Η «ώρα της αλήθειας» για το Brexit

19/12/20 | 0 | 0 | 174 εμφανίσεις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2021. Άγνωστη η κατάληξη παρά την πρόοδο των τελευταίων ωρών.

    
BdTD Großbritannien Sonnenuntergang in London

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενώ τις τελευταίες ώρες έχει επιτευχθεί πρόοδος, όχι όμως τόσο μεγάλη, ώστε να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάληξη.

Στις δύο πλευρές έχει δοθεί προθεσμία από την Ευρωβουλή να ολοκληρώσουν με συμφωνία το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου. Μετά από την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την επικύρωσή της, ώστε να τεθεί έγκαιρα σε ισχύ.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας», δεδομένου ότι δεν απομένουν παρά λίγες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία, αλλά ο δρόμος είναι στενός, γι’ αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για το ποια θα είναι η κατάληξη.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει προσέγγιση στα δύο από τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο στη διακυβέρνηση της εμπορικής συμφωνίας, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύονται οι διαφορές που θα προκύπτουν από αυτήν, όσο και στο ζήτημα της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας αναφορικά με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις κρατικές βοήθειες.

Τα αγκάθια

Θα υπάρξει συμφωνία;Θα υπάρξει συμφωνία;

Αντίθετα, προς το παρόν δεν υπάρχει προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία, όπου το Λονδίνο δεν θέλει να δεσμευθεί σε μόνιμη πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά του ύδατα τα οποία θεωρούνται πολύ πλούσια σε αποθέματα ψαριών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέδωσε δήλωση, τονίζοντας ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ η Ευρωβουλή δηλώνει έτοιμη να οργανώσει μια έκτακτη σύνοδο ολομέλειας προς τα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα. Η παραπάνω ημερομηνία είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που υπάρχει ώστε να έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Η δήλωση υπενθυμίζει ότι η επικύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών την επόμενη μέρα από την Ευρωβουλή, προϋποθέτει την τήρηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όλων των διατάξεων της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων

  19/1/21 | (0 σχόλια)
  Η προϊστάμενη του Νομικού τμήματος του ΕΟΠΥΥ, Δήμητρα Λίγγρη αναλαμβάνει ως Γενική Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της διαφθοράς στην Υγεία (EHFCN). Η κ. Λίγγρη εδώ και αρκετά χρόνια ηγείται της αυτόνομης νομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, καθώς ήταν προϊστάμενη του αυτόνομου νομικού ...

  19/1/21 | (0 σχόλια)
  Θανάσης Αυγερινός Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις ερωτήσεις του Θανάση Αυγερινού για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε στο OPEN TV και τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων το Σχίσμα ...

  19/1/21 | (0 σχόλια)
  Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο διάχυτοι είναι οι φόβοι για νέα έξαρση βίας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή επεισοδίων είναι πρωτοφανή.      Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς και χιλιάδες ...

  19/1/21 | (0 σχόλια)
  Στην επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξ Χάικο Μάας στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός τύπος. Δύο οικονομικά ρεπορτάζ επίσης για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.      Με αφορμή την επίσκεψη Μάας στην ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας