλαμβάνει 13 βήματα. Πρώτα απ’ όλα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γραφτεί σε μια σχολή κυνηγιού ή σκοποβολής. Ύστερα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα για όπλα και να περάσει από γραπτές εξετάσεις. Στη συνέχεια πρέπει να πάρει πιστοποιητικό γιατρού ότι είναι πνευματικά υγιής και δεν έχει ιστορικό εξάρτησης από ναρκωτικά.
Το άτομο αυτό θα πρέπει μετά να εκπαιδευτεί στη χρήση του όπλου και στην ασφαλή του αποθήκευση. Ύστερα, η αστυνομία αναλαμβάνει να ρωτήσει τον ίδιο γιατί θέλει να αποκτήσει όπλο και να ερευνήσει το οικογενειακό του ιστορικό, τις σχέσεις των συγγενών του με τους γείτονες, το επαγγελματικό τους παρελθόν και την οικονομική τους κατάσταση.
Αφού συμβούν όλα αυτά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση για άδεια οπλοφορίας και να λάβει ένα πιστοποιητικό από έναν έμπορο για το τι είδους όπλο σκοπεύει να αγοράσει. Ύστερα πρέπει να αγοράσει ένα χρηματοκιβώτιο όπλων και πυρομαχικών το οποίο επίσης πρέπει να εξετάσει η αστυνομία.
H κατοχή πιστολιού από πολίτες απαγορεύεται. Οι παραβιάσεις αυτού του κανόνα που αναφέρονται μερικές φορές στα μέσα ενημέρωσης αφορούν τα μέλη του συνδικάτου εγκλήματος Γιακούζα. Το 2020 έγιναν 21 συλλήψεις για οπλοχρησία στην Ιαπωνία και οι 12 από αυτές είχαν σχέση με συμμορίες.
Το 2014 σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι από όπλα στην Ιαπωνία. Ο αριθμός τους σπανίως υπερβαίνει τους 10, σε μια χώρα 126 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Έκθεση του 2022 από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναφέρει ότι στις ΗΠΑ διαπράχθηκαν το 2019 πάνω από 4 δολοφονίες με όπλα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ιαπωνία καμιά. Αν συγκρίνουμε χώρες της Παγκόσμιας Τράπεζας με υψηλό εισόδημα ως προς τους φόνους με όπλα ανά 100.000 κατοίκους, ο αριθμός για τις ΗΠΑ είναι 4,2, για την Αυστραλία 0,18 και για την Ιαπωνία 0,02.
Υπάρχουν επίσης στην Ιαπωνία αυστηροί νόμοι για τη λειτουργία των οπλοπωλείων: στους περισσότερους από τους 47 νομούς της χώρας, ο μέγιστος αριθμός οπλοπωλείων που μπορεί να λειτουργούν σε έναν νομό είναι τρία.

(*) Η Κέιτ Κέλι και ο Τζάστιν ΜακΚάρι είναι ανταποκριτές της Guardian στην Ιαπωνία

(Πηγή: The Guardian)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα