Ηandelsblatt: Τι θα συμβεί μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με ταχύτητα ρεκόρ, η Silicon Valley Bank έκλεισε την Παρασκευή. Το bank run σόκαρε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει η Handelsblatt. Οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές μετοχές διολίσθησαν επίσης σημαντικά στο κόκκινο. Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων FDIC προσπαθούν να βρουν αγοραστές για τμήματα της τράπεζας και να αποζημιώσουν τους πελάτες.

Οι πιο σημαντικές απαντήσεις για το θέμα έχουν ως εξής:

Τι συνέπειες έχει η πτώχευση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις;

Ο Γκάρι Ταν, επικεφαλής της διάσημης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Y-Combinator, βρίσκει δραστικά λόγια: Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) θα μπορούσε να “εξαφανίσει” μια ολόκληρη σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις, προειδοποίησε την Παρασκευή στο αμερικανικό χρηματιστηριακό κανάλι CNBC. Η τράπεζα ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις νέες τεχνολογικές εταιρείες. Όσοι δεν έκαναν έγκαιρα ανάληψη των χρημάτων τους δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Ορισμένοι επενδυτές και ιδρυτές προειδοποιούν ότι αυτό σημαίνει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς τους όπως είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ είναι σύνηθες οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τους μισθούς τους κάθε δεκαπενθήμερο και όχι κάθε μήνα.

Μέχρι 250.000 δολάρια, οι καταθέσεις στις τράπεζες στην Αμερική είναι ασφαλισμένες. Όσοι βρίσκονταν κάτω από αυτό το όριο θα πρέπει να πάρουν πίσω τους λογαριασμούς τους “το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί”, ανακοίνωσε η FDIC, ο ασφαλιστής καταθέσεων που έχει αναλάβει πλέον τον έλεγχο της τράπεζας.

Όσοι είναι πάνω από αυτό πρέπει να έχουν υπομονή. Οι πρώτες πληρωμές για τους ανασφάλιστους λογαριασμούς πρόκειται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Για ό,τι υπερβαίνει το όριο των 250.000 δολαρίων, εάν πωληθούν τμήματα της τράπεζας, τα έσοδα από αυτό θα πάνε στους πελάτες. Αλλά πότε θα γίνει αυτό και πόσα από τα χρήματά τους θα ξαναδούν, είναι ασαφές.

Το πρόβλημα: Η Silicon Valley Bank είχε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πελατών που είχαν παρκάρει μεγάλα ποσά σε αυτήν. Από τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, το 93% ήταν ανασφάλιστο, σύμφωνα με τα οικονομικά αρχεία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι πελάτες ήταν ακόμη σε θέση να αποσύρουν εγκαίρως τα χρήματά τους.

Θα μπορούσαν τώρα να υπάρξουν επίσης προβλήματα με τη συνέχεια της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων, προειδοποιεί ο Φόλκερ Μπριλ, διευθύνων σύμβουλος του “Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών” στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. Η τράπεζα βοήθησε νέες, συχνά ζημιογόνες, επιχειρήσεις με δάνεια που πιθανώς δεν θα είχαν καλές πιθανότητες με άλλες τράπεζες.

Ο Ταν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να παρέμβει. “Αν αυτές οι εταιρείες πρέπει να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ή μήνες για τις καταθέσεις τους, θα έχουμε καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ”.

Γιατί δεν μπορούσε να σωθεί η τράπεζα;

Αρχικά, το ίδρυμα ήθελε να ενισχύσει τον ισολογισμό του με την τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπέστη ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των επενδυτών. Με την τοποθέτηση των μετοχών, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ήθελε να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Αυτό όμως προκάλεσε ένα bank run. Οι πελάτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους με ταχύτητα ρεκόρ. Κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Union Square Ventures και το Founders Fund του Πέτερ Τιλ, είχαν καλέσει ρητά τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να το πράξουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αυτό επιτάχυνε την κατάρρευση της τράπεζας, πιστεύει ο Σαμ  Λέσιν της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Slow Ventures. Μετά την αναπάντεχη πτώχευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, όπου οι πελάτες επίσης δεν μπορούσαν πλέον να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, “οι άνθρωποι απλώς φοβήθηκαν”, πιστεύει ο Lessin.

Το πρωί της Παρασκευής, αρχικά ειπώθηκε ότι η τράπεζα αναζητούσε αγοραστή. Όμως η αναζήτηση ακυρώθηκε γρήγορα και η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο του ιδρύματος. Πρόκειται για την πρώτη χρεοκοπία τράπεζας μετά την οικονομική κρίση. Η Silicon Valley Bank βρισκόταν στην 16η θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ιδρύματα στις ΗΠΑ. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε τους επικεφαλής των μεγάλων ρυθμιστικών ιδρυμάτων σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή

Τι σημαίνει αυτό για άλλες τράπεζες;

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησε στο μεγαλύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών εδώ και τρία χρόνια. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις, καθώς και οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές μετοχές.

Η ανησυχία είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε τονίσει μόνο σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Τετάρτη ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και πάλι ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε υποτεθεί. Αυτό όμως αυξάνει τους κινδύνους διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 21 και 22 Μαρτίου. Ο Πάουελ τόνισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα μέχρι τότε προτού λάβουν απόφαση. Έτσι, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ένα τέταρτο ή μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο.

Ποιος επωφελείται από την κατάσταση;

Ορισμένες τράπεζες και fintechs δήλωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν μεγάλα ποσά καταθέσεων. “Αποκτήσαμε εκατοντάδες νέους πελάτες την περασμένη εβδομάδα”, έγραψε η Mercury Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στους πελάτες της την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν “κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποιημένη”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, απέκτησε επίσης μεγάλο αριθμό πρώην πελατών της SVB. Οι μετοχές της τράπεζας ήταν από τις λίγες που σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,5%. Η καλιφορνέζικη fintech Brex, φέρεται επίσης να είναι μεταξύ των ωφελημένων. Απευθύνεται ρητά σε πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων.

iskra

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα