Η Liberation απαντά στην ευχετήρια κάρτα του Ερντογάν

8/1/17 | 0 | 0 | 622 εμφανίσεις
  • touriko-koinovoulio
    (Φωτ.: ewsgrio.com)

Ο Ερντογάν έκανε μια απίστευτη κίνηση στην αρχή της χρονιάς: έστειλε ένα κομμάτι από το βομβαρδισμένο Kοινοβούλιο, εξαιτίας των πραξικοπηματιών, σε ξένα έντυπα και διπλωμάτες. Ανάμεσα στα διεθνή Μέσα που το έλαβαν ήταν και η Liberation, η οποία του απάντησε με ένα αιχμηρό κείμενο.

Ο τίτλος του σχετικού άρθρου είναι «Τουρκία: Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και Καλή Δημοκρατία!».

Σε άρθρο της, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ευχές λάβαμε πολλές και διαφόρων τύπων για το 2017. Τροπικά τοπία από τις Εκδόσεις Ισημερινού, πολυποτισμικές ευχές από την γερουσιαστή Esther Benbassa, λογοτεχνικές ευχές από τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Tito Topin, ακόμη και θρησκευτικές ευχές από την πρεσβεία του Ιράν. Αλλά τίποτε δεν μας είχε προετοιμάσει για ένα δέμα που λάβαμε την Παρασκευή από το ταχυδρομείο.

»Ηταν 11 η ώρα το πρωί. Ανάμεσα σε δύο συσκέψεις και ένα καφέ, ανοίξαμε αδιάφορα την αλληλογραφία μας, η οποία περιλαμβάνει κυρίως βιβλία, όταν ένας πολυτελής φάκελος βγαίνει από ένα κουτί με μαύρο βελούδο. Παρότι τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια, ωστόσο ο καρδιακός ρυθμός μας αυξάνεται.

»Σαν φλας, μας ήρθε στο νου η σκηνή της ταινίας Pretty Woman, όταν η ηρωίδα Τζούλια Ρόμπερτς ανακαλύπτει με έκπληκτα μάτια, σε ένα παρόμοιο κουτί, ένα ποτάμι από διαμάντια που της πρόσφερε ο ήρωάς της Ρίτσαρντ Γκηρ. Δεν συγκρινόμαστε βέβαια με την Τζούλια Ρόμπερτς, αλλά δεν απαγορεύεται να ονειρεύεται κανείς.


To άρθρο της Liberation

»Ανοίγουμε αργά το κουτί, ενώ οι συνάδελφοί μας μάς κοίταζαν με ζήλεια, όταν εμφανίζεται …ένα είδος πέτρας, κολλημένη σε μια χοντρή κάρτα, η οποία αναπαρίστανε ένα κατεστραμμένο κτίριο, με αυτά τα λόγια: “Η τρομοκρατία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

»Ανοίγοντας την κάρτα καταλαβαίνουμε ότι αυτή η πέτρα είναι ένα κομμάτι μάρμαρο που έπεσε από τοίχο κρατικού κτηρίου “που βομβαρδίστηκε από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν”, στις 15 Ιουλίου. Όπως γράφει, εκπροσωπεί “ένα σύμβολο της αφοσίωσης της Τουρκίας στη δημοκρατία”.

»Αυτή η νέου τύπου ευχετήρια κάρτα φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή Τύπου και Πληροφοριών του γραφείου του Τούρκου προέδρου: “Σας εύχομαι Καλή χρονιά, και να απολαμβάνετε τις χαρές της δημοκρατίας”.

Αυτή η σκηνοθεσία θα ήταν για γέλια –και επιδοθήκαμε για κάποια δευτερόλεπτα– αν η κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν τόσο σοβαρή.Ο βομβαρδισμός στην ευχετήρια κάρτα αναφέρεται στην απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία παρολίγον να ανατρέψει, το καλοκαίρι του 2016, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο θρησκευτικός ηγέτης και αντίπαλος του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

»Αυτό θα ήταν βέβαια ευτυχές για τις τουρκικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν την απέλαση του Γκιουλέν, γιατί θα τους επέτρεπε να εξαφανίσουν έναν αντίπαλο. Σήμερα που μιλάμε μοιάζει πιθανότερο το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου να σχεδιάστηκε από μια ομάδα αξιωματικών, πράγμα που αποτελεί μεγάλη παράδοση στον στρατό αυτής της χώρας.

Μια εκκαθάριση άνευ προηγουμένου εξελίσσεται, εξάλλου, στους στρατιωτικούς και η εκκαθάριση εκτείνεται στις υπηρεσίες ασφαλείας (πράγμα που εξηγεί εν μέρει την παρούσα αδυναμία της τουρκικής ασφάλειας απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις), στους συγγραφείς, στους δημοσιογράφους, αφού όλοι κατηγορούνται για “τρομοκρατία”. Ευχαριστούμε για τη δημοκρατία. Ευχαριστούμε και για το “κουτί” με τις ευχές…».

pontos-news

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/7/21 | (4 σχόλια)
    Η Τουρκία δεν έχει δώσει έμφαση, μόνο, στους εξοπλισμούς. Έχει εστιάσει και στην διπλωματία, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, στον χρηματισμό, στη δημιουργία λόμπυ αλλά και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα. Υπάρχουν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο