Θα τολμήσει ο Ερντογάν;

21/7/20 | 9 | 25 | 2,627 εμφανίσεις

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ο Ερντογάν έβγαλε στη Μεσόγειο 19 πλοία για προγραμματισμένη άσκηση και η ελληνική κυβέρνηση ορθώς αντέδρασε θέτοντας σε ετοιμότητα το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία. Η περαιτέρω κλιμάκωση θέλει προσοχή. Και από όσα διαβάζω, το έχουν υπόψη τους οι ιθύνοντες.

Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα διότι γνωρίζει πως η Ελλάδα θα αντιδράσει. Αν δεν αντιδράσει, απλώς, θα έχει εκλείψει. Περί αυτού γράφουμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ή θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή θα δορυφοροποιηθεί από την Τουρκία. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Και επειδή δεν θέλει να δορυφοροποιηθεί, η αντίδρασή της θεωρείται δεδομένη.

Τα ερωτήματα είναι δύο:

-Γιατί κλιμακώνει ο Ερντογάν;

-Θα καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει;

Ο τούρκος πρόεδρος εμφορούμενος απο μια πειρατική αντίληψη κινείται στη Μεσόγειο όπως θέλει γνωρίζοντας ότι έχει απέναντί του δυνάμεις που προσπαθούν να αποφύγουν μια πολεμική αναμέτρηση. Η Τουρκία, έτσι κι αλλοιώς, βρίσκεται με ανοικτά στρατιωτικά μέτωπα και θεωρεί πως μπορεί να προκαλεί όπου και όπως θέλει.

Παρά την εικόνα που δίνει, τόσο η Τουρκία όσο και ο πρόεδρός της, βρίσκονται στριμωγμένοι.

Κατ αρχάς η οικονομία της χώρας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διεξάγονται χωρίς χρήματα. Μέχρι τώρα εκμεταλλευόταν το Κατάρ και τη Λιβύη. Τώρα, προσπαθεί να εμπλέξει και το Αζερμπαϊτζάν και υποκίνησε την ενεργοποίηση του αρμενοαζερικού μετώπου ελπίζοντας σε οικονομική αρωγή. Θα πέσει στην παγίδα και ο αζέρος πρόεδρος;

Οι φόβοι, όμως, για την Τουρκία είναι άλλοι. Πρώτον, είναι ο αγωγός Eastmed που την υποβαθμίζει γεωστρατηγικά και δεύτερον η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Είναι γνωστό ότι πριν δύο ημέρες το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού γεγονός που σημαίνει πολλά. Πίσω, ή μαζί με το Ισραήλ βρίσκονται και οι Αμερικανοί.

Είναι, επίσης, γνωστές οι δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στο Κάϊρο, παρά τη διάψευση που ακολούθησε, για την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Δύο, λοιπόν, μέτωπα, η οικονομία και η προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί η μοναδική χώρα διέλευσης των αγωγών αερίου για τροφοδοσία της Δύσης οδεύουν προς αποτυχία. Προς πλήρη αποτυχία οδηγείται και ο στόχος της συμφωνίας Τουρκίας- Τρίπολης αν υπογραφεί η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Στο δεύτερο ερώτημα, τώρα, αν καταφέρει στρατιωτικά να πετύχει τον στόχο του ανοικτά του Καστελόριζου.

Όχι, δεν θα τα καταφέρει.

Η απόφαση να κοπούν τα καλώδια του Ορούτζ Ρέις είναι ειλημμένη. Έτσι και επιχειρήσει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο να ρίξει καλώδια σε ελληνική υφαλοκρηπίδα θα υπάρξει άμεση ελληνική αντίδραση.

Περί αυτού υπάρχει και ευρωπαϊκή νομιμοποίηση. Περί της αμερικανικής δεν γνωρίζω αλλά σήμερα ο Έλληνας υπουργός άμυνας μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στο εύλογο ερώτημα πως θα τα καταφέρει ο ελληνικός στόλος να εμποδίσει το τουρκικό ερευνητικό αν δημιουργηθεί ένα φράγμα γύρω του από το τουρκικό ναυτικό, ναυτικές πηγές λένε πως η επιχείρηση δεν θα γίνει με πλοία επιφανείας αλλά με υποβρύχια.

Και τα υποβρύχια, αυτήν την περίοδο, όπως εξηγούν πειστικά οι ναυτικοί, έχουν ένα πλεονέκτημα. Δεν μπορούν να εντοπιστούν λόγω καιρικών συνθηκών. Η λεπτομερής ανάλυση του πως, είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο δεν ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή.

Τα τέσσερα προηγμένα υποβρύχια είναι ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Τέτοια υποβρύχια δεν έχει η γειτονική χώρα. Μπορεί να αποκτήσει την επόμενη η μεθεπόμενη χρονιά αλλά αυτήν τη στιγμή δεν τα διαθέτει.

Το πρόβλημα, λοιπόν, για το τουρκικό ναυτικό είναι αυτήν τη στιγμή αξεπέραστο. Εκεί που στοχεύει η Ελλάδα μπορεί να πετύχει.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Αυτήν τη στιγμή, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το ελληνικό ναυτικό έχει στην ηγεσία του ό,τι καλύτερο διαθέτει από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά στο επιχειρησιακό μέρος. Μια ηγεσία που διακρίνεται από επιθετικό πνεύμα.

Αλλά, υπάρχει και ένα άλλο ελληνικό πλεονέκτημα. Ο Έβρος. Ήδη, έχουν μετακινηθεί στρατιωτικές δυνάμεις προς τον Έβρο από μονάδες της Βορείου Ελλάδος. Ο Έβρος είναι, ούτως ή άλλως στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Έτσι και κλιμακώσει ο Ερντογάν, ή επιχειρήσει να καταλάβει κάποιο νησί, οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιθετική διάταξη έτοιμες να εισβάλλουν στην Ανατολική Θράκη.

Τέλος, ας έχουμε υπόψη μας πως αν τον Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο δεν συνετίσουν η οικονομική κρίση της χώρας ή μια απομόνωση από όλες τις δυνάμεις της περιοχής, απομόνωση που θα έχει και αμυντικά χαρακτηριστικά (αμυντική συμμαχία), η κρίσιμη ώρα με την Τουρκία θα έρθει κάποια στιγμή.

Δεν θα την αποφύγουμε. Γι αυτό ας προετοιμαστούμε από τώρα όσο καλύτερα γίνεται.

Εν κατακλείδι: ας μην ανησυχούμε από τις κινήσεις του Ερντογάν.  Δεν θα τολμήσει. Αλλά ας προετοιμαστούμε για την ώρα που η ηγεσία της γειτονικής χώρας θελήσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

 

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 9 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Εύγε κ.Σαββίδη .
  Αυτή έπρεπε να είναι η αρθρογραφία της επικαιρότητος όλων των πατριωτικώς σκεπτομένων δημοσιογράφων και ”δημοσιογραφούντων” στο διαδίκτυο.
  Μην ακούτε τους όποιους φίλους σας και συνανιχνευτάς ότι αυτή η κυβέρνηση καθεύδει και περιμένει αυτούς-που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν διεθνιστές και ειρηνόφιλοι- να ξυπνήσει.
  Η συγκυρία ,που και αυτή παίζει τον ρόλο της, μας έφερε στην Ελλάδα την αποφασιστικώτερη κυβέρνηση μιας Πατριωτικής από της ιδρύσεως της Παρατάξεως ,που θα τολμήσει και ”γαία πυρί μιχθήτω”.
  Και πάντως στο τραπέζι για διάλογο με τα χέρια δεμένα πίσω δεν θα καθήσει.
  Αν συναποφάσισαν Αμερικανοί και Ρώσοι ,-όπως το 1974 στην Κύπρο – να μεγενθύνουν την Τουρκία σε μεγάλη δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να πείσουν πέραν της Ελλάδος και την Αίγυπτο και το Ισραήλ και την Ιταλία.
  Να μη θυμηθούμε την παροιμία ”φωτιά στα μπατζάκια” της κ. Μέρκελ, ως Προέδρου της Ευρωπαικής Ενώσεως ,που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο μπαξίσι στον κ.Ερντογάν ,αλλά δεν θα τον αφήσει να χαλάσει τις διακοπές όλων των Ευρωπαίων ,που πλήττονται και από τον κορωνοιό;;;.

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Για σένα ΝΔ=Πατρίδα και ΝΔημοκράτης=Πατριώτης. Δεν είμαι ο πρώτος που σού το επισημαίνει και ίσως ούτε ο τελευταίος. Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πατριωτικά κόμματα.

   ΕΡΤ1 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 21/7/2020: Στο 45:23 και στο 45:43, ο Κούλης μάς πληροφορεί ότι η Χούντα έληξε το 1973… Αν το έλεγε μία φορά, ασήμαντο, αλλά δύο; Τι είχε να χάσει αυτός. Γεννήθηκε γιος τού Μητσοτάκη, άρα έχει την σφραγίδα δωρεάς στο μέτωπο. Αυτοί θα μάς σώσουν.

   • 1.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Στην θέση σας,που κάνατε ένα γύρω όλα τα κόμματα ,εκτός της Ν.Δημοκρατίας και εγώ το ίδιο θα έλεγα και θα έγραφα ,γιατί πουθενά δεν ακούσατε -πλην των πάλαι ποτέ Λάος της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης-τις λέξεις Έθνος και αγώνας γιαυτό .
    Διαβάστε το καταστατικό της ιδρύσεως του κόμματος το 1974 και την ομιλία του ιδρυτού της στο 1ο Συνέδριο της στην Χαλκιδική το 1979.

    • 1.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     Πάντα συνηθίζεις να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα, ακόμη κι αν σού έχουν εξηγήσει ότι δεν είναι έτσι. Και να πω ότι δεν έχεις διαβάσει τι γράφω για τα κόμματα, όλα τα κόμματα, τόσο καιρό!Δείγμα ανωριμότητας κι αυτό και μάλλον χαμηλού IQ. Ίσως και κομμάτι κακόπιστος, εκτός από μπουνταλάς.

     “Διαβάστε το καταστατικό της ιδρύσεως του κόμματος το 1974 και την ομιλία του ιδρυτού της στο 1ο Συνέδριο της στην Χαλκιδική το 1979”

     Πατριώτες από … καταστατικό, δηλαδή! 🙂 🙂

     Η πλήρης επίρρωση αυτών που γράφω παραπάνω.

     • Σ.Α.Ν. says:

      Το Βουκουρέστι και οι Καστανιές δεν σας ”λενε κάτι” ,όταν μάλιστα έχουμε απ’αλλού Ίμια, ,Ελσίνκι, Μαδρίτη και προ πάντων τις Πρέσπες;;;.
      Μπορείτε να επικαλεσθείτε κατασταστικά -έστω- άλλων κομμάτων;;;.

 2. 2
  Κοσμάς says:

  Το ’74 είχαμε υπεροχή σε στρατιωτικό εξοπλισμό (A7, F4) και το ’40 πολεμήσαμε ξυπόλυτοι, κυριολεκτικά.
  Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι γνωστό και δεν είναι οι εξοπλισμοί, αλλά η πολιτικές ηγεσίες.
  Για παράδειγμα, μετά τον τορπιλισμό της Έλλης κανείς δε βγήκε να πει πως την τορπίλη την παρέσυραν τα θαλάσσια ρεύματα,
  ούτε μπήκαν στον κόπο να μετρήσουν πόσα άρματα και τί εξοπλισμό έχουν οι Ιταλοί αλπινιστές
  και σίγουρα δε βασίστηκαν στην Κοινωνία των Εθνών ή σε βοήθεια από ξένες δυνάμεις.
  Αντιθέτως, και στην Κύπρο και στα Ίμια βασιστήκαμε σε “φίλους και συμμάχους” και οι πολιτικές μας ηγεσίες κρίθηκαν είτε ως χρήσιμοι ηλίθιοι είτε ως ανεπαρκείς

  • 2.1
   Επισκέπτης says:

   Ακριβώς. Στην Ελλάδα δεν έχομε κατάλληλη ηγεσία, όπως το ’40. Όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύοντα. Ακόμη και τον εξοπλισμό των ΗΠΑ να είχαμε, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να τού γίνει χρήση και προπαντός να ξέρει ο αντίπαλος ότι ΘΑ ΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΗ (όπως το ξέρει π.χ. με το Ισραήλ), δεν ωφελεί.

  • 2.2
   stratus says:

   Το πρόβλημα μας είναι το πολιτικοοικονομικό Α Π Ο Σ Τ Η Μ Α σε καμία άλλη Πατρίδα με τέτοια ιστορία δεν έχει υπάρξει, εκτός εάν θέλουμε να συγκρινόμαστε με χώρους της Αφρικής και άλλων χώρων της υδρογείου.

 3. 3
  Άφαντος says:

  Κοιμάμαι κι ονειρεύομαι πως την αυγή παντρεύομαι η ανάλυση του Σαββίδη.
  Τα είπε όλα εντωμεταξύ, πως θα κόψουμε τα καλώδια, που είναι παρατεταγμένες οι δυνάμεις, που θα διεξαχθεί η κρίση, ποιος θα είναι ο αντιπερισπασμός, όλα. Γιατί όπως ξέρετε όλοι έτσι γίνεται στον πόλεμος, πριν ξεκινήσει ενημερώνεις τους δημοσιογράφους και τον αντίπαλο για τις κινήσεις σου, μην τυχόν κι αιφνιδιαστεί. Μάλλον ο Σαββίδης περνάει κι εμάς και τους Τούρκους για βλάκες, δεν εξηγείται αλλιώς.
  Τα είπε όλα βέβαια, το μόνο που ξέχασε ν’ αναφέρει είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του “διεθνούς παράγοντα” για την διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Και κυρίως ποια η θέση της Αμερικής. Άκουσα λέει ότι ο Τραμπ άναψε το πράσινο φως στον Ερντογάν για την κλιμάκωση στο χθεσινό τηλεφώνημα. Του είπε προχώρα. Φαίνεται ότι για τους Αμερικανούς, όπως και για κάποιους Ευρωπαίους η Τουρκία είναι πολύ σημαντική, δε θέλουν με τίποτα να τη δουν να περνάει οριστικά στο αντίπαλο στρατόπεδο. Οπότε είναι διατεθειμένοι να της επιτρέψουν να πετύχει κάποιους από τους στόχους της. Ίσως ακόμα και να την διευκολύνουν παίζοντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Διάβασα σήμερα ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία ακυρώθηκε λόγω Αμερικανογερμανικών πιέσεων (προς την Ελλάδα προφανώς). Οι ΗΠΑ προσπάθησαν ν’ αλλάξουν το καθεστώς στην Τουρκία το ’15 κι απέτυχαν, τώρα ξέρουν πως πρέπει να συμβιβαστούν και να συνεργαστούν μαζί του όσο ενοχλητικό και να ‘ναι. Η Ελλάδα από την άλλη είναι ένα προτεκτοράτο μεταμοντέρνας κοπής, μ’ εκλογές και δημοψηφίσματα, εξαιρετικά πειθήνιο και υποχωρητικό σε “συμμαχικές” πιέσεις. Ποιο από τα δύο μέρη αυτής της διένεξης λέτε να υποχρεωθεί σε συμβιβασμό; Σκεφτείτε μισό λεπτό ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα μίας ταπεινωμένης Τουρκίας, πιθανόν χωρίς σταθερή ηγεσία, που θα “είχε μπει στη θέση της”.
  Προφανώς αυτό που ζούμε είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών. Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι από την κυριαρχία της, μία λίβρα σάρκας ας πούμε, η Τουρκία να κόψει κάτι από τις διεκδικήσεις της που γι’ αυτό το λόγο γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές. Το ερώτημα είναι αν αυτή η διευθέτηση περνάει μέσα από θερμό επεισόδιο.
  Τέλος, αν υποθέσουμε ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία λειτουργεί με αποκλειστικό στόχο τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους, πράγμα για το οποίο αμφιβάλω εξαιρετικά -κι αυτοί μία ισορροπία αναζητούν, από τη μία να μην τα σπάσουν οριστικά με την κοινή γνώμη, από την άλλη να ικανοποιήσουν τους συμμάχους-, τότε ο στρατηγικός στόχος τους πρέπει να είναι η Ιμιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, να γίνει δηλαδή no mans land μετά από κάποιο επεισόδιο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα σπρώξουν τη λύση του Τουρκικού προβλήματος στο μέλλον.

  Ίδωμεν. Κυριακή κοντή γιορτή που λένε.

  • 3.1
   Επισκέπτης says:

   “Κοιμάμαι κι ονειρεύομαι πως την αυγή παντρεύομαι”

   Αν έχεις τέτοιους εφιάλτες στον ύπνο σου, να πας συ ψυχίατρο.

   Κατά τ’ άλλα, ένα κάρο ανοησίες γράφεις, νομίζοντας ότι κάνεις αντίλογο.

 4. 4
  anixneuseis says:

  Άφαντε, τίποτε απο όσα έγραψα δεν υπόκειται σε κάποιον απόρρητο στρατηγικό σχεδιασμό. Οι στρατιωτικοί, και οι Τούρκοι, τα γνωρίζουν καλά. Συνεπώς, το παιχνιδάκι σου σε όσους γνωρίζουν τα στοιχειώδη είναι μετέωρο. Το γιατί ο Έβρος αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα το αναλύει πολύ καλά στο βιβλίο του περι θεωρίας πολέμου ο Κονδύλης. Το ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλές στρατιωτικές δυνάμεις εκεί μπορεί να στο πει οποιοσδήποτε, και οι πολλού πράκτορες της Τουρκίας στην περιοχή. Το μόνο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό απο όσα έγραψα είναι ο τρόπος παρενόχλησης του ερευνητικού τουρκικού σκάφους. Οι τούρκοι στρατιωτικοί όμως το ξέρουν.
  Αντιθέτως, αυτά που γράφεις εσύ είναι παλιά ξινά σταφύλια. Ξαναπέσε στο λήθαργό σου.

 5. 5
  Άφαντος says:

  Μπρε Σαββίδη δεν κατάλαβες αυτό που έγραψα. Προφανώς αυτά που λες δεν είναι κρατικά μυστικά και κυκλοφορούν στη γύρα σ’ ένα ευρύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι με αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αλλά είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι αυτά που λέμε, αυτά θα κάνουμε; Προφανώς δεν το πιστεύεις, άρα θεωρείς τους αναγνώστες σου βλάκες πάνω στους οποίους μπορείς να εξασκήσεις την συγκεκριμένη προπαγάνδα υποστηρίζοντας τον εθνικό σκοπό. Το ερώτημα είναι, πιστεύεις το ίδιο και για τους έξω;
  Επί της ουσίας όμως, μία στις χίλιες, να κάνουμε αυτό που λες στον Έβρο, που το έλεγε ο Κονδύλης πριν τριάντα χρόνια, συνειδητοποιείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Εννοώ σε καθαρά πολεμικό επίπεδο.
  Η ουσία είναι: τη χθεσινή συνέντευξη του Μάζη στο Σαχίνη για την ακύρωση στρατιωτικής συμφωνίας με τη Γαλλία την άκουσες; Αν ισχύουν αυτά που λέει τότε αυτή είναι σαφής δήλωση της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε πόλεμο ουσίας με την Τουρκία. Αν ισχύουν αυτά που λέει ψάχνουμε απλά έναν εύσχημο τρόπο για να χάσουμε.

  • 5.1
   Banned_Member says:

   Βλάξ είσαι και φαίνεσαι, ρε κόπανε.

   Εσύ τι είσαι δηλ; Γκουρού στη γεωπολιτική ανάλυση;

  • 5.2
   anixneuseis says:

   Σε κάποιο σημείο άφαντε λέω: αν δεν αντιδράσει η Ελλάδα θα έχει δορυφοροποιηθεί απο την Τουρκία. Αν έχουν αποφασίσει να δορυφοροποιηθούν ας μην αντιδράσουν. Αλλά, πιστεύω, ότι δεν τους παίρνει.

   • 5.2.1
    stratus says:

    Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει δορυφοροποιθεί ακόμη;

    κρίμα τα 99 χρόνια ΑΑΔΕ

 6. 6
  Σ.Α.Ν. says:

  Είναι το κλίμα βλέπετε ,που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με τον ”υβριδικό” πόλεμο και τις ηττοπαθείς απόψεις και αμφιβολίες πολλών αναλυτών και πολιτών για τις προθέσεις της σημερινής κυβερνήσεως,που καλά και σώνει θέλουν να την συγκρίνουν με την προηγούμενη,ή, την Σημιτική των Ίμια ,Ελσίνκι και Μαδρίτης.
  Και να μη είχαν τα ”στίγματα” του Βουκουρεστίου και των Καστανεών θα στεκόταν κάποια λογική ερμηνεία.
  Είναι άλλη η Ιστορία αυτής της Παρατάξεως.
  Αν μας επιβληθεί η βίαιη λύση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων να μην αμφιβάλουμε ότι θα ανταποκριθούμε και ”θα κάψουμε την κάπα…” και μπορεί αυτό να μας ”δώσει και τα πρωτινά μας τα φτερά μας τα μεγάλα” με την ανάκτηση του πεσμένου μετά το 1996 ηθικού μας.

 7. 7
  Άφαντος says:

  Το ν’ αποφύγει η Ελλάδα τη δορυφοροποίηση από την Τουρκία δεν είναι τόσο εύκολο όσο μία αναμέτρηση στο Αιγαίο Παντελή. Χρειάζεται δουλειά δεκαετιών. Και για να σε στεναχωρήσω λίγο, η δουλειά που έκανε η γενιά σου τις περασμένες δεκαετίες οδηγούσε μαθηματικά στην δορυφοροποίηση και μη χειρότερα. Την είχες στο πλατό σου πριν είκοσι χρόνια την εκδοχή που ίσως οδηγούσε σε κάποιο άλλο σημείο όμως έπρεπε να διακόψεις για να πας στο σαλονάκι να μιλήσεις με τους πολιτευτές, θυμάσαι; Το ίδιο έκανε κι όλος ο Ελληνικός λαός.
  Στο μέλλον τώρα: για να διεκδικήσει η Ελλάδα ισότιμο ρόλο απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχει ισότιμο εκτόπισμα. Έχει η Ελλάδα ισότιμο εκτόπισμα; Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται οικονομική ανασυγκρότηση, κοινωνική ανασυγκρότηση (το σημαντικότερο), να χτίσει αμυντική βιομηχανία κτλ. Μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει κάτι τέτοιο; Προσωπικά, κοιτώντας μία γύρο, κρίνω πως όχι.
  Αυτό που θα ζήσουμε αυτές τις μέρες είναι απλώς μία πρόγευση του μέλλοντος. Η δική μου εκτίμηση είναι μία περιορισμένης κλίμακας ήττα και αναδίπλωση και μετά ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού. Στην ανασυγκρότηση θα κριθούν όλα.

  • 7.1
   stratus says:

   στου κουφού τη πόρτα πάρε τη πόρτα και φύγε
   Πάρε το χαμπέρι, εάν λέω, εάν δεν επανεκκινήσουμε σε εκπαίδευση, οικονομία και άμυνα “θα σας εξαφανήσομεν” ας μην ξεχνάμε ότι έχει ξεκινήσει η αποδόμηση των πάντων τα τελευταία 25 χρόνια, και σήμερα βλέπουμε την απόδοση

 8. 8
  Σ.Α.Ν. says:

  Ανασυγκρότηση μόνο του πολιτικού σκηνικού δεν θα είναι αρκετή .
  Απαιτείται επανασύνδεση της Ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων δύο γενεών με Αρχές και Αξίες ,που εγκαταλείφθηκαν με τον προγραμματισμένο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό από το 1981 και ιδιαιτέρως από το 2015-2019 ,με την προσθήκη της αθείας και των άλλων ”εκσυγχρονιστικών ‘ενεργειών, την ώρα που η Τουρκία με τον κ.Ερντογάν,καθιέρωνε τον Νεοοθωμανισμό.
  Δεν θα μας περιμένουν όμως ούτε η Τουρκία ,ούτε οι δορυφόροι της στα Βαλκάνια ,όπως απεδείχθη από την βιαστική Συμφωνία των Πρεσπών.
  Ένα μικρό ”ταρακούνημα” σίγουρα χρειάζεται , για να ξαναξεκινήσουμε όλοι από την ίδια αφετηρία.

  • 8.1
   Stratus says:

   το 81 σε έχει πονέσει εσένα, πριν ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα

   • 8.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Ήταν καλύτερα και πάντα από το καλύτερα υπάρχει και το ”καλυτερότερα”.
    Ρωτήστε και κανένα άλλον από το διαλελυμένο ΠΑΣΟΚ ,που τώρα ξέχασε και το όνομά του. Να είστε καλά . Η ζωή συνεχίζεται

 9. 9
  Ελένη Π. says:

  Πολεμούσαμε ξυπόλητοι τό ’40 ἀλλά ὅπως πάντα πολεμούσαμε ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν, ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος. Πολεμούσαμε μέ τήν Παναγία καί προστατεύαμε κι ἐμεῖς τήν Παναγία. Αὐτή ἡ βοήθεια καί τέτοια ἡ στάση τῶν Ἑλλήνων.
  Ὁ Ἰουστινιανός ἔκτισε τόν ναό τῆς Ἁγίας Σοφίας μέ ὅλους τούς κανόνες τῆς τέχνης καί τῆς ἐπιστήμης καί μέ πίστη, ἀναθέτοντας τήν σύλληψη καί τήν κατασκευή της σέ νεοπλατωνιστές ἀρχιτέκτονες (ἐνδιαφέρον ἄρθρο σέ διπλανή στήλη), πολεμώντας τούς παγανιστές ἐκείνη τήν ἐποχή καί ὄχι τήν ἀρχαία φιλοσοφία.
  Πρέπει νά μάθουμε νά σκεφτόμαστε σωστά καί σέ καλά Ἑλληνικά. Πῶς ἑρμηνεύεται ἡ φράση τοῦ Στέιτ Ντιπάρτμεντ “η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο”, δέν ἐπισημαίνει ὅτι ἡ Τουρκία ἀμφισβητεῖ;

  • 9.1
   Επισκέπτης says:

   Ολοφάνερο το ελληνικό σου DNA, Ελένη. Όπως οι αρχαίοι σου πρόγονοι, θέλεις κι εσύ τούς θεούς ν’ ανακατεύονται στ’ ανθρώπινα. Η Παναγία μάς προστάτευε κι εμείς Αυτήν, όπως η Αθηνά τούς Αχαιούς… Τώρα, γιατί από παλιά υπάρχει η αντίληψη ότι η Παναγία αγαπά τούς Έλληνες πιο πολύ από τούς Ιταλούς (κάνει τέτοιες διακρίσεις η Θεομήτωρ; ), δεν ξέρω. Ίσως επειδή οι Έλληνες την έχουν στο στόμα των περισσότερο από τούς Ιταλούς και Πατέρα, Υιόν, Σταυρόν και Αγίους συν αυτή. Οι Ιταλοί, οι νότιοι κυρίως, έριχναν καμιά “ψιλή” στην Madonna, δεν ξέρω αν το κάνουν ακόμα, αλλά τούς άλλους τούς αφήνουν … άθικτους. Αλήθεια, σ’ έχει ποτέ προβληματίσει γιατί οι είναι ο μόνος λαός, που βλαστημά τα θεία; Κάποια εξήγηση θα έχει το πράγμα, δεν μπορεί. Για κάνε του μία … εξοντωτική οντολογική ανάλυση. Ενδιαφέρον θα έχει.

   Άντε πάλι με τον Ιουστινιανό (γιαγκιλίκι τού έχεις!) και την Αγιά Σοφιά. Δεν πολέμησε την φιλοσοφία, αλλά την Ακαδημία τού Πλάτωνα την έκλεισε καλού-κακού (φτου κακά). Το ότι προκάτοχός του, ο Θεοδόσιος ο “Μέγας” (τρομάρα του), ένας Ισπανός κάφρος, μετέτρεψε τον Παρθενώνα σε χριστιανική εκκλησία, δεν μάς πειράζει. Μάς ενοχλεί που ο Ερντογάν μετατρέπει ένα μουσείο σε τζαμί, επειδή κάποτε ήταν ορθόδοξη εκκλησιά. Συμφωνώ ότι Πρέπει νά μάθουμε νά σκεφτόμαστε σωστά καί σέ καλά Ἑλληνικά, για αυτό δώσε το παράδειγμα.

   Τέλος, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία το αμερικανικό “αμφισβητούμενα” (disputed) ύδατα. Οι ΗΠΑ στο πλευρό τής Τουρκίας. Τι δεν καταλαβαίνεις; Άλλωστε, οι ΗΠΑ (και όχι μόνο) είναι υπέρ τού να “τα βρούμε”. Ο Σάββας Καλεντερίδης, σε άρθρο του, εξηγεί με σαφήνεια πώς βλέπει το ΝΑΤΟ (=> ΗΠΑ) Ελλάδα και Τουρκία:

   “Όμως, αυτό που δεν υπολογίστηκε τότε από την πολιτική ηγεσία και τις ελίτ της πατρίδας μας, είναι το γεγονός ότι για το ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία είναι ένα ενιαίος χώρος, μέσω ή εκ του οποίου η Συμμαχία εξυπηρετεί στρατηγικά της συμφέροντα. Και όταν μιλάμε για Συμμαχία, εννοούμε κυρίως τις ΗΠΑ και δευτερευόντως το Ηνωμένο Βασίλειο.

   Και με δεδομένο ότι σε αυτόν τον ενιαίο χώρο, η περιοχή που καταλαμβάνει η Τουρκία είναι πιο σημαντική για τη Συμμαχία από την περιοχή που καταλαμβάνει η Ελλάδα, η Τουρκία διεκδίκησε και εξασφάλισε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην εκπλήρωση των εθνικών της στόχων εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ελληνισμού”.

   • 9.1.1
    Κοσμάς says:

    Ευτυχώς που δεν πιστεύεις για να μπορούμε κι εμείς να σε δικαιολογούμε.
    Οι Καθολικοί (Ιταλοί) πιστεύουν υπέρ του δέοντος την Παναγία, πιο πολύ και από το Χριστό.
    Οι Προτεστάντες/διαμαρτυρόμενοι, επειδή ακριβώς επροέκυψαν από κόμπλεξ προς τους Καθολικούς, είναι αυτοί που αμφισβητούν την Παναγία
    Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν στο Τρισυπόστατο και την Παναγία την σέβονται και την τιμούν ως τη Μητέρα του Χριστού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο

    Επειδή όμως δείχνεις άνθρωπος της λογικής, μπορείς να δώσεις απάντηση σε μία πρόσφατη απορία μου: Σε ένα ελικόπτερο επιβαίνουν 5 άνθρωποι, μπλέκει σε καλώδια της ΔΕΗ, πέφτει, 4 νεκροί και μία επιζήσασα. 4 γυμνασμένοι άνδρες πέθαναν και σώθηκε η γυναίκα. Κάποια απάντηση θα έχει η Επιστήμη, ψάξε και πες μας

    • 9.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     α) Οι Ιταλοί σέβονται την Παναγία πάνω κι από τον ίδιο τον Θεό. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Όμως, είναι δυνατόν για την Παναγία να κάνει διακρίσεις μεταξύ των λαών; Αυτά τα διαδίδομε -και καλά κάνομε- για να πέρνομε κουράγιο.

     β) Καμμία απάντηση στο ερώτημά μου, γιατί είμαστε ο μόνος λαός που βλασφημεί τα θεία. Απαντάς τάχα με την τελευταία παράγραφο; Είναι τυχαίο που μόνον οι Έλληνες έχουν τέτοιες βλασφημίες; Δεν νομίζω.

   • 9.1.2
    Κοσμάς says:

    Και για την Ιστορία, το ’40 οι Έλληνες νίκησαν και οι Ιταλοί έχασαν.
    Μπορεί να ευθύνεται η Παναγία, μπορεί ο Μεταξάς, μπορεί και οι δύο.
    Έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις

    • 9.1.2.1
     Επισκέπτης says:

     Ευχαριστώ που μού επιτρέπεις να πιστεύω ό,τι θέλω. 🙂

   • 9.1.3
    Ελένη Π. says:

    “γιατί από παλιά υπάρχει η αντίληψη ότι η Παναγία αγαπά τούς Έλληνες πιο πολύ από τούς Ιταλούς”, πρώτη φορά διαβάζω κάτι τέτοιο καί βέβαια κανένας σοβαρά σκεπτόμενος ἄνθρωπος δέν πιστεύει ὅτι ἡ Παναγία κάνει διακρίσεις. Ἀκόμα καί οἱ Μουσουλμάνοι ἀναφέρονται ἰδιαιτέρως στήν Παναγία.

    https://www.pronews.gr/istoria/657994_pos-o-iisoys-kai-i-panagia-ehoyn-idiaiteri-thesi-sto-korani

    Ἡ ἐκκλησία τῆς Παναγίας στήν Τῆνο σημαίνει ὅτι ἡ Παναγία κάνει διακρίσεις;

    Γιά τήν Ἀκαδημία τοῦ Πλάτωνα τήν ἐποχή τοῦ Ἰουστινιανοῦ ὑπάρχει κι ἄλλη πληροφόρηση στό διαδίκτυο.

    Τί θά πεῖ ὁ κάθε Πρόεδρος τῶν ΗΠΑ ἔχει περισσότερη σημασία ἀπό τό τί λέει ὁ κάθε δικός μας Πρωθυπουργός γιά τά συμφέροντα τῶν Ἑλλήνων;

    • 9.1.3.1
     Επισκέπτης says:

     Η πρώτη παράγραφος έρχεται σε αντίφαση μ’ αυτά που γράφεις και προπαντός αυτές τις αρλούμπες, που πιστεύουν πολλοί. Δεν έτυχε ποτέ ν’ ακούσεις ότι στην Πίνδο η Παναγία πολεμούσε μαζί μας; Ουσιαστικά, δεν έδωσες απάντηση στο σχόλιό μου 9.1

     Αν εσύ μαθαίνεις Ιστορία από το διαδίκτυο, είναι θέμα δικό σου. Το ποιος έκλεισε την Ακαδημία τού Πλάτωνος και απαγόρευσε οριστικά τούς Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν θ’ αναφερθώ σε όλα τα “κατορθώματα” τού Μεγάλου και … Αγίου Ιουστινιανού) είναι γνωστά από την Ιστορία.

     Οι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι αυτοί που αποφασίζουν για την αποικία Ελλάδα. Δυστυχώς!

     • Ελένη Π. says:

      Οἱ λόγοι πού γίνονται κάποιες πράξεις μπορεῖ νά εἶναι πολλοί. Ὁ καθένας βλέπει ἤ προβάλλει τήν δική του ὀπτική. Σέ κάθε πόλεμο συμμετέχουν πολλοί, ἄλλοι ἀδιάφορα, ἄλλοι μέ ἱερό σκοπό, ἄλλοι πολεμοχαρῶς. Ἔτσι μπορεῖ κάποιοι νά αἰσθάνονται θεία συμπαράσταση. Παλαιότερα ἔδιναν σημασία στά θεϊκά σημάδια καί στήν πίστη. Ἄν δέν ἀφήσεις θέση γιά τόν Ἅγιο ἤ γιά τούς θεούς στήν ἀρχαιότητα, εἶναι σάν νά μήν ὑπάρχουν, τό ἴδιο ὅπως καί γιά τούς φίλους ἤ γιά ὁποιαδήποτε ψυχή στόν πλανήτη.
      Μιλᾶς γιά ἀποικία ὑποτιμητικά. Δηλαδή μέχρι νά ἐκλεγοῦν Πρόεδροι τῶν ΗΠΑ ὁ Ἑλληνισμός δέν εἶχε ἱστορία;

     • Επισκέπτης says:

      Ώρες-ώρες, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, αν όντως δεν καταλαβαίνεις, ή προσποιείσαι ότι δεν καταλαβαίνεις. ΣΑΝ να ζεις σε δικό σου κόσμο!

      “Μιλᾶς γιά ἀποικία ὑποτιμητικά. Δηλαδή μέχρι νά ἐκλεγοῦν Πρόεδροι τῶν ΗΠΑ ὁ Ἑλληνισμός δέν εἶχε ἱστορία;”

      Για ποια εποχή μιλούμε, Ελένη; Σήμερα έτσι είναι, πώς να το κάνομε δηλαδή; Πού και πώς κολλά το παραπάνω σχόλιό σου; Δεν βγαίνει νόημα.

      Η παρουσία των αρχαίων Ελλήνων θεών στις μάχες ήταν “φυσιολογική”, αφού τούς είχαν πλάσει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν των οι άνθρωποι, γι αυτό τούς καταλάβαιναν κιόλα. Η παρουσία/ανάμειξη τού Χριστού και τής Παναγίας σε κοσμικά γεγονότα και δη πολέμους, είναι μάλλον εκτός Χριστιανισμού. Όμως, ο Χριστιανισμός αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την παλαιά θρησκεία σε πάρα πολλά, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτός από τούς μέχρι τότε αλλόθρησκους. Τι δεν καταλαβαίνεις;

     • Ελένη Π. says:

      Ἄν ἔλεγαν οἱ ἀγωνιστές τοῦ ’21 ὅτι ἀφοῦ εἶναι ἔτσι σήμερα τί νά κάνουμε;

      “αφού τούς είχαν πλάσει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν των οι άνθρωποι”, πῶς τό φαντάζεσαι; οἱ ἄνθρωποι ἔπλασαν τούς θεούς δηλαδή κάποια ἀνώτερα ὄντα ἀπό αὐτούς ἤ κάποια ἀγάλματα φανταστικά; ἀφοῦ εἶναι γνωστή καί ἡ γενεαλογία τους, γνωρίζουμε ποιά εἶναι τά παιδιά τους, π.χ. ἡ θεά Ἀθηνᾶ κόρη Διός ὅπως καί ἡ θεά Ἀφροδίτη, οἱ ἡμίθεοι κλπ.
      Ἡ Παναγία εἶναι ἱστορικό πρόσωπο, οἱ Ἅγιοι ἱστορικά πρόσωπα, τά θαύματα συμβαίνουν στόν κόσμο, δέν σημαίνει ὅτι παίρνουν μέρος σέ πολέμους. Καί οἱ ἀρχαῖοι ζητοῦσαν φώτιση ἀπό τό μαντεῖο τῶν Δελφῶν, ἀλλά μετά ἑρμήνευαν καί δροῦσαν οἱ ἴδιοι.

     • Επισκέπτης says:

      “Ἄν ἔλεγαν οἱ ἀγωνιστές τοῦ ’21 ὅτι ἀφοῦ εἶναι ἔτσι σήμερα τί νά κάνουμε;”

      Σήμερα είναι έτσι. Ίσως αύριο το αλλάξομε. Το απέκλεισα εγώ;

      “Ἡ Παναγία εἶναι ἱστορικό πρόσωπο”

      Κάποια ιστορική πηγή;

      Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνεις, δεν χρειάζονται απάντηση. Ήμουν σαφής.

     • Ελένη Π. says:

      Ἱστορική πηγή; ὅλες οἱ ἁγιογραφίες.
      Πολλά θέματα κοσμικά ἅπτονται τῆς θεολογίας καί οἱ λύσεις πρέπει νά δοθοῦν πρῶτα σέ αὐτό τό ἐπίπεδο. Πρέπει νά γίνει κατανοητός ὁ Χριστιανισμός δηλαδή, πού ἔχει ξεχασθεῖ καί τό γιατί καί τό διότι του, νά βρεθεῖ καί τό ἔργο τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου πού εἶναι σχετικό καί χρονικά προηγεῖται.
      Αὐτοί πού εἶναι ἐντεταλμένοι νά βροῦν τίς λύσεις καί γνωρίζουν καί μποροῦν.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  25/9/20 | (2 σχόλια)
  Υπάρχει μια αντίφαση στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι αξιοσημείωτη. -Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση ότι η διαδικασία περί τον EastMed μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό. Ερώτηση: πιστεύει κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας