Θεσσαλονίκη, η ωραία κοιμωμένη

22/9/20 | 4 | 3 | 1,309 εμφανίσεις

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Πριν από μερικούς μήνες είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Το τέλος της μικρής μας πόλης», με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων που τόνιζαν το ρόλο των πόλεων στον αναδυόμενο νέο κόσμο.

Διαβάστηκε, αλλά κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει έναν διάλογο. Έστω και σε αντίθεση με όσα το άρθρο επισήμαινε.

Μοτίβο του, πάντως, ήταν πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εκτός αθηναϊκού παιχνιδιού. Η Ελλάδα είναι ένα είδος εσωτερικής αποικιοκρατίας, με την Αθήνα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Με τον δικό του τρόπο αντιλήφθηκε αυτήν την πραγματικότητα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, και σ’ αυτά τα υποκατάστατα της ΔΕΘ είπε προχθές πως «η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει ο δεύτερος αναπτυξιακός πόλος της χώρας».

Ο δήμαρχος το λέει κομψά γιατί έχει την ανάγκη του πρωθυπουργού σ’ αυτό που ζητάει. Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να του κάνει τη χάρη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε μερικούς τομείς που διαχειρίστηκε τα πήγε καλά ως τώρα, είναι η κατεξοχήν έκφραση του αθηναϊσμού. Και ο αθηναϊσμός δεν θέλει δεύτερο κέντρο. Δεν θέλει πρωτίστως τη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό την έχει βγάλει έξω από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.

Έχει επιλέξει ορισμένες πόλεις τις οποίες επιδιώκει να αναπτύξει ισομερώς, χωρίς να δίνει τα πρωτεία σε καμιά. Θέλει, δηλαδή, να δημιουργήσει ένα είδος περιφερειακών δορυφόρων της πρωτεύουσας. Αλλά αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει στον αναδυόμενο νέο κόσμο. Θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Δύο μέρες προτού ο δήμαρχος εκφράσει την αγωνία του για την ωραία κοιμωμένη που διοικεί, συζητούσαμε το ίδιο θέμα με μια παρέα φίλων και συναδέλφων. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν εντελώς απογοητευτική.

Τις πόλεις κινούν οι άνθρωποί τους. Και, κυρίως, η αποκαλούμενη άρχουσα τάξη τους. Στη Θεσσαλονίκη τέτοια τάξη δεν υπάρχει. Υπάρχουν μερικοί πλούσιοι άνθρωποι –ίσως και αρκετοί–, αλλά κάθε πλούσιος που κάθεται πάνω στα μασούρια του δεν συγκροτεί άρχουσα τάξη. Άρχουσα τάξη είναι αυτή που φροντίζει βεβαίως να κερδίζει, αλλά ενδιαφέρεται για τον τόπο και την κοινωνία που ζει. Δεν λέει το μετέωρο κοινότοπο: «Δεν χρωστάω τίποτε στην πόλη». Μπορεί αυτή η ομάδα ανθρώπων να ξυπνήσει και να κινητοποιηθεί εν γνώσει της ότι το κατεστημένο της χώρας θα της επιτεθεί με ό,τι διαθέτει; (Σας θυμίζω ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να βοηθήσουν να παίξει η Θεσσαλονίκη ρόλο στα Βαλκάνια. Κάτι που θα εξυπηρετούσε το σύνολο της χώρας. Και την Αθήνα. Διαπομπεύθηκαν ως αποσχιστές από τα παπαγαλάκια της αθηναϊκής εξουσίας. Μιλάμε για ανθρώπους που θέτουν πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα και την πρόοδο της χώρας. Θα αντέξει η όποια άρχουσα τάξη της πόλης εγερθεί σε μια ανάλογη πίεση;)

Στην κατηγορία των ανθρώπων της πόλης που την κινούν ανήκουν και οι πολίτες της. Πρόκειται για μια κοινωνία κατακερματισμένη, χωρίς συνείδηση των συμφερόντων της με την ιδιότητα του πολίτη. Το πολύ-πολύ να φροντίσουν τα ατομικά τους συμφέροντα. Και η αντίληψη που έχουν οικοδομήσει για το τι είναι ατομικό συμφέρον έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο που θα ανεχόταν αυτό που τράβηξε –και συνεχίζει να τραβά– η Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ. Ούτε θα δεχόταν να αντιμετωπίζονται από την πρωτεύουσά της ως ιθαγενείς. Κάθε φορά που κάποιος πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη φροντίζει να μιλά για κάποιο μετρό το οποίο καρκινοβατεί εδώ και 20 χρόνια. Σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα κατασκευάζεται ένα κάθε χρόνο. Τώρα προστέθηκε και άλλο αφήγημα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη πόλη στην οποία οι κάτοικοί της θα μετακινούνται ιπτάμενοι. Αφού βρίσκουν και τα λένε, καλά να πάθουμε.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με την ανάδειξη ανάλογων παθογενειών. Αλλά το σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Και το συμπέρασμα είναι ένα: Η πόλη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από τις δηλητηριώδεις δαγκάνες της Αθήνας.

Θα κινηθεί στο πλαίσιο του νόμου, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις αρνήσεις και τις παγίδες που ένα επαρχιακό κατεστημένο μιας πρωτεύουσας με επαρχιακές αντιλήψεις θέλει να επιβάλλει.

Και την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να πάρει ο δήμαρχος της πόλης. Ούτε ο υπουργός, ούτε ο περιφερειάρχης. Όμως, δεν θα έχει καμιά επιτυχία η πρωτοβουλία αν δεν υποστηριχτεί από τους πολίτες και την άρχουσα τάξη της πόλης.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο βαλκανικός. Πρέπει να δει ευρύτερους ορίζοντες. Πρέπει να αναζητήσει οδούς συνεργασίας με ισχυρές δυνάμεις (ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ, αραβικές χώρες), και στα περιθώρια που υπάρχουν με τη Ρωσία και την Κίνα. (Και λέω περιθώρια γιατί δεν είναι εύκολα αυτά τα ανοίγματα και χρειάζονται εγκρίσεις. Κακά τα ψέματα.) Το είδος ανεξαρτησίας που είχαμε στα φοιτητικά μας μυαλά, δεν υπάρχει. Οι αλληλεξαρτήσεις είναι πολλές και ισχυρές. Ούτε καν οι ΗΠΑ δεν είναι ανεξάρτητη δύναμη.

Ας έχουμε υπόψη πως τα πάντα αλλάζουν. Ωρίμασαν οι διεργασίες που συντελούνταν και άρχισαν οι αλλαγές. Η Μεσόγειος αναδύεται ως ενδιαφέρον γεωπολιτικός χώρος στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον να το κάνουν. Ακόμη και η Γερμανία αλλάζει τα στερεότυπα της εξωτερικής της πολιτικής. Η στενή της σχέση με τη Ρωσία τρίζει. Όσο και αν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία με «στρατηγική υπομονή», η υπομονή της θα εξαντληθεί με τον Ερντογάν. Οι ΗΠΑ περιορίζουν το ρόλο τους στην περιοχή χωρίς να την εγκαταλείπουν εντελώς. Οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι αβέβαιες. Ακόμη και η ίδια η Τουρκία προβληματίζεται για το πώς να διαχειριστεί τη συνοχή της κοινωνίας της. Το αφήγημα της μεγάλης και ισχυρής δύναμης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Τουρκία μάλλον θα πέσει στην παγίδα του Θουκυδίδη. Η Ελλάδα –και η Θεσσαλονίκη– πρέπει να επιχειρήσουν να διαγνώσουν τις εξελίξεις μετά τον Ερντογάν. Και να τις διαγνώσουν αξιόπιστα. Λάθη δεν συγχωρούνται.

Καλώς ή κακώς, ο δήμαρχος (γιατί δεν έχει άλλο κέντρο εξουσίας η πόλη) πρέπει να συγκροτήσει μια ισχυρή και ικανή ομάδα και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μήπως και βρεθεί κάποιος πρίγκιπας και φιλήσει την ωραία κοιμωμένη. Και ξυπνήσει.

Category: Προτεινόμενα άρθρα, Φάκελος Καλοκαίρι

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  ”Μήπως βρεθεί κάποιος πρίγκηπας και φιλήσει την ωραία κοιμωμένη .Και ξυπνήσει”καταλήγετε στο άρθρο σας ,αγαπητέ κ.Σαββίδη.
  Η Θεσ/νίκη μετά τον επί 12ετίαν αξιόλογο αλλά ”δεξιό” δήμαρχό της -που η Σημιτική 8ετία σνόμπαρε και αυτόν και την Θεσ/νίκη και ο οποίος , κυρίως στην τελευταία 4ετία , άφησε την Παραλία και το κόσμημα Δημαρχείο της ,μαζί με άλλα μικρά έργα ιδίως στα πάρκα και τα πεζοδρόμια -,μετά το 2010 με τις συγκυβερνήσεις -λόγω των Μνημονίων-βρέθηκε στα χέρια γηραιών ”νεαρών” ,-μετά την συνειδητή και συστηματική διάσπαση των Θεσσαλονικιών- μέχρι το 2019 και έκτοτε με την προγραμματισμένη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, -που αφ’εαυτής διαλύει την όποια συνοχή- κατέληξε στη σημερινή εγκατάλειψη της από σχεδόν όλους τους Θεσσαλονικείς ,πολύ δε περισσότερο από την ‘φωτισμένη’ ηγεσία της -την οποίαν εσείς αποκαλείτε άρχουσα τάξη-επειδή αυτή μάλλον θεωρεί την σημερινή Δημοτική Αρχή του κατώτερη των περιστάσεων ,πέραν του ότι αυτή ”διοικεί” με το 17 % του πρώτου γύρου των εκλογών με την άδολη και ανόθευτη απλή αναλογική ,η οποία δημιούργησε πάνω από δέκα μονοπρόσωπες Δημοτικές παρατάξεις και τιτλούχους ,-που κορδακίζονται και ως σπουδαίοι δημοτικοί σύμβουλοι- ,ενώ είναι ”βαρίδια” με καλές απολαβές και προσωπικές κομματικές σχέσεις , ιδίως για ιδιοτελείς σκοπούς.
  Και για να προκαλέσω και διάλογο -που και εσείς επιθυμείτε- θα κάνω μια πρόταση ,για να υπάρξει ελπίς και για την Θεσσαλονίκη .
  Να κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Δήμαρχος της ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της από το 1989 κ.Κώστας Καραμανλής και στον οποίον να δώσουν οι Θεσσαλονικείς ποσοστό άνω του 60% .
  Οι Καραμανλήδες -όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε-ότι έχουν το ”νόου χάου”για την προκοπή αυτής της πόλεως από το 1954.
  Αλλοιώς δεν θα ζήσουμε-ζήσετε την Θεσσαλονίκη που ονειρεύονται και όλοι οι Βορειοελλαδίτες. Έρρωσθε.

 2. 2
  Ελένη Π. says:

  Εἶναι ἀρκετά γνωστό τό γενεαλογικό δένδρο τῆς Θεσσαλονίκης καί δέν νομίζω ὅτι κάποιος μπορεῖ νά τό ἀμφισβητήσει.
  Ἡ κυβέρνηση ἐκπροσωπεῖ τό Ἑλληνικό κράτος καί δέν μπορεῖ κάποια πόλη νά διεκδικήσει νά εἶναι δεύτερος πόλος ἐξουσίας. Δέν συνέβη νομίζω οὔτε ὅταν ὁ Βενιζέλος σχημάτισε τήν προσωρινή κυβέρνηση τῆς Θεσσαλονίκης. Πολλές πόλεις, λόγω νέων τεχνολογιῶν, μποροῦν νά ἀναπτυχθοῦν ἰσότιμα. Ὁ χαρακτηρισμός συμπρωτεύουσα προκύπτει ἀπό τήν ἱστορική πορεία ἀλλά καί λόγω θέσης. Ὁ κάθε Δήμαρχος, ἀνάλογα μέ τίς ἱκανότητές του, εἶναι ὑπεύθυνος γιά τήν ἀνάπτυξη τῆς πόλης του καί ὁ καθένας ἀφήνει τό ἔργο του. Μία ἱκανή ὁμάδα ἀνθρώπων θά μποροῦσε νά προκύψει σέ κάποια πόλη, ἀκόμα καί σε κάποιο χωριό καί μετά νά ἀναδειχθοῦν στήν κεντρική πολιτική σκηνή, ἄν φανταστοῦμε ἐποχή μέ ὑγεῖς ἰδέες, αὐθεντικότητα, σεβασμό σέ ἀρχές καί ἀνθρώπους. Ἔτσι καί κάποιο βασιλόπουλο, ἀφοῦ ἀπό τήν ἀρχαιότητα ἔχουμε πολλούς βασιλεῖς, μπορεῖ νά ξυπνήσει τήν πόλη σας.

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Μήπως, μια που αναφέρατε τον ”δημοκράτη” Βενιζέλο, που με το στρατιωτικό Κίνημά του το 1916 ταλαιπώρησε μαζί με τους συμμάχους του -κυρίως τους Γάλλους- το Κράτος των Αθηνών, η ΑΘήνα έκτοτε δεν αντέχει συνειρμικά την Θεσ/νίκη , ως έτερο πόλο και συμπρωτεύουσα ,όπως ποια ε…η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη;;;
  Και αλήθεια το Μιλάνο δεν είναι ο έτερος πόλος της Ρώμης ,ή, το Άμστερνταμ της Χάγης , το Μόναχο του Βερολίνου και τα λοιπά και τα λοιπά.;;;.
  Άλλά βλέπετε η ενωτική πάντοτε όλου του Ελληνισμού από την εποχή του Μεγάλου Αλέξάνδρου Βόρειος Ελλάς δεν έκανε Λέγκα του Βορρά ,οπότε άλλη γνώμη θα είχατε και εσείς και πολλοί άλλοι για τον πόλο της Θεσ/νίκης.
  Μακάρι να συνεχισθεί ο διάλογος.

  • 3.1
   Ελένη Π. says:

   Ἡ Βασιλεύουσα δέν ἄλλαξε θέση, ἐκεῖ πού γνωρίζετε εἶναι.

   • 3.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Μόνο που η Βασιλεύουσα από το 1453 δεν είναι πρωτεύουσα μας ,για να αναγνωρίζει την Θεσσαλονίκη μας συμβασιλεύουσα-συμπρωτεύουσα.
    Όμως έγραψα και άλλα στο σχόλιό μου. Καλή εβδομάδα.

 4. 4
  Χρήστος Αποστολίδης says:

  Ποιόν; Αυτόν που αντί να δημιουργεί το μέλλον της πόλης καταστρέφει ότι ωραίο ήταν σε εξέλιξη να κατασκευαστεί; (Πλατεία Ελευθερίας, Αγία Σοφίας κλπ) χωρίς καν να το αντικαταστήσει με κάποια δική του πρόταση; Αυτόν που σαν λαγός της Ν.Δ και της ΑΚΤΩΡ καταστρέφει ότι πιο σημαντικό έχει βρεθεί για την Βυζαντινή περίοδο, τα αρχαία της Βενιζέλου, που παραμένοντας αυθεντικά στη θέση τους θα δώσουν ένα ν΄΄εο τοπόσημο παγκόσμιας αξίας; Αυτόν που δεν βλέπει παραπέρα από την μύτη του, άντε και μέχρι τη μύτη του Μητσοτάκη; Είναι ότι πιο συντηρητικότερο, απολίτιστο και κοντόφθαλμο έχει η πόλη. Αυτός να ηγηθεί; Γέλασα πάλι…

  • 4.1
   Σ.Α.Ν. says:

   Προφανώς με το ποιον; εννοείτε τον Δήμαρχο κ.Ζέρβα.
   Όσο για τα ”αρχαία”της Βενιζέλου ,όταν σε όλη την Θεσ/νίκη είναι τρεις σειρές διαδοχικά από τότε που κτίσθηκε από τον Κάσσανδρο-. Μήπως δεν πρέπει να ταυτίζεσθε με τους ”Μπουταρικούς και τους άλλους” ,που σταμάτησαν τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ από το 2010.
   Δόξα τω Θεώ η Θεσσαλονίκη δεν θα αναδειχθεί περισσότερο με τα αρχαία της Βενιζέλου ,όταν είναι γνωστότατη από 15 μνημεία παγκοσμίου ακτινοβολίας κατά την ΟΥΝΕΣΚΟ.
   Και να ήταν τόσο φιλότεχνοι και με αρχαία παιδεία και Ορθόδοξη πίστη οι καταγγέλλοντες ,”πάει και ερχόταν”, όμως ως γνωστόν ”ασκούνται κυρίως σε διαδηλώσεις και πορείες”.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/10/20 | (1 σχόλια)
  ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ* 18.10.2020 • 09:59 Η νέα ΝAVΤEX της Τουρκίας για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» κατέδειξε τα όρια της δεσμευμένης περιοχής, που εκτείνονται νοτίως του σημείου που απέχει 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλορίζου. Πρόκειται για περιοχή υφαλοκρηπίδας από ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας