Θέλουν την έναρξη παράλληλων διαδικασιών για Κυπριακό και ελλαδοτουρκικά: Ρίχνουν σωσίβιο στον Ταγίπ

27/12/20 | 0 | 0 | 294 εμφανίσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την έναρξη, σύντομα, δύο παράλληλων διαδικασιών, για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Και οι δύο διαδικασίες έχουν λίγο-πολύ «κλειδώσει», θα προχωρούν ταυτόχρονα, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να αναβιώνει παλαιότερο σενάριο για πακετοποίηση.

Για λύση, δηλαδή, πακέτο Κυπριακού και ελληνοτουρκικών που διαχρονικά καλοβλέπει η Άγκυρα.

Στα ελληνοτουρκικά έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου και αναζητείται υπηρεσιακώς η ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση. Στο Κυπριακό η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, αναμένεται να συγκληθεί αρχές Φεβρουαρίου και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται στο νησί τον Ιανουάριο.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως αυτή η κινητικότητα δεν πρέπει να αποσυνδέεται και με τις προσπάθειες εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν –για μια ακόμη φορά– τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που θα γίνει, όπως συμφωνήθηκε, τον Μάρτιο.

  • Δύο διαδικασίες σε εξέλιξη, μια εν πολλοίς τεχνητή κινητικότητα, θα φρενάρει τις όποιες συζητήσεις για κυρώσεις. Στήριξη στην προσέγγιση αυτή της Τουρκίας προσφέρουν εταίροι μας στην Ε.Ε. ( Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Μισιέλ και Μπορέλ) καθώς και το ΝΑΤΟ.

Είναι πρόδηλο πως εκείνο το οποίο φαίνεται να απασχολεί πρωτίστως την Άγκυρα, είναι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Μέχρι να υπάρξουν συνεννοήσεις, να φρεσκαριστούν τα κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, να καταγράψουν προθέσεις, στην κατοχική Τουρκία θεωρούν πως η διπλωματική κινητικότητα της προσφέρει χρόνο και άλλοθι.

Είναι σαφές πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ προκαλεί μια ανησυχία στην Άγκυρα, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Θέλουν την έναρξη παράλληλων διαδικασιών για Κυπριακό και ελλαδοτουρκικά: Ρίχνουν σωσίβιο στον Ταγίπ

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/21 | (1 σχόλια)
    του Max Boot (*) Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας