Θα κερδίσει ο Κυριάκος και δεύτερη τετραετία;

25/9/19 | 1 | 0 | 269 εμφανίσεις

Σταύρος Λυγερός

Είναι κανόνας σχεδόν χωρίς εξαίρεση. Όταν ένα κόμμα, με αρχηγό που δεν έχει θητεύσει στην πρωθυπουργία, κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, το πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον είναι δικό του. Του το χαρίζουν οι πολίτες που τον ψήφισαν. Είναι η γνωστή περίοδος χάριτος, ή αλλιώς το “εξάμηνο του μέλιτος”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι εξαίρεση.

Όπως συνέβη και με άλλους νέους πρωθυπουργούς στο παρελθόν, ό,τι θετικό κάνει εισπράττεται πολλαπλασίως θετικά από τους ψηφοφόρους του κι όχι μόνο. Τα δε λάθη του υποβαθμίζονται, περνάνε σχεδόν στο ντούκου. Αυτό ισχύει ακόμα και για τον Τσίπρα, ο οποίος ανήλθε στην πρωθυπουργία σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και σαν τότε “αντισυστημικός” είχε απέναντί του και τους δανειστές και όλο το φάσμα των εγχώριων κατεστημένων δυνάμεων.

Αντιθέτως, όταν την πολιτική-εκλογική παλίρροια διαδέχεται η άμπωτις, όταν η κοινή γνώμη στρέφει την πλάτη σε ένα πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, ισχύει το αντίστροφο. Ό,τι θετικό κι αν αυτή κάνει υποβαθμίζεται. Αντιθέτως, τα λάθη της υπερτονίζονται και διογκώνονται. Μπορεί αυτό να μην είναι δίκαιο, αλλά αυτή είναι η πολιτική δυναμική.

Ο λόγος που αναφέρω όλα τα παραπάνω είναι για να αποφύγουμε το σύνηθες σφάλμα: να προβάλλουμε το πολιτικό κλίμα που υπάρχει σήμερα σε ορίζονται τετραετίας. Ακούω σοβαρούς ανθρώπους να ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι «ο Κυριάκος έχει στην τσέπη και δεύτερη τετραετία»! Μπορεί αυτό να συμβεί, αλλά όποιος το ισχυρίζεται σήμερα και μάλιστα με βεβαιότητα, απλώς δεν κατανοεί ότι δεν μπορεί να γίνει τόσο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την πολιτική-εκλογική δυναμική.

Αντιμέτωπος με δυσεπίλυτα προβλήματα ο Κυριάκος

Στην πραγματικότητα, τα δύσκολα θα αρχίσουν για τον Μητσοτάκη από τις αρχές του 2020 και σταδιακά τα δύσκολα θα γίνονται δυσκολότερα. Η πρόβλεψη δεν είναι αυθαίρετη. Πρώτον, επειδή τα προβλήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλά, μεγάλα και ορισμένα δυσεπίλυτα. Δεύτερον, επειδή με την πάροδο του χρόνου η κοινή γνώμη θα είναι ολοένα και λιγότερο επιεικής. Με μαθηματική ακρίβεια, τη διάχυτη σήμερα ελπίδα θα διαδεχθεί σταδιακά ο σκεπτικισμός και από ένα χρονικό σημείο και πέρα, το οποίο δεν μπορεί ακόμα να προσδιορισθεί, τον σκεπτικισμό θα διαδεχθεί σταδιακά η πολιτική δυσαρέσκεια.

Προφανώς, αυτή η αλληλοδιαδοχή δεν αφορά το σύνολο των πολιτών. Ο δεδηλωμένοι “γαλάζιοι” ψηφοφόροι κατά κανόνα θα παραμείνουν πολιτικά-εκλογικά στο άρμα της ΝΔ. Δεν είναι, όμως, αυτοί πού δίνουν την εκλογική νίκη και κατά συνέπεια το εισιτήριο για την εξουσία. Το εισιτήριο το δίνουν οι ψηφοφόροι που παραδοσιακά παλινδρομούν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας αναλόγως της συγκυρίας και του σημείου που βρίσκεται ο εκλογικός κύκλος. Αυτούς αφορά κυρίως η προαναφερθείσα αλληλοδιαδοχή του πολιτικού κλίματος.

Μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεών του, κατακερματιζόταν σε μικρομεσαία κόμματα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί από τώρα ότι ο Μητσοτάκης θα κερδίσει δεύτερη τετραετία. Μία τέτοια εξέλιξη στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, δεν είναι ορατή. Παρά τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις, ο Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος. Ακόμα και εάν η εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου έφθανε στα όρια της ρήξης και της απόσχισης, αυτή δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από μία εκλογική “γρατζουνιά”.

Οι δύο μεγάλοι εχθροί

Ο Τσίπρας, άλλωστε, έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα όσον αφορά την απόφασή του για άνοιγμα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας. Επιδιώκει να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος και όλα δείχνουν πως τα καταφέρνει. Αυτό έδειξε και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σε ό,τι αφορά και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχεδόν 32% μετά από όσα έγιναν την περίοδο 2015-2019 είναι μία ικανή αφετηρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές θα πάρει τη ρεβάνς. Όπως συμβαίνει πάντα, ο παράγοντας πολιτική φθορά θα παίξει τον ρόλο του. Το εάν, όμως, η πολιτική φθορά θα είναι μεγάλη ή μικρή, εάν θα αποδειχθεί ή όχι ικανή να οδηγήσει τη ΝΔ σε ήττα στις επόμενες εκλογές, αυτό θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από το εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τα πάει ή όχι καλά.

Τι σημαίνει καλά; Εάν θα επιτύχει να ξαναστήσει στα πόδια της την ελληνική οικονομία, εάν θα αποφύγει απώλειες στο επίπεδο των εθνικών θεμάτων και εάν θα καταφέρει να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει το κράτος. Και τα τρία, ειδικά τα δύο πρώτα, αντικειμενικά δεν είναι εύκολα προβλήματα. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρωθυπουργική θητεία του με το ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο που του έδωσαν οι πολίτες και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και κυρίως στις εθνικές εκλογές.

Το εάν θα το αξιοποιήσει ή θα το σπαταλήσει θα το δείξει ο χρόνος. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι μεγάλοι εχθροί είναι δύο και πηγάζουν από τους ίδιους τους πολιτικούς ηγέτες. Ο πρώτος είναι ο εγκλωβισμός σε τρέχουσα διαχείριση, που πρακτικά σημαίνει ότι “δεν τον τρώνε τα λιοντάρια, αλλά τον τρώνε οι κοριοί”. Ο δεύτερος εχθρός είναι ο εγκλωβισμός σε ιδεοληψίες, όχι μόνο αριστερίστικες, αλλά και νεοφιλελεύθερες…

slpress.gr

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Αν φανταζομαστε οτι στην Ελλαδα κατα την 4ετια της κυβερνησεως της Ν.Δημοκρατιας με τον φιλολαικο , οικονομολογο και πατριωτη κ. Μητσοτακη πρωθυπουργο, θα δημιουργηθει και θα ”φτουρησει” ενα κομμα με τον γνωστο -ως γιγαντα για τους αριστερους- αρχηγο κ. Τσιπρα , που θα το ακολουθησουν Ελληνες απο ολα τα κομματα -ΚΙΝΑΛ ,Ποταμι, Ενωση Κεντρωων , Χρυση Αυγη και ΚΚΕ-, , οι οποιοι θα ειναι υπερηφανοι για την Συμφωνια των Πρεσπων , για το μεταναστευτικο , για τις τηλεοπτικες αδειες , για τα προεκλογικα επιδοματα και για την ασχημη -σε καθε περιπτωση για τον ΤσιπροΣυριζα- εξελιξη της υποθεσεως ΝΟΒΑΡΤΙΣ ,τοτε ειναι δυνατον να μη κερδισει ο κ. Μητσοτακης και την δευτερη 4ετια του.
  Τετοιες συμπτωσεις δεν θα υπαρξουν , γιαυτο ας προετοιμασθουν οι φιλοι του Συριζα -του ποιού αραγε- να εξευρωπαισθουν και αφου πρωτα το κομμα τους ενταχθει στην Σοσιαλδημοκρατικη παρεα να ελπιζουν για εξουσια μετα το 2025.
  Μονος αγνωστος Χ οι εξελιξεις στα εθνικα θεματα , που δεν θα ειναι μονον εις βαρος της Ν.Δημοκρατιας και του κ.Μητσοτακη , αλλα εις βαρος της Πατριδος , αλλα τοτε θα προσφυγουν οι Πανελληνες σε Εθνικη κυβερνηση , με πρωθυπουργο σιγουρα οχι αριστερο , λογω της Συμφωνιας των Πρεσπων.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  protagon.gr Δημήτρης Ευθυμάκης 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 Το γεωτρύπανο θα βγει συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες, θα ρίξει άγκυρες κάπου στο Λιβυκό και τα εργαλεία του θα αγγίξουν τον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή την οριακή στιγμή, δεν υπάρχει επιστροφή για ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο