Θα τολμήσει ο Μητσοτάκης;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Υπάρχει μια υστέρηση στο σύστημα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής να αντιληφθεί τις ραγδαίες εξελίξεις και την επιλογή των κατάλληλων πολιτικών. Τα αντανακλαστικά του είναι αργά, και μερικές φορές αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά θέματα.

Βασικός παράγων για τα αργά αντανακλαστικά είναι και τα ψυχροπολεμικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη, ότι η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Βεβαίως ανήκει και σέβεται την υπογραφή της. Αλλά η συμμετοχή αυτή έχει τα όριά της.

ΤΟ ΝΑΤΟ δεν υπάρχει στις απειλές που δέχεται η χώρα, και η ΕΕ έχει όριο την παρέμβασή της για διάλογο με την Τουρκία. Ποιον διάλογο, όμως, και από πού προκύπτει ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί οτιδήποτε θέτει στην ατζέντα η ηγεσία της γειτονικής χώρας;

Πρέπει πάντως να έχει γίνει συνείδηση πως κανείς δεν θα πολεμήσει για κανέναν άλλο, και για την επιτυχία μιας διπλωματικής προσπάθειας πρέπει να υπάρχουν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή η Ελλάδα διαθέτει, ακόμη, ισχυρή δύναμη αποτροπής. Η Τουρκία δεν θα τολμήσει, και αν τολμήσει θα το μετανιώσει. Μια ήττα του τουρκικού καθεστώτος θα το ταρακουνήσει συθέμελα. Αλλά η σημερινή δύναμη αποτροπής δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια αν δεν ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Από αυτής της πλευράς η εγκατάλειψη των γαλλικών φρεγατών που θα συνοδεύονταν και με την προμήθεια στρατηγικών όπλων που δεν διαθέτει η Τουρκία είναι αρνητική εξέλιξη.

Ωστόσο η διαβεβαίωση πως η αμεσότητα της τουρκικής απειλής επιβάλλει και άμεση ενίσχυση Ναυτικού και Αεροπορίας, και προς την κατεύθυνση αυτήν θα διοχετευθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, είναι μια θετική εξαγγελία.

Ένα δεύτερο σημείο που φαίνεται να υποχωρεί από τα μεταπολιτευτικά στερεότυπα που διαμόρφωσε η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς είναι ο φόβος του πολιτικού στιγματισμού ως πολεμοχαρούς οπουδήποτε μιλά για ενίσχυση της αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η αποτροπή είναι η πιο σημαντική παράμετρος για τη διατήρηση της ειρήνης. Ειρήσθω εν παρόδω, πως οι δήθεν φιλειρηνικές κινήσεις της μεταπολιτευτικής Αριστεράς είχαν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των σχεδίων της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι αποδομητικές φωνές πέρασαν επίσης στο περιθώριο. Βαθιά καιροσκόποι οι φορείς τους, κρύβονται στις δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν θα εμφανιστούν και πάλι, αλλά το ακροατήριό τους έχει μειωθεί. Η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της για να διατηρήσει την ειρήνη και την ακεραιότητα της χώρας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει και στρατιωτική διάσταση που σε άλλες εποχές θα προκαλούσε αντιδράσεις της «Αριστεράς», η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη αντιμετωπίζεται μάλλον θετικά, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει πάρει θέση μόνο στα λόγια στη διαμάχη με την Τουρκία.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η αμερικανική παρουσία στην ακριτική πόλη έχει και μια σημαντική οικονομική διάσταση. Θετικό είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε γενικότερα για τη Θράκη, δημιουργώντας Διακομματική Επιτροπή.

Αλλά με τη Θράκη υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα που πρέπει να αποκαλυφθούν για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Το «παζάρι» μπορεί να είναι και διακομματικό.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα γνωρίζει –και αν δεν το γνωρίζει, προφανώς θα του το επισήμαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες– ότι:

 • Ανάλογη Επιτροπή δημιουργήθηκε και το 1993, και η Βουλή κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα.
 • Ακολούθησε ο αναπτυξιακός νόμος και μετά ήλθαν οι επιδοτήσεις.
 • Δημιουργήθηκαν βιομηχανικές ζώνες αλλά αργότερα έφυγαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό (Κίνα και αλλού).
 • Στην Αλεξανδρούπολη, από τις 100 εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν έμειναν δύο.

Οι ενδιαφερόμενοι πήραν τις επιδοτήσεις, έχτισαν σκελετούς, και επί της ουσίας μηδέν.

Φαντάζομαι πως δεν έχει κάτι τέτοιο κατά νου ο Κ. Μητσοτάκης. Αλλά πολύ φοβάμαι πως εκεί θα καταλήξει και αυτή η προσπάθεια, αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου.

Και επειδή περιπλανώμενος στα Βαλκάνια είχα και μια εμπειρία από την Αλβανία, να σας επισημάνω τα εξής: Τα ίδια έγιναν και με τις αποφάσεις για τη Βόρειο Ήπειρο. Από τις 40 εταιρίες που –όπως μαθαίνω– επρόκειτο να επενδύσουν εκεί για να κρατηθεί η ελληνική μειονότητα, εμφανίστηκε μία, η οποία πουλήθηκε και αυτή στη συνέχεια. Πήραν από 40 εκατομμύρια η κάθε μια για να μην κάνουν τίποτε.

Το 1991 όλα αυτά.

Επανερχόμενος στη Θράκη, μια από τις εταιρείες που υποτίθεται θα έκανε επενδύσεις, στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 2 δισ. τα οποία μεταφέρθηκαν στην Κίνα. Πρωτοδίκως οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης και αθωώθηκαν στο Εφετείο Πατρών (τι αρμοδιότητα είχε το Εφετείο Πατρών, δεν ξέρω). Τώρα, μου λένε, βρίσκονται στην Ολλανδία.

Αν συγκροτηθεί Επιτροπή καλόν είναι να κάνει πρώτα έλεγχο τι απέγιναν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις των αναπτυξιακών νόμων σε Θράκη και Αλβανία και μετά να προχωρήσει για να μην επαναληφθεί το δυσάρεστο προηγούμενο φαινόμενο.

Και κάτι τελευταίο. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως μετά παρέλευση πενταετίας, το σχετικό με τα παραπάνω αδίκημα παραγράφεται.

Θα τολμήσει να κάνει τομές ο Κ. Μητσοτάκης; Θα δούμε. Αν τις κάνει, έχει κυριαρχήσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εκεί τοποθετείται από τους πολιτικούς αναλυτές. Αν όχι, θα έχει τη μοίρα των άλλων. Η σημερινή παράταξή του τον αποδέχεται όσο την διατηρεί στην εξουσία.

Η πολιτική ανασυγκρότηση της παραδοσιακής Δεξιάς και της Αριστεράς παραμένουν ζητούμενα.

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα

  έχω ένα σχόλιο για το πολιτικό κλείσιμο του κειμένου. Η ιστορία με τις ταμπέλες, τα στερεότυπα και τα κλισέ περί κεντρο-δεξιάς και κεντρο-αριστεράς, έχει κουράσει. Ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να κυριαρχήσει πουθενά, παρά μόνο ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. Δεν υπάρχουν σε κανένα χώρο (εργασίας γενικά, πόσο μάλλον στην πολιτική), εύκολες και δύσκολες λύσεις. Υπάρχουν μόνοι οι ΣΩΣΤΕΣ λύσεις.

  Όπως είπε και σε μια φάση ο Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση περί εκλογών με αφορμή τη δημοσκοπική διαφορά με το Σύριζα αυτή τη στιγμή, η ΝΔ – είπε – δεν έχει κανένα λόγο να κάνει εκλογές. Ο λόγος; Οι λύσεις που λέγαμε. Τόνισε ο Γεωργιάδης το εξής και μου άρεσε: “Δεν πανηγυρίζουμε. Η κοινωνία έχει δεκάδες προβλήματα και περιμένει λύσεις από την κυβέρνηση.”

  Σε ένα χρόνο ο Πιερρακάκης με το gov.gr και άλλες ψηφιακές δράσεις, έχει κάνει όχι μόνο όσα ο ανύπαρκτος Παππάς σε 5 χρόνιια, αλλά όσα όλοι μαζί οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι τα τελευταία 15 χρόνια. Με το σύστημα ΑΤΛΑΣ απονέμονται συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως οι Πολεοδομίες έχουν μείνει στην εποχή Κουτσόγιωργα και πιθανόν και τα Ληξιαρχεία επίσης.

  Παράλληλα με τη γελοία ιστορία με το άσυλο στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να έχουμε μπει σε ένα δρόμο. Αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία, σήμερα διαβάζω ότι το CNN προτείνει την Ελλάδα σαν τον καλύτερος Ευρωπαϊκό προορισμό για διακοπές φέτος. Αυτό που είναι μάλλον αδύνατο ν’ αλλάξει, είναι η εγκεφαλική μαλάκυνση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη κυβέρνση Μητσοτάκη, κάτω από 30% αποκλείεται να πέσει ο Σύριζα.

  Πιστεύω ότι ο σωστός πολιτικός κ. Σαββίδη, ακούει αυτούς που γνωρίζουν τοι αντικείμενό τους. Όπως π.χ. τους λοιμωξιολόγους, έτσι αντίστοιχα και το ανώτερο στρατιωτικό προσωπικό. Ο Μητσοτάκης, ακούει. Δεν είναι Σαμαράς, ο οποίος 100% θα έκανε εκλογές φέτος.

  Για όσα λέτε για Αλεξανδρούπολη και Αλβανία κλπ προφανώς γνωρίζετε τις καταστάσεις. Προσωπικά δεν έχω άποψη.

  Καλές διακοπές, ευχομαι.

 2. Μεγάλο το κείμενο, κ. Σαββίδη, “πιάνει” πολλά και διαφορετικά θέματα, αδύνατον να σχολιασθεί στο σύνολό του.

  Νομίζω ότι το πρωταρχικό στην παρούσα φάση είναι τα εθνικά μας θέματα και συγκεκριμένα το ελληνοτουρκικό. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όπως το έχω πολλάκις γράψει, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και μάλιστα σε βαθμό που τούς καθιστά υπόπτους. Με συμβούλους (αν)ασφαλείας, που συζητούν την συνδιαχείρηση τού Αιγαίου, με βουλευτές που βγαίνουν στα κανάλια και υποστηρίζουν ανάλογες θέσεις, ή προσφυγή στην Χάγη “εφ’ όλης τής ύλης”, χωρίς ν’ ακούγεται ξεκάθαρη άποψη από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, διότι μάλλον δεν έχει και είναι αρκούντως άπειρος στην πολιτική οφείλων την πρωθυπουργία του στο οικογενειακό όνομα, δεν μπορεί ο εχέφρων Έλληνας πολίτης να εφησυχάζει.

  Στο λαθρομεταναστευτικό, μετά την δήλωση ότι χαίρεται που η Ελλάδα εξελίσσεται (sic) σε πολυπολιτισμική χώρα, κάθε σχόλιο περιττεύει. Η ατιμωρησία των αλλοδαπών κακοποιών, οι οποίοι έχουν “ξεσαλώσει” βλέποντας ότι δεν υπάρχει πια απέλαση, λόγω παραβατικότητας, όπως σε όλα τα σοβαρά κράτη, μόνον ανασφάλεια μπορεί να εμφυσήσει στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος πληρώνει βαρείς φόρους, μέρος των οποίων είναι για την ασφάλειά του.

  Και η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο εθνομηδενιστικό μοτίβο με την προυγουμένη, διότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές, αν εξαιρέσει κανείς τα οικονομικά(*). Προσπαθεί κι αυτή να πλεύσει στα θολά νερά τού μεσαίου χώρου, με σκοπό να μαζέψει ψήφους απ’ όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα.

  (*) Ακόμη και η επιτροπή που συγκροτήθηκε για τούς εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση τού ’21, είναι ένα δείγμα τού πώς αντιλαμβάνεται τα εθνικά ζητήματα. Η Αγγελοπούλου ήταν προσωπική του επιλογή.

   • Καλημέρα σας. Επιτέλους κάποιος του μίλησε ”για την ρεξόνα” .
    Αν είστε και Χανιώτης από το Ηράκλειο -όπως δήλωσε παληά-μας έρχεται ο φίλος ,που χρησιμοποιεί -”όπου σταθεί και όπου βρεθεί”- το γλωσσάριο της Αυριανής των Κουρήδων και του σημερινού Μακελειού.
    Η σιωπή των άλλων αναγνωστών των Ανιχνεύσεων δεν είναι συνενοχή;;;.

    • ΣΑΝούκο, έτσουξε πολύ το σχόλιο 3.1, ε; Έδειξε τι σκορποχώρι είναι το καφενείο σας. Εσύ τώρα με ποιους είσαι; Τούς καραμανλικούς, ή τούς μητσοτακικούς; Υπάρχουν και οι σαμαρικοί. Πλούσιο το παλμαρέ 🙂 Και μετά ζητάς να … ομοφρονήσουμε 🙂 🙂

     Μπουνταλά, αν δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι ο “ΧΑΝΙΑ”, δεν σού φταίω εγώ.

     • Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο ”ΧΑΝΙΑ”,αλλά κατάλαβα ότι σας έγραψε ότι είστε νούμερο,-που δεν είναι τίτλος τιμής για σας- και έμεινε αναπάντητος.
      Κάνω και πάλι έκκληση και στον κ.Σαββίδη και σε όλους τους αναγνώστες-σχολιαστές των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ να σας υποδείξουν ότι δεν είναι ”φυλλάδα”αυτός ο ιστότοπος .
      Υπάρχουν άλλοι να εκτονώνεστε. Να είστε καλά.

     • ΣΑΝούλη, πού είναι το πρόβλημά σου τώρα; Καταλαβαίνω ότι δεν σού είναι ευχάριστο να βλέπεις τα χάλια τού μαντριού σας, αλλά τι κάνουμε;

      “Τό νά ἀγνοεῖς τήν ἱστορία εἶναι ἔγκλημα. Στό προχθεσινό σχόλιό του ὁ διευθυντής τῆς ἐφημερίδος μας ἐπεσήμανε τήν ὁποιαδήποτε ἀπουσία ἀναφορᾶς στό πρόσωπο τοῦ Ἐθνάρχου τήν ἡμέρα ἀποκαταστάσεως τῆς δημοκρατίας ὄχι μόνο ἀπό τήν Πρόεδρο ἀλλά καί ἀπό τόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καί ἀπό τά κόμματα. Οὔτε ἡ ΝΔ, τό κόμμα πού ὁ ἴδιος ἵδρυσε, δέν τόν τίμησε”.

      Γιατί δεν απαντάς στο σχόλιό μου 2.1.1.1; 🙂 Πιες μια παγωμένη πορτοκαλάδα να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Αυτοί θα μάς κυβερνήσουν, που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ των;

 3. Πόση διαφορά αντιλήψεων και εκτιμήσεων από τα δύο σχόλια.
  Και όλοι οι Έλληνες περιμένουμε να ομοφρονήσουμε -ομονοήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική επιθετικότητα και με πολεμική αποτροπή ,αν χρειασθεί. Χαμένος κόπος.
  Σκεφθείτε τι γίνετε ”στο πεζοδρόμιο” και μπιτσόβαρα με τους ”φτιαγμένους”με την καθημερινότητα εφέδρους συνέλληνες .
  Ο κ.Μητσοτάκης -θα τολμήσει (δεν έχει άλλη επιλογή ως εκπρόσωπος αυτής της Παρατάξεως,αγαπητέ κ.Σαββίδη ,μετά και την ξεκάθαρη θέση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, που και εσείς την γνωρίζετε ως αυτήκοος μάρτυς).
  Οι Έλληνες ,άραγε,θα ακολουθήσουν ,όταν νυχθημερόν οι λίγοι πια αντικυβερνητικοί-αντιΜητσοτακικοι δεν θέλουν τέτοιες εξελίξεις ,μάλλον για να τον κατεβάσουν στο επίπεδο του κ.Τσίπρα, που μας κληρονόμησε την”Πατριωτική” Συμφωνία των Πρεσπών;;;.
  Δεν μπορείτε να δώσετε άλλη εξήγηση απ’αυτήν μετά μάλιστα τις Καστανιές και το πρόσφατο Καστελόριζο.
  Στην τελική, δεν μπορεί να προγραμματισθεί πλήρως η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους ,γιατί υπάρχουν και οι συγκυρίες και ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας ,που βγαίνει αναπάντεχα από τα λαγούμια του.
  Περίσσιο ηθικό θέλουμε και αλλαγή της παγιωμένης επί 45ετίαν νοοτροπίας της ”συναδέλφωσης” των λαών -και του τουρκικού συμπεριλαμβανομένου-, παρ’ότι μας ”τυραννάει” χρόνια τώρα.

  • “Ο κ.Μητσοτάκης -θα τολμήσει (δεν έχει άλλη επιλογή ως εκπρόσωπος αυτής της Παρατάξεως,αγαπητέ κ.Σαββίδη ,μετά και την ξεκάθαρη θέση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, που και εσείς την γνωρίζετε ως αυτήκοος μάρτυς)”

   Μάλλον εκεί στο μαντρί σας, δεν ξέρετε τι σάς γίνεται. Ο ένας απορρίπτει τον άλλον. Βρέστε τα μεταξύ σας και μετά έλα να κάνεις μαθήματα τάξεων και … παρατάξεων:

   Ὑποστολή σημαίας στό Προεδρικό Μέγαρο!

   Και πού είσαι; Καμμία διαφορά αντιλήψεων. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος. Εσύ έχεις κάτι να απαντήσεις επί τής ουσίας των όσων γράφω; Αν ναι, καν’ το.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα