Η «ώρα της αλήθειας» για το Brexit

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2021. Άγνωστη η κατάληξη παρά την πρόοδο των τελευταίων ωρών.

    
BdTD Großbritannien Sonnenuntergang in London

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενώ τις τελευταίες ώρες έχει επιτευχθεί πρόοδος, όχι όμως τόσο μεγάλη, ώστε να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάληξη.

Στις δύο πλευρές έχει δοθεί προθεσμία από την Ευρωβουλή να ολοκληρώσουν με συμφωνία το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου. Μετά από την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την επικύρωσή της, ώστε να τεθεί έγκαιρα σε ισχύ.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας», δεδομένου ότι δεν απομένουν παρά λίγες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία, αλλά ο δρόμος είναι στενός, γι’ αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για το ποια θα είναι η κατάληξη.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει προσέγγιση στα δύο από τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο στη διακυβέρνηση της εμπορικής συμφωνίας, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύονται οι διαφορές που θα προκύπτουν από αυτήν, όσο και στο ζήτημα της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας αναφορικά με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις κρατικές βοήθειες.

Τα αγκάθια

Θα υπάρξει συμφωνία;Θα υπάρξει συμφωνία;

Αντίθετα, προς το παρόν δεν υπάρχει προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία, όπου το Λονδίνο δεν θέλει να δεσμευθεί σε μόνιμη πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά του ύδατα τα οποία θεωρούνται πολύ πλούσια σε αποθέματα ψαριών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέδωσε δήλωση, τονίζοντας ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ η Ευρωβουλή δηλώνει έτοιμη να οργανώσει μια έκτακτη σύνοδο ολομέλειας προς τα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα. Η παραπάνω ημερομηνία είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που υπάρχει ώστε να έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Η δήλωση υπενθυμίζει ότι η επικύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών την επόμενη μέρα από την Ευρωβουλή, προϋποθέτει την τήρηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όλων των διατάξεων της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα