Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικοί μας βρίσκουν κάθε φορά τον τρόπο να μας εντυπωσιάσουν με την ευρηματικότητά τους και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον μας σε δευτερεύοντα θέματα παραβλέποντας τα ουσιώδη που ταλανίζουν τη χώρα και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός, επειδή προεκλογικά προέβαλε επίμονα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και δεσμεύτηκε για την ικανοποίησή του, βάλθηκε σώνει και καλά να εκπληρώσει την δέσμευσή του επικεντρώνοντας την πολιτική δραστηριότητα στο θέμα, επικαλύπτοντας έτσι άλλα διαχρονικά ουσιώδη προβλήματα που επίμονα αναζητούν συναίνεση για την επίλυσή τους. Ίσως γιαυτό να το προέταξε όλων των άλλων. Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν απετέλεσε τελικά την εξαίρεση. Κανείς πολιτικός, πλην μικροενστασεων που διατυπώθηκαν για τις προϋποθέσεις της ψήφου των αποδήμων, δεν τόλμησε να δυσαρεστήσει τους απόδημους και να αγνοήσει το πολιτικό κόστος τυχόν άρνησής του αξιολογώντας το θέμα με αντικειμενικά κριτήρια. Διότι το δικαίωμα της ψήφου δεν αποτελεί επιβεβαίωση ή άρνηση της ελληνικότητας των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. Η ελληνικότητά τους είναι αυτονόητη. Όμως, οι εκλογές αποτελούν διαδικασία κατά την οποία ο ελληνικός λαός αποτυπώνει στην ψήφο του τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκόμισε κατά την κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώθηκε ή έληξε πρόωρα,. αξιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης, τη στάση και την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος και η οικογένειά του που ζουν στη χώρα υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της πολιτικής της υποβάθμισης της υγείας, της παιδείας, της διάλυσης π.χ. του σιδηροδρόμου και τόσων άλλων αρνητικών που χειροτερεύουν τη ζωή τους, ίσως και κάποια θετικά για ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Ένας Έλληνας του εξωτερικού που ζει στην αλλοδαπή 20, 25, 30 χρόνια, με ποια κριτήρια θα ψηφίσει; Της καθημερινότητάς του στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ολλανδία, κ.ο.κ. ή μήπως πληροφορούμενος από συγγενείς τα τεκταινόμενα στην πατρίδα; Ένας Έλληνας που έφυγε από τη χώρα πριν την κρίση πώς μπορεί να αντιληφθεί τη μετάλλαξη της ζωής στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία; Χειρότερο όλων είναι ότι ζώντας ο απόδημος σε ένα διαφορετικό περιβάλλον επί χρόνια, όπου εργάζεται, όπου δημιουργεί και αποκτά οικογένεια, ενσωματώνεται τελικά σε μια κοινωνία εντελώς ξένη προς την ελληνική πραγματικότητα, αφομοιώνει την εκεί νοοτροπία και αναπτύσσει βαθμιαία αντιλήψεις ξένες προς τις δικές μας και με βάση αυτές θα προσέλθει να ψηφίσει για τα τεκταινόμενε στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δηλαδή η ψήφος τους παραχαράσσει τη βούληση των Ελλήνων που ζουν στη χώρα μας.

Εκείνο όμως που απαξιώνει πλήρως την ψήφο των απόδημων και αναδεικνύει την αρνητική τους συμβολή στην εκλογή του κοινοβουλίου είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι ζώντας στο εξωτερικό, δεν βιώνουν τις συνέπειες της επιλογής τους στην κάλπη, όπως οι ημεδαποί που προσέρχονται και ψηφίζουν με κριτήριο τις συνέπειες της επιλογής τους, αρνητικές ή θετικές, στις προηγούμενες εκλογές. Όταν όμως ένας εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα τυπικά μόνον απέχοντας από τη ζωή της πατρίδας και από τις εμπειρίες της πολιτικής εκεί, γιατί να διαφοροποιήσει στις επόμενες εκλογές  την αρχική του ψήφο; Με ποια κριτήρια; Θα αποτελούν δηλαδή οι ψήφοι των αποδήμων μια σταθερή παράμετρο στην εξίσωση που θα αναπαράγεται σε κάθε εκλογική διαδικασία..

Προφανώς τα ανωτέρω δεν μπορούν να ισχύουν για τη νεολαία που μετανάστευσε στην περίοδο της κρίσης, αλλά και πάλι το χρονικό όριο της απουσίας στο εξωτερικό που θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10 χρόνια διότι όπως προαναφέρθηκε ενσωματώνονται στο σύστημα της χώρας μετανάστευσης και βαθμιαία αλλάζουν οι νοητικές αντιλήψεις τους για όλα τα θέματα. Το αποτέλεσμα είναι τα κριτήρια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, δηλαδή ποιο κόμμα θα επιλέξει ο απόδημος Έλληνας να ψηφίσει, θα υπαγορεύονται από ξένα πρότυπα και άλλες νοοτροπίες και παραδόσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας.

Ο έρωτας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των απόδημων συμπατριωτών μας δεν είναι ανιδιοτελής. Οφείλεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απόδημων ζει σε προηγμένες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης και κατά την άποψή του η ψήφος τους θα ενισχύσει το κόμμα του και το ιδεολογικό του προφίλ, το οποίο όμως ερμηνεύει τον καπιταλισμό της Δύσης ως νεοφιλελευθερισμό, παραβλέποντας το κράτος πρόνοιας που υφίσταται, στο βαθμό που υφίσταται, εκεί. Για να προωθήσει έτσι ευκολότερα “μεταρρυθμίσεις” που θα αποδομήσουν στη χώρα μας ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος και να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία που απέμεινε στο όνομα των “επενδύσεων” του ξένου κεφαλαίου.

 

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν.6947-771412

25-19-2019

 

 

 

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρονια Πολλα αγαπητε συντοπιτη για το ΟΧΙ του 1940 , με ευχη να το ξαναπουμε ολοι οι Ελληνες , οταν -οπως τοτε- το αποφασισει και το πει ο αξιος ηγετης μας , πιστος στο διαχρονικο απο την αρχαιοτητα ”αμυνεσθαι περι πατρης”. Αυτα ως προλογο .
  Στο αρθρο σας επεσημανα δυο-τρια σημεια , που θελουν επεξηγηση.
  Γιατι -ας πουμε- η γειτονικη μας Τουρκια επιτρεπει στα εκατομυρια των Τουρκων της Δυτικης Ευρωπης να ψηφιζουν , χωρις τα πολιτικα κομματά της να φοβουνται αλλοιωση του τελικου αποτελεσματος ;;;.
  Λετε γιατι στην Τουρκια δεν υπαρχει η δικη μας Συριζαικη Αριστερα ,ουτε δυνατο Κ.Κ , τα οποια ουδεποτε θα ψηφιζαν πλειοψηφικα οι εκτος Τουρκιας Τουρκοι, πραγμα που φοβαται ο Συριζα -κυριως- οτι θα συμβει με τους ομογενεις μας , ιδιαιτερα μετα την υπογραφη της Συμφωνιας των Πρεσπων και την υπογραφη του 3ου Μνημονιου , υστερα απο την αντιδημοκρατικη συμπεριφορα του κ.Τσιπρα να μετατρεψει το ΟΧΙ του δημοψηφισματος σε ΝΑΙ το 2015;;;.
  Παντως καποιο φοβο υποκρυπτει η αρνηση του.
  Επειδη σας θεωρω- ως βορειοελλαδιτη- ανωτερο χρηματων, γιατι πρεπει να αποκλειουμε την ψηφο των ομογενων απο μονο το ενδομυχο ενδιαφερον τους για το καλο της Πατριδος και οχι για την ”καλοπεραση” των Ελλαδιτων , οταν μαλιστα αυτοι οι Ελληνες , – συγχωριανοι και συγγενεις τους τις περισσοτερες φορες – τους ταλαιπωρουν με αγνωστες γιαυτους γραφειοκρατιες και γρηγοροσημα ;;;.
  Παντως ηταν κινηση ΜΑΤ η προταση αυτου του νόμου της κυβερνησεως ,γιατι τωρα η τυχον αρνηση ψηφισεώς του απο τα αλλα κομματα θα τα εξεθετε ανεπανορθωτως σε ολους οσους ξενιτευθηκαν -κυριως στην 10ετια της οικονομικης κρισεως – αλλα και τους παλαιοτερους , που καλοκαιριαζουν στην Ελλαδα και ξεχειμωνιαζουν στα κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως , οπου ζουν τα παιδια και τα εγγονια τους και εχουν καλυτερες κοινωνικες υπηρεσιες και ευρωπαικα κεκτημενα.
  Μαλιστα εμεις οι παλαιοτεροι που ζησαμε τις εκατονταδες χιλιαδες , που εφερναν τα κομματα -κυριως επι Πασοκοκρατιας (Λαλιωτη και Σια)με ολα τα μεταφορικα μεσα στις κρισιμες εκλογες του 1981, 1985 ,1993 και 2000 επρεπε να συνηγορουμε αναφανδον υπερ της ψηφου των ομογενων .
  Τελος ο ” ο νεοφιλευθερισμος”-ελευθερη οικονομια- ,για τον οποιον ανησυχειτε αυτος καθιερωθηκε με την Συνθηκη του Μααστριχτ το 1992 ,που μετα απ’αυτην εξευρωπαίσθηκαν και το τριτοδρομικο ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμος-προγονος του Συριζα – , τα οποια κομματα τον εφηρμοσαν με θρησκευτικη ευλαβεια οσο κυβερνουσαν την Χωρα .
  Καποιες ”τουφεκιες” ερριχναν και ριχνουν εναντιον του -ΠασοκοΚιναλ και Συριζα-για να μη αυτοακυρωθουν ως αριστεροπροοδευτικα κομματα .
  Δικαιουται να ομιλει -για να θυμηθουμε και τον αξεχαστο Μενιο Κουτσογεωργα – μονο το ΚΚΕ , που δεν ψηφισε το Μααστριχτ και εκτοτε διεσπασθη απο τον Συνασπισμο της Αριστερας και της Προοδου .
  Δυσκολα παντως επανερχεται στην συγκεντρωτικη οικονομια η σημερινη ανθρωποτητα με τα δισεκατομυρια των ”Σμαρτφον”, που καταδεικνυει την παναθρωπινη καταναλωτικη μανια και διψα για ενημερωση και ελευθερια εκφρασης.

 2. Αγαπητέ ΣΑΝ, Χρόνια Πολλά κατ’ αρχήν για το εορτάσιμο της χθεσινής μέρας. Πολύ φοβάμαι ότι αν χρειαστεί να ξαναπούμε το οχι δεν θα υπάρχει νεολαία να το υπερασπιστεί και μην ακούτε τις μπούρδες των πολιτικών μας περί του αντιθέτου. Σήμερα δεν φεύγουν στο εξωτερικό ΜΌΝΟΝ παιδιά που είναι άνεργα. Έχω πλείστα παραδείγματα νέων που είχαν εργασία με σχετικά ικανοποιητικό μισθό (1100 – 1200) που έφυγαν και φεύγουν διότι αισθάνονται ανασφαλείς για το μέλλον τους σε αυτή τη χώρα. Όσον αφορά την ψήφο των απόδημων, συμπτωματικά αυτές τις μέρες είναι στη Βοστώνη μια οικογενειακή μας φίλη η οποία την περασμένη Παρασκευή πήγε στην εκδήλωση των ομογενών για την εθνική επέτειο. Μου είπε ότι πρόκειται μεν για αξιαγάπητους ανθρώπους που κρίνουν όμως τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα με τις εμπειρίες τους στις ΗΠΑ.

  • Ρωτηστε την οικογενεικη σας φιλη , που ειναι στην Βοστωνη ,αν οι αξιαγαπητοι ομογενεις ανθρωποι επαυσαν να ειναι Ελληνες ,-εστω και της Ελληνικης παιδειας μετεχοντες- και εξΑμερικανοποιηθηκαν πληρως , οποτε και να τους διναμε το δικαωμα δεν θα ψηφιζαν και αν ψηφιζαν θα ησαν ελαχιστοι και δεν θα αλλαζαν το συνολικο αποτελεσμα.
   Δεν βρηκαμε παντως το Ελλαδομετρο , για να αποκλεισουμε οσους ειναι εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους, για τον φοβο οτι θα αλλοιωνεται το συνολικο εκλογικο αποτελεσμα.
   Ειναι και ρατσιστικο και αντιδημοκρατικο για ολους μας που πιστευουμε στην λαικη κυριαρχια .
   ‘Αφηστε να διαφωνουν οσοι δεν θα ελπιζουν πια σε νικες στις εκλογες για τα ιδιοτελη συμφεροντα τους .’Αλλα η ζωη και η σημερινη πραγματικοτητα των ”Σμαρτφον” δεν πρεπει να τους περιμενει.
   Μας κουρασαν σαραντα τοσα χρονια.
   Και σε αλλα κρατη υπαρχουν αριστεροκομμουνιστες , αλλα δεν υποστηριζουν τετοιες ιδεοληψιες και ακινητες κοινωνιες.

   • Κανείς δεν είπε ΣΑΝ ότι δεν είναι Έλληνες, αλλά ότι αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε εμείς καθημερινά.

    • ”Προκειται μεν για αξιαγαπητους ανθρωπους που κρινουν ομως τα τεκταινομενα στην Ελλαδα με τις εμπειριες τους στις ΗΠΑ” γραψατε στην απαντηση σας στο σχολιο μου.
     Και αυτη η κριση τους – και αν ακομη βεβαιωνεται-θα τους στερησει το δικαιωμα να ψηφισουν ,εφοσον μπορουν ερχομενοι στην Ελλαδα με δικες τους δαπανες να ψηφισουν ;;;.
     Αν δεν ειναι αυτο παραλογο , ποιο θεωρειται παραλογο , αντιδημοκρατικο και ρατσιστικο ;;;.
     Και οι Ελλαδιτες ,που ψηφιζουν βασει των κομματικων εντολων και εμπειριων της ”Ψωρωκωσταινας” υπερτερουν των Ελληνων ο,που γης ,που ειναι εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους και απλως δεν τους ”βαζουμε στα εξοδα ” να ερθουν στην Ελλαδα για να ψηφισουν;;;.
     Πως θα ηθελα να μη επιχειρηματολογησετε αλλο γιαυτο το θεμα , λογω των γνωσεων σας .
     Τα κομματα ερχονται και παρερχονται και ειναι καιρος να τα αφησουμε πισω μας .
     Πρωτα η Ελλαδα και οι Ελληνες ο,που γης ,αγαπητε μου. Καληνυχτα .

     • Είτε έλθουν με δικά τους έξοδα εδώ να ψηφίσουν είτε ψηφίσουν στην πρεσβεία στις ΗΠΑ είτε με επιστολική ψήφο, μπορεί στην καρδιά τους να έχουν την Ελλάδα, αλλά στον τρόπο σκέψης, στα βιώματά τους και στις εμπειρίες που θα τους οδηγήσουν να επιλέξουν την ψήφο τους θα λειτουργήσουν ως Αμερικάνοι.

 3. Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής που θα διευκολύνουν επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία ( γεωργία & βιομηχανία και όχι καζίνο & οικιστικά projects )
  Είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας & του αλβανικού αναθεωρητισμού σε μια Δύση ( ΕΕ & ΗΠΑ ) που κάνουν πως δε τις βλέπουν και η πολιτική μας & οικονομική ηγεσία εθελοτυφλεί.
  Σωστές οι επισημάνσεις του κ. Μακροδημόπουλου

  • Κύριε Πατσογιάννη ευχαριστώ για το σχόλιο. Συμφωνώ με όσα γράφετε αλλά περί της σημασίας και της αξίας των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήθελα να σας παραπέμψω στο άρθρο του Κώστα Καλλίστη της Καθημερινής της 20/10/2019

  • Πολλα βασικα προβληματα- οχι μονον τη μειωση των πλεονασματων ,που υπεγραψε ο κ.Τσιπρας με το 3ο Μνημονιο -εχουμε στην Ελλαδα ,κ. Πατσογιαννη μετα την 10ετη οικονομικη κριση , αλλα κατα πως λεει και η Αγια Γραφη ”και ταυτα ποιησαι κ’ακεινα μη αφιεναι”.
   Εφυγαν τα παιδια μας στο εξωτερικο . Να τα διαγραψουμε απο τους εκλογικους καταλογους και να τα ξεχασουμε κιολας, επειδη δεν θα ξαναψηφισθει ενδεχομενως για πρωθυπουργος ο κ. Τσιπρας , που διαφωνει με το νομοσχεδιο αυτο και θα χασει η Βενετιά βελονι ;;;.
   Και οι αλλοι- καλυτεροί του και νεωτεροί του- δεν δικαιουνται να διεκδικησουν την ψηφο ολων των Ελληνων ο,που γης -που ειναι εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους ( τωρα μαλιστα που εγγραφονται σαυτους μεταναστοπροσφυγες ελληνοποιηθεντες πασης φυλης) και να εκλεγουν ;;;.
   Ας ειμαστε φιλελευθεροι και δημοκρατες και αν ακομη πιστευουμε στον κρατισμο και οχι στην ελέυθερη οικονομια. Καληνυχτα και σ’εσας.

   • Αγαπητέ ΣΑΝ πρέπει επί τέλους να αντιληφθείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2019. Όλες τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης τη χώρα την κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, αυτοί έκτισαν και νομιμοποίησαν το ΜΑΤΙ και κάθε ΜΑΤΙ και ψάχνουν τώρα εξιλαστήρια θύματα για να εξιλεωθούν.

    • Ειλικρινα δεν ηθελα στο τελος να δηλωσετε απολογητης του ΤσιπροΣυριζα (κατι που μεχρι τωρα το αποφευγατε), που πραγματι δεν κυβερνησε μεχρι το 2009 , οταν ξεσπασε η κριση και η πτωχευση -χωρις καμια προσπαθεια αποτροπης της απο τον κ. Γ.Α.Π μεχρι στις 23 Απριλιου 2010 -, αλλα περαν των ποικίλων ευθυνων ολης της Αριστερας , που συνεπλεε απο το 1981 με το ΠΑΣΟΚ ,- οταν επι 22 χρονια κυβερνουσε αυτοδυναμο- ,στα 4,5 χρονια της συγκυβερνησεως του με τους ΚαμμενΑνΕλιτες , κοροιδεψε τον Ελληνικο λαο , εδρασε αντιδημοκρατικως με το ΟΧΙ-ΝΑΙ στο Δημοψηφισμα , υπεγραψε το χειροτερο Μνημονιο με κλειστες τις Τραπεζες , μας χρεωσε οχι 80 ,αντε 40- που δεν λιγα -δισεκατομυρια και εδωσε ΤΕΛΟΣ στους Σλαβοσκοπιανους αυτο που ονειρευτηκαν οι ΡωσοΣλαβοΒουλγαροι το 1870 και το ειχαν καμαρι μεταξυ τους απο το 1944 οι Σλαβοσκοπιανοι ,ΔΗΛΑΔΗ την Μακεδονια μας και ως ονομα και ως εθνοτητα και ως γλωσσα ,που ειναι ιστορικως ανυπαρκτες , γιατι κατα Στραβωνα ”εστιν ουν Ελλας και η Μακεδονια”.
     Ξεφυγαμε ομως απο το θεμα που ειναι η ψηφος των αποδημων ,μαλλον ελλειψει λογικων επιχειρηματων σας .
     Ευτυχως δεν συνεχισε ο κ. Πατσογιαννης . Καλη συνεχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα