Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Δεξιοτέχνης στρατηγός αλλά και σοφός πολιτικός

14/11/20 | 1 | 0 | 753 εμφανίσεις

Κορυφαία μορφή του Αγώνα του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν ευτύχησε, πέρα από κάποια σποραδικά ίχνη, να αποκτήσει εδώ και δύο αιώνες μια βιογραφία που να παρουσιάζει πανοραμικά την προσωπικότητα και τη δράση του.

Αν εξαιρέσουμε τα «Απομνημονεύματα» του ίδιου, όπως τα κατέγραψε ο πρωταγωνιστής της δίκης του και κατοπινός φίλος και θαυμαστής του Γεώργιος Τερτσέτης, και τα «Απομνημονεύματα περί Ελληνικής Επαναστάσεως» του Φωτάκου, που ήταν ο υπασπιστής του, για τα υπόλοιπα του βίου του θα πρέπει να καταφύγουμε είτε σε απομνημονεύματα άλλων αγωνιστών του 1821 είτε σε γενικότερες ιστορικές μελέτες για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εποχής. Η σύντομη πλην πυκνή και γλαφυρά γραμμένη μελέτη του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αναπλάθει ανάγλυφα τόσο την πορεία του Κολοκοτρώνη όσο και τις πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο ξεσηκωμός.

Ο Μιχαηλίδης είναι καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το βιβλίο του αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της σειράς «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι πρωταγωνιστές», που έχει αναλάβει ο ίδιος για το Μεταίχμιο. Θα ακολουθήσουν μελέτες για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Ρήγα Φεραίο και την Μπουμπουλίνα, όπως και για ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την Επανάσταση: για την προετοιμασία της και για τα συντάγματά της, για τις εσωτερικές έριδες και διενέξεις της, για τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και για όσα συνέβησαν από τη Σφαγή της Χίου μέχρι και την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ευθυτενής και ρωμαλέος, με μακρύ και μαύρο, κορακίσιο μαλλί, με όψη που τρόμαζε τους εχθρούς και προκαλούσε σεβαστικό δέος στους φίλους, ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1770 στο Ραμοβούνι της Αρκαδίας. Ήταν τα χρόνια των «Ορλωφικών» και της επιχείρησης της Ρωσίας να αποδυναμώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πατέρας του έλαβε μέρος στους ελληνικούς αγώνες, και ο γιος μπορεί να ξεκίνησε από κάπος (ένα είδος αγροφύλακα με αυξημένες εξουσίες), αλλά γρήγορα μετακινήθηκε στα Επτάνησα, πρώτα υπό γαλλική και ύστερα από αγγλική διοίκηση, μαθαίνοντας εκ των ένδον τι εστί επαγγελματικός στρατός. Η θυελλώδης διαδρομή του αρχίζει τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης με την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς (όπου η νίκη των Ελλήνων επισκιάστηκε από τον σφαγιασμό των Οθωμανών, με τη διαφορά πως συνέβαλε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του Αγώνα), όπως και με τον θρίαμβό του επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Ο Κολοκοτρώνης ενεπλάκη στους δύο εμφυλίους που ακολούθησαν (αρχικά σύγκρουση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς και προεστούς και κατόπιν ανηλεής διαμάχη μεταξύ νησιωτών, Πελοποννησίων και Ρουμελιωτών), και φυλακίστηκε, αλλά πέτυχε εν συνεχεία με τον πόλεμο των ατάκτων του να κλονίσει τον θηριώδη στρατό που Ιμπραήμ Πασά, ο οποίος είχε εισβάλει με καταστροφικές διαθέσεις στην Πελοπόννησο. Ο Κολοκοτρώνης συνέβαλε, εντούτοις, και στις πρώτες προσπάθειες για τη θεμελίωση του ελληνικού κράτους αφού παρά τα φιλικά του αισθήματα προς τη Ρωσία συνέλαβε τη σημασία του αγγλικού παράγοντα για την πολιτική συνεννόηση με τους Οθωμανούς. Επίσης, ανήκε σε εκείνους οι οποίοι επέβαλαν τον Καποδίστρια ως κυβερνήτη ενώ κατόρθωσε να μην αμαυρώσει το όνομα και τη φήμη του μετά τη δίκη που διοργάνωσαν κατά τη δεκαετία του 1830 οι Βαυαροί εις βάρος του, πεθαίνοντας ήσυχα στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1843.

Από κάπος και κλέφτης, επαγγελματίας στρατιωτικός. Από επαγγελματίας στρατιωτικός, νικητής στην Τρίπολη και στα Δερβενάκια και αρχηγός των ατάκτων κατά του Ιμπραήμ. Και από αντάρτης, ευφυής παίκτης στην πολιτική σκακιέρα. Αυτός είναι ο Κολοκοτρώνης του Μιχαηλίδη, που μπόρεσε να ξεφύγει από τον απομονωμένο και ταυτοχρόνως πολυδιασπασμένο κόσμο της αγροτικής κοινότητας και της παράδοσης, για να πρωταγωνιστήσει στον νεωτερικό σχηματισμό του ελληνικού έθνους-κράτους. Ο Μιχαηλίδης γράφει επικοινωνιακά και χωρίς βαρύ επιστημονικό ύφος (δίχως, πάντως, να αγνοεί τις επιστημονικές απαιτήσεις της δουλειάς του), χρησιμοποιεί λειτουργικά τις πηγές και τη βιβλιογραφία του και συνθέτει ωραία (άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με άμεσο τρόπο) τις ζωντανές μαρτυρίες για τον Κολοκοτρώνη. Μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίστηκαν μαζί του και τον γνώρισαν από κοντά, καταθέτοντας όχι μόνο τον έπαινο για τη γενναιότητά του, αλλά και την επίκρισή τους για τη φιλοχρηματία του. Με εύλογο ενδιαφέρον περιμένει κανείς τη συνέχιση της σειράς για τους πρωταγωνιστές του 1821, που αναμένεται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

File Photo Η σύντομη πλην πυκνή και γλαφυρά γραμμένη μελέτη του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» εξώφυλλο βιβλίου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Β. Χατζηβασιλείου

Αθήνα, Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Δεξιοτέχνης στρατηγός αλλά και σοφός πολιτικός

Category: Βιβλιοκρισιες, Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Επειδή το πρώτον διαβάσαμε την λέξη ”κάπος” για τον Γέρο του Μωριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ,-που στο κείμενο γράφεται εντός παρενθέσεως ότι είναι ένα είδος αγροφύλακα,με αυξημένες εξουσίες-σε άλλο ιστορικό βιβλίο βρήκαμε ότι στην Πελοπόννησο δεν συναντούμε αρματολούς ,που τους στρατολογούσαν οι Οθωμανοί ,για να περιορίσουν τις οικονομικές ζημιές τους από τις ληστείες, αλλά ομάδες κάπων και ότι οι κάποι έμοιαζαν με τους αρματολούς επειδή κατεδίωκαν και αυτοί ληστές ,δεν ήταν όμως στην υπηρεσία της Οθωμανικής διοίκησης ,αλλά στην υπηρεσία πλουσίων Ελλήνων γαιοκτημόνων ,που ήταν γνωστοί ως πρόκριτοι.
  Στην υπηρεσία της πλούσιας οικογένειας των Δεληγιανναίων ήταν κάπος ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος -και ο κ.Μιχαηλίδης το σημειώνει- ήταν ο πρωταγωνιστής της σκληρής διαμάχης -προφανώς για την εξουσία -μεταξύ των Μωραιτών και των Ρουμελιωτών εν μέσω του αγώνος , που απέδειξαν ότι είναι γνήσιοι πρόγονοι του Αγαμέμνονος και του Αχιλλέως, όπως και μερικοί άλλοι γνωστοί μας ηγέτες στα 200 χρόνια της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.
  Οι άλλοι Έλληνες που απεχθανόμαστε τους διχασμούς βάλαμε καλά στο μυαλό μας τον στίχο του εθνικού μας ποιητή ”και αν μισούνται αναμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά”.
  Υ.Γ Να μη υπογραμμίσουμε ότι σαυτό το επικοινωνιακό;;; πόνημα γράφεται ότι κατά μαρτυρίες ο γενναίος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν φιλοχρήματος ,όπως -συμπερασματικώς – και ο Μακρυγιάννης ,που είχε δικό του συνοικισμό κάτω από την Ακρόπολη.
  Η φιλοχρηματία ανέκαθεν ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα σχεδόν όλων των ανθρώπων .Μάλιστα μια Ινδική παροιμία λέει ότι ”το αρπακτικό δείχνει την φύση του όταν αντικρύζει το αίμα και ο άνθρωπος όταν ιδεί το χρήμα”.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  29/7/21 | (0 σχόλια)
  Με δύο κινήσεις που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αποδόμησε την Αθήνα. -Η μια ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράνομο, ξεπαράνομο, παράγει αποτελέσματα. -Η άλλη ήταν το "άνοιγμα" της Αμμοχώστου. Και οι δύο κινήσεις ήταν, απολύτως, προβλέψιμες. Ερωτήματα: -Αδιαφόρησε η Αθήνα; -Δεν μπόρεσε να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο