Θετικό σήμα από Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πώς ερμηνεύει η Αθήνα την απόφαση για τον πατέρα του άτυχου μηχανοδηγού

Ενδειξη της απουσίας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η υπόθεση της απόφασης της Αγκυρας όχι απλώς να επιτρέψει στον φυλακισμένο στην Τουρκία πατέρα του άτυχου μηχανοδηγού του δυστυχήματος των Τεμπών να παραστεί στην κηδεία του γιου του, αλλά και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε ελληνικές φυλακές. Αυτό το περιεχόμενο αντικατόπτριζε η συζήτηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ένδειξη ότι επελέγη μια λύση διπλωματική. Τα αιτήματα για τέτοια ζητήματα συνήθως περνούν μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που αφορούν τις δικαστικές, σωφρονιστικές ή αστυνομικές αρχές, ωστόσο η επίλυσή τους σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο υποδηλώνει τη βούληση για την προσπάθεια να δημιουργηθούν –έστω και σε συμβολικό επίπεδο– κάποια θετικά, ως προς τη διμερή συνεννόηση, προηγούμενα.

Θετική ατζέντα

Πέρα από τις πολλές και τακτικές επικοινωνίες ανάμεσα στους κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, υπάρχει και μια προσπάθεια να προχωρήσει η –ανώδυνη και δίχως ιδιαίτερα ουσιαστικό περιεχόμενο– λεγόμενη «θετική ατζέντα». Από την ελληνική πλευρά, o υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης είχε ένα τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου πριν από λίγες ημέρες στην Ντόχα, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρξει και μια πιο θεσμική συνάντηση, με τον ομόλογό του υφυπουργό.

Στο Αιγαίο τα «νερά» είναι «ήρεμα», αλλά ουσιαστικές εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας δεν αναμένονται πριν από τις επερχόμενες εκλογές στις δύο χώρες.

Δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία διανύουν και οι δύο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μάλιστα με κεντρικά ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική ατζέντα (στην Ελλάδα το σιδηροδρομικό δυστύχημα και η συζήτηση για την κακοδαιμονία του κρατικού μηχανισμού και στην Τουρκία οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου), περαιτέρω βήματα δεν αναμένεται να γίνουν. Εν ολίγοις, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ουσιαστικές συζητήσεις για την επανάληψη των επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης – ΜΟΕ), ούτε και για τις διερευνητικές επαφές ή τον πολιτικό διάλογο σε διπλωματικό επίπεδο.

Βέβαια, μέχρι τότε, σε διπλωματικό επίπεδο γίνεται μια προεργασία, καθώς από την τουρκική πλευρά έχουν τεθεί επί τάπητος τα λεγόμενα «έξι σημεία», τα οποία από την Αθήνα δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια. Εν ολίγοις από την Αθήνα έχει διαμηνυθεί τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς τους εταίρους (κυρίως την αμερικανική πλευρά) ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και επαφών είναι δεδομένοι, δίχως αυτό να σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να τοποθετεί κατά το δοκούν νέα θέματα, ή αιτήματα τα οποία προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, μετά το τουρκολιβυκό και την καινοφανή σύνδεση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας διαλόγου θα μπορούσε να συμβεί μόνο με βάση νέες πολιτικές ισορροπίες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, είτε οι κάλπες βγάλουν παρόμοιες είτε νέες κυβερνήσεις. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, τον τελευταίο μήνα στο Αιγαίο επικρατεί πλήρης νηνεμία τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα