Ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα έτη 2006-10 Ηλίας Κουσκουβέλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 έτους αφού έδωσε μια γενναία μάχη με τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε εδώ και δύο με τρία περίπου χρόνια.

Μεγαλωμένος στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, καταγόμενος από τη Νέα Φώκαια ο Ηλίας Κουσκουβέλης υπήρξε από τα μαθητικά του χρόνια αριστούχος σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, όπου το 1982 απέκτησε μεταπτυχιακό (D.E.A) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Nantes της Γαλλίας με Ειδίκευση: «Δίκαιο της Θάλασσας και του Αέρα».

Στη συνέχεια, το 1986 προχώρησε σε μεταπτυχιακό (Master of Arts) – με υποτροφία Graduate School of International Studies (GSIS) στο Πανεπιστήμιο του Denver των ΗΠΑ στον τομέα «Διεθνείς Σπουδές· ειδίκευση: Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» με βαθμό Άριστα.

Εκεί για ένα διάστημα απασχολήθηκε και στη NASA αποκτώντας ειδική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Τέλος, το 1989 απέκτησε Κρατικό Διδακτορικό (Doctorat d’ Etat) στη Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Grenoble στη Γαλλία στον τομέας: Δημόσιο Δίκαιο και με ειδίκευση: Άμυνα και Ασφάλεια (Θέμα: Το νομικό στρατιωτικό καθεστώς του διαστήματος) με βαθμό Άριστα.

Είχε άριστη γνώση της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας, ενώ όσοι τον γνώρισαν καλά μιλούν για έναν πολύ δραστήριο και δημιουργικό άνθρωπο που ήταν σε διαρκή επαφή με την κοινωνία και τα ΜΜΕ δίνοντας συχνά τα φώτα του τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στο ευρύ κοινό.

Ήταν παντρεμένος με τη Λία Στρίκου και είχαν δύο παιδιά.

Ο θάνατός του σκορπίζει ένα τεράστιο κενό στην επιστήμη και μεγάλη θλίψη στην πανεπιστημιακή κοινότητα της οποίας υπήρξε αναπόσταστο μέλος.

Makedon;ia