Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.-ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Η πραγματικότητα του διεθνούς περιβάλλοντος είναι δυσοίωνη για την Δύση.

Από τις στήλες αυτές επανειλημμένως έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τελειώσει υπέρ της Ρωσίας και, απλώς, αναζητείται αυτός που θα το ανακοινώσει. Τα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως αμερικανικά βοούν με αυτήν την διαπίστωση.

Οι ΗΠΑ ώθησαν φιλόδοξους ουκρανούς σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία αμφιβόλου, εξ αρχής, αποτελεσματικότητας. Οι ίδιες και το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να εμπλακούν άμεσα, οι ουκρανοί μόνοι τους δεν είχαν ελπίδες να νικήσουν με οποιαδήποτε βοήθεια και αν δέχονταν.

Ο Ζελένσκι δηλώνει, τώρα, στα ΜΜΕ πως αν η δύση σταματήσει να ενισχύει τον στρατό της χώρας του με πολεμοφόδια, ο στρατός θα σταματήσει τις επιχειρήσεις και θα υποχωρήσει. Και η Wall Street Journal γράφει πως πρέπει να σταματήσει η φαντασίωση περί ήττας των Ρώσων στην Ουκρανία.

Εν ολίγοις, η πραγματικότητα στο ουκρανικό μέτωπο οδηγεί σε διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, με τους Ρώσους, όχι απλώς, να κρατούν την Κριμαία και τα εδάφη που προσήρτησαν στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και μια στρατηγική λωρίδα γης που θα ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία.

Στη Μέση Ανατολή άνοιξε ένα άλλο μέτωπο, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν- και να χρεώνονται- τις ενέργειες του Ισραήλ που εξακολουθεί να ισοπεδώνει τη Γάζα και να προκαλεί τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων παλαιστινίων.

Η αρχική συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, υποχώρησε με την έναρξη της επιχείρησης στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα να δεχθεί και να αφομοιώσει την διεθνή κατακραυγή διότι η φιλοσοφία του είναι να κάνει οτιδήποτε που θα κρατήσει σε ασφάλεια το κράτος που δημιούργησε. Οι ΗΠΑ, όμως και άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ υφίστανται μια ηθική φθορά που επηρεάζει το status που επιζητούν στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν, πλέον, να επιβάλλουν την διεθνή παρουσία τους ως μοναδικής υπερδύναμης. Η Ρωσία με την σκληρή ισχύ της και η Κίνα με την ήπια, προς το παρόν διεθνή παρουσία της, έχουν εισέλθει εδώ και καιρό στο διεθνές προσκήνιο και έχουν επιβάλλει την συμμετοχή τους στην αναδιαμόρφωση του νέου κόσμου.

Ο κόσμος είναι, πλέον, πολυπολικός. Η συνάντηση Μπάϊντεν- Ξι το επιβεβαίωσε. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν ως παγκόσμιο συνομιλητή την Κίνα. Θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο και με τη Ρωσία. Ο Μπάϊντεν θα αναγκαστεί να δει τον Πούτοιν για να επέλθει η πολυπόθητη ειρήνη στην Ουκρανία, κίνηση που θα φροντίσει ο Πούτιν να ευνοήσει τον Τράμπ στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Αν εξεταστεί η διεθνής παρουσία των ΗΠΑ από το 1945 ως σήμερα θα διαπιστωθεί ότι πλην του Β! ΠΠ ο οποίος έληξε με την παράδοση της Ιαπωνίας μετά την ρίψη των δύο ατομικών βομβών, οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν κανέναν πόλεμο. Κέρδισαν μάχες αλλά όχι πόλεμο. Στην Κορέα υποχώρησαν με την αναγνώριση δύο κρατών. Στην Καραϊβική αποδέχθηκαν την ύπαρξη κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κούβα, από το Βιετνάμ αποχώρησαν με βαθιά τραύματα, στην Λατινική Αμερική επέβαλαν δικτατορίες με οικτρό τέλος και για τις ίδιες και για τις ΗΠΑ, από το Αφγανιστάν υποχώρησαν κακήν κακώς, το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, προσωρινά, χάριν της παρουσίας και παραμονής στην περιοχή των Κούρδων, η Τουρκία αμφισβητεί τις ΗΠΑ ανοικτά και προκλητικά και η Ουάσιγκτον ουσιαστικά ικετεύει την Άγκυρα να παραμείνει στη Δύση, το ουκρανικό θα αφήσει βαθιές πληγές στην αξιοπιστία και την ενότητα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα και από τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ θα φύγουν με βαθιά ηθικά πλήγματα και με αμφισβήτηση της παρουσίας τους.

Το Ισραήλ θα ισοπεδώσει την Γάζα και στο στρατιωτικό πεδίο θα καταγάγει περιφανή νίκη. Θα χάσει, όμως, ολοσχερώς στο ηθικό πεδίο και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο στον κόσμο που διαμορφώνεται η προβολή σκληρής ισχύος έχει την σημασία της αλλά, πλέον, δεν αρκεί. Η διεθνής κοινότητα έχει άλλες νόρμες.

Η επόμενη ημέρα του μεσανατολικού κόσμου δεν θα ευνοεί ούτε το Ισραήλ, ούτε τις ΗΠΑ. Οι λαοί και τα κράτη της περιοχής, αντιλαμβάνονται πως πρέπει να εξισορροπήσουν μεταξύ των δύο πόλων που έχουν διαμορφωθεί: του Δυτικού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αλλά και του Ανατολικού με την υποστήριξη Κίνας-Ρωσίας. Η αξιοπιστία των ΗΠΑ βρίσκεται στο ναδίρ και δεν πρόκειται να επανέλθει. Οι ΗΠΑ και η Δύση διέρχονται μια βαθιά παρακμή.

Αυτήν την νέα πραγματικότητα δεν την αντιλαμβάνονται στην Αθήνα. Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται ανακλαστικά με τα μεταπολεμικά δόγματα περί του «ανήκομεν εις την δύσιν», δόγμα το οποίο επανέλαβε με τον πλέον πολιτικά ανήθικο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν δήλωσε πως «είμαστε δεδομένοι» λες και η Ελλάδα αποτελεί τιμάριο της οικογένειάς του.

Ο κ.. Μητσοτάκης έχει εκθέσει τη χώρα με τη στάση του και στο ουκρανικό και στο μεσανατολικό αποκαλύπτοντας ότι κριτήριο της συμπεριφοράς του είναι η προσωπική διεθνής ανέλιξή του. Καλώς καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κακώς πρωτοστάτησε, ως δυτικό πρωτοπαλίκαρο σε αντιρωσική στάση οδηγώντας τις ελληνορωσικές σχέσεις στο ναδίρ. Δεν έφθανε, μόνο, το ότι εξέθεσε με αυτόν τον τρόπο τη χώρα (τέτοιες απόλυτες θέσεις δεν παίρνουν ούτε οι μεγάλες δυνάμεις) απέσυρε από τα νησιά και όπλα ρωσικής κατασκευής χωρίς να τα αντικαταστήσει με άλλα, βάζοντας σε ρόλο τρόλ τους ανά την Ελλάδα δεκανείς να επισημαίνουν πόσο καλά έκανε. Και ετοιμάζεται να δεχθεί στον πολιτικό διάλογο που άρχισε με την Τουρκία την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το ίδιο απόλυτη ήταν η στάση του στο μεσανατολικό, όπου και εκεί καλώς έκανε και καταδίκασε την απάνθρωπη επίθεση της Χαμάς αλλά δεν χρειαζόταν περισσότερα. Αν δε, δεν αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα και αποδεχόταν την εθνοκάθαρση των παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στη Γάζα ο Μητσοτάκης ήταν διατεθειμένος να δεχθεί στην Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένων από την πατρίδα τους παλαιστινίων.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη έδρασε αρνητικά στο συλλογικό αραβικό υποσυνείδητο το οποίο λειτουργούσε θετικά προς την Ελλάδα. ¨Ένα υποσυνείδητο που διαμορφώθηκε εδώ και αιώνες λόγω της σχέσης της Ελλάδας με την περιοχή από την εποχή του Μίνωα.

Η επομένη ημέρα του πολέμου στη Γάζα θα επαναδιαμορφώσει τις ισορροπίες στην περιοχή και θα αμφισβητήσει παλαιές βεβαιότητες.

Οι συνεργασίες που διαμορφώθηκαν θα αμφισβητηθούν ή δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η παρουσία Κίνας και Ρωσίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί και ένα νέο κλίμα στις αραβικές χώρες που αμφισβητεί και την πολιτική εντιμότητα και την δυνατότητα των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν θα καθορίσει τις επιλογές τους.

Στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να γίνει σαφές πως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και δεν είναι δεδομένη κανενός.

 

 

spot_img

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από την επικεφαλίδα του άρθρου ” Η πραγματικότητα του διεθνούς περιβάλλοντος είναι δυσοίωνη για την Δύση” ,φτάσαμε στο τέλος του άρθρου ”Στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να γίνει σαφές πως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και δεν είναι δεδομένη κανενός”.
  Φυσικά και μας αφορά η στάση της Ελλάδος ΜΑΣ στα διεθνή θέματα, αλλά τώρα που στα διεθνή θέματα εδώ και δύο χρόνια περιλαμβάνονται και δύο πόλεμοι ”Ανατολής και Δύσεως” και η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Δύσης και με Συμφωνίες από το 1952 (ΝΑΤΟ) και 1979 (ΕΟΚ-Ε.Ε), δεν θα είναι ατιμία να αθετήσει τις υπογραφές της , όπως είπε ο αείμνηστος Ελευθέριος Βενιζέλος στον Βασιλέα Κων/νο για την στήριξη της συμμάχου μας από το 1913 Σερβίας , που ήθελαν να την καταλάβουν ΤΟ 1914 οι Κεντρικές Δυνάμεις και η σύμμαχος τους Βουλγαρία, διαφωνία -των δύο Β- που ήταν η αρχή του πρώτου Εθνικού μας Διχασμού;;;.
  Μπορεί ”να πέφτω έξω” ,αλλά νομίζω πως τώρα ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έλεγε από το μπαλκόνι το σύνθημα ”η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” , που έλεγε στην 10ετία 1975-1985 ,αλλά ουδέποτε μας υπέβαλε στη βάσανο της δημοψηφισματικής επιλογής για έξοδο από τους Δυτικούς Συνασπισμούς .
  Τόλμησε ,μάλλον εν παραισθήσει , ο κ. Τσίπρας και σε ένα 2ωρο άλλαξε αντιδημοκρατικά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμά του της 5ης Ιουλίου 2015 σε ΝΑΙ και έκτοτε κατάπιε την γλώσσα του ,μας φόρτωσε και την αδικαιολόγητη για τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών , χάνει με ό,τι πολιτικό καταπιάνεται και δύσκολα θα κρατήσει την όποια καλή υστεροφημία του..
  Υ.Γ Στην δική μας ΔΥΣΗ ενδημεί η απουσία ηγετικών προσωπικοτήτων-η Ανατολή έχει τώρα καλούς ηγέτες στην Κίνα και Ρωσία-,αλλά η υποδομή για όλα τα θέματα στη Δύση υπάρχει και οι προσωπικότητες θα βρεθούν-είναι θέμα χρόνου-.
  Περισσότερο κινδυνεύει η Δύση από τις πλανεμένες και παραπληροφορημένες κοινές γνώμες των δημοκρατικών και φιλελεύθερων κρατών της, οι οποίες καθώς είναι χορτασμένες δεν θέλουν να αντισταθούν στην Ανατολή και ό,τι αυτή εκπροσωπεί ,ενώ απαιτούν και την νομική κατοχύρωση δικαιωμάτων, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα παντού.
  Περίμενε κανείς τώρα -με την συγκυρία των δύο πολέμων- ότι θα υπάρχει στην Ελλάδα ”πρωθυπουργός εν αναμονή”, που θα καθιερώσει γάμο ομοφυλοφίλων με τεκνοθεσία από την οποίαν θα επωφεληθεί και ο ίδιος ,χωρίς να ερωτηθούν και οι Έλληνες στους οποίους ανήκει η Ελλάδα;;;.
  ΤΥΡΒΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΝΟΣ ΕΣΤΙ ΧΡΕΙΑ.
  Σταύρος Αθαν..Ναλμπάντης.

  • Τι ακριβώς εννοείς στην πρώτη παράγραφο; Δεν είναι καθόλου σαφές.

   To “Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ”, όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να το λέει και να το αισθάνεται καθένας που θέλει να λέγεται Έλληνας.

   Άλλο να ανήκεις σε οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) κι άλλο να είσαι δουλοπρεπής, όπως ο Μητσοτάκης, να κάνεις υπερβολές εις βάρος τής χώρας σου, για να το παίξεις βασιλικότερος τού βασιλέως και να σε που τ’ αφεντικά “καλό παιδί”. Αυτό λέει το άρθρο, αλλά μάλλον πάλι δεν καταλαβαίνεις.

   ΤΥΡΒΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΝΟΣ ΕΣΤΙ ΧΡΕΙΑ
   [όλοι να ψηφίζομε την Νέα Δημοκρατία 🙂 🙂 ]

   • Η μία και μόνη χρεία είναι να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα όλων των Ελλήνων από του Νηπιαγωγείου ακόμη και να τους προετοιμάσουμε για μεγάλες στιγμές ,σαν αυτές του 1940-41, του 1946-49 και του αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.
    Αν αυτό το καταφέρνει τώρα περισσότερο η Νέα Δημοκρατία να την προτιμήσουμε. Οι άλλοι ας περιμένουν -αν φυσικά έχουν διάθεση να ακολουθήσουν πρακτική εθνικής ανάτασης των Ελλήνων- .
    Πολέμους έχουμε δεν δικαιούμαστε να πειραματιζόμαστε .
    Ελπίζω να σας ικανοποίησα με την απάντησή μου .

    • “Αν αυτό το καταφέρνει τώρα περισσότερο η Νέα Δημοκρατία να την προτιμήσουμε.”

     Εσύ νομίζεις ότι το καταφέρνει;

     • Αυτό νομίζουν 4 στους 10 Έλληνες και οι 6 είναι Ο.Φ.Α. -και έχουν δίκιο- ,γιατί που να στηριχτούν .
      Το κακό και απελπιστικό για τους αντίθετους-σαν εσάς- είναι ότι ”αυτή η κολώνια κρατάει 7 χρόνια” και θα κρατήσει άλλα 7 χρόνια μέχρι το 2030 -μη και παραπάνω.

     • Εμένα λες ΟΦΑ; Κι αν ναι, ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά;

      Ναι, η ΝΔ εκπαιδεύει τα Ελληνόπουλα από το νηπειαγωγείο.

 2. Όσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, τη διεθνή “κοινή γνώμη” και τα περιβόητα “ηθικά πλήγματα”, υπάρχει μια σχετικότητα, μια υποκειμενικότητα και μια υποκρισία, πχ:
  -Ωμή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  -Εξαφάνιση στην κυριολεξία του Θιβέτ και των κατοίκων του από τη μεριά της Κίνας.
  -Ο αραβικός κόσμος που επεδίωξε ή επιδοκιμαζε επανειλημμένα την εξαφάνιση των Εβραίων του Ισραήλ δια των αλλεπάλληλων πολέμων του έναντι του εχθρικού για αυτούς κράτους.
  -“Καταπίεση” των Κούρδων από την αιωνίως γενοκτόνο Τουρκία η οποία και χαίρει γενικής εκτίμησης από τη Δύση παρά τις κατά καιρούς φραστικές καταδίκες, κλπ κλπ.
  Συνεπώς, η “ηθική” είναι η βιτρίνα, ο κυρίαρχος παράγοντας είναι αυτός της ισχύος.

 3. Σε αναφορά με τα σχόλια που προηγήθηκαν
  • ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων https://piotita.gr/?p=36858
  • «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… https://piotita.gr/2014/06/03/%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-patron-clientrelations-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%be%cf%8d-%ce%b9%cf%83/
  • Οι Ηγεμονικές Δυνάμεις: Η Ελλάδα και οι συναλλαγές λιγότερο ισχυρών κρατών με τις μεγάλες δυνάμεις. https://wp.me/p3OqMa-1ye

 4. Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς παραμορφώνει την σκέψη και των πλέον φωτισμένων….Μοναδικός δάσκαλος ο Θουκυδίδης…ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙΤΤΑ.
  Ο Παναγιώτης Ήφαιστος μας τα λέει εδώ και 10ετιες……Να τον ακούσουμεαζι με όλους όσους μιλούν καθαρά…χωρίς ιδεολογισμους και σοφιστειες….

 5. Για όσους δεν γνωρίζουν τους πολιτικά Ο.Φ.Α .
  Όπου Φυσάει Άνεμος .
  Για τα συμφέροντα τους φυσικά, αν και οι περισσότεροι είναι ασταθείς ως χαρακτήρες και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
  Την αστάθεια τους όμως αυτή την παρουσιάζουν στην πολιτική ως υπερκομματική στάση.
  Σε κάποιον άγνωστο πολιτικό ”Θεό” πιστεύουν βέβαια, όπως οι αρχαίοι μας που είχαν άγαλμα για τον άγνωστο Θεό (τω αγνώστω Θεώ).
  Κάθε μέρα τους συναντούμε και τους αποφεύγουμε να τους κάνουμε φίλους ,γιατί ”δεν μπορούμε να στηριχθούμε επάνω τους” ούτε για ένα λεπτό. ‘Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ.

  • Επειδή δεν έχεις καθόλου ανδρισμό, δεν διευκρινίζεις ότι απαντάς σε μένα. Ώστε με θεωρείς ΟΦΑ, δηλαδή άνθρωπο που πηγαίνει όπου είναι το συμφέρον του; Δεν θα ρωτήσω πώς κατέληξες σ’ αυτό το συμπέρασμα, διότι είναι γνωστό το I.Q. σου. Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν μπορείς και ούτε θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται πάνω από κόμματα, διότι εσύ δεν μπόρεσες ποτέ να σκεφτείς διαφορετικά. Ήσουν και παραμένεις ένας (κ)οπαδός, δηλαδή πρόβατο, που έχει ανάγκη το τσομπάνη του.

   “διαπροσωπικές” => τα πασοκικά ελληνικά σε όλη τους την γελοιότητα 🙂 Ποια είπαμε ότι είναι τα τρία πανεπιστημιακά διπλώματα που κατ’ ομολογίαν σου κατέχεις; Δηλαδή, εσύ δεν μπορφώθηκες, αλλά … παραμορφώθηκες 🙂

   • Άρα είστε Ο.Φ.Α ,αφού θιγήκατε και απαντήσατε (σαν το κολοκοτρωνέϊκο σουγιά”), χωρίς να σας αναφέρω στο σχόλιό μου .
    Διευκρινίζω ότι ο άνεμος δεν συμπίπτει πάντοτε με το συμφέρον, κινεί όμως τον ανεμόμυλο, χαρακτηρισμό που δίνουμε σε πολλούς συνανθρώπους μας .
    Ξαναγράφω τελειώνοντας για να σας δώσω θάρρος ότι Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ.
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΕΛΩ ,ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΩ .
    Υ.Γ Να διαβάσετε -εσείς, η κυρία Ελένη και όσοι άλλοι – τις σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τα του κ. Κασσελάκη. Καληνύχτα.

    • Θα με έθιγε αν κάποιος με χαρακτήριζε ΟΦΑ, αλλά με στοιχεία. Βλέπεις να φαίνομαι θιγμένος; Μαλακίες γράφεις, ως συνήθως, με τις οποίες μόνο να γελά κανείς μπορεί.

     • Και σήμερα χάσατε στο ”τάβλι” και γράφετε αυτά που λέτε και στο καφενείο .Κρίμα για όλα σας-ηλικία, παιδεία, προσωπικότητα- .
      Δεν θα με κερδίσετε γιατί είστε εγκλωβισμένος και αγενής και με τις βρισιές σας τα ”χάνεται” και στα γραπτά σας και χάνεται και το όποιο δίκιο σας.
      Καληνύχτα.

    • Διάβασα τίς δηλώσεις τοῦ Μητροπολίτη Πειραιῶς κ. Σεραφείμ πού ἀναφέρατε. Χωρίς νά θέλω νά κρίνω, μοιάζει μέ ἕνα ἀρνητικό ἰατρικό ἀνακοινωθέν. ᾿Αλλά πόσα θετικά θά μποροῦσε νά πεῖ κάποιος γιά νά ἐκθειάσει τόν ἔρωτα, πού δέν ἀφορᾶ μόνο τήν σωματική ἕλξη ἀλλά, ὅπως ἔχει γράψει ὁ ᾿Ελύτης ´ ὁ ἔρως εἶναι μιά θαυματουργία´, ὑμνώντας τόν ἔρωτα μεταξύ ἄνδρα καί γυναίκας, τόν ἑκ Θεοῦ ἔρωτα.

     https://www.pemptousia.gr/2016/10/141458/

     Σχέσεις μπορεῖ νά ὑπάρχουν πολλές πού φέρνουν κοντά τούς ἀνθρώπους, ἀλλά ὁ ἔρωτας πού ἔχει ὑμνηθεῖ ἀπό τήν ποίηση, φαίνεται νά μήν τονίζεται στήν ἐποχή αὐτή καί νά ἀγνοείται ἡ ἱερότητά του. ῾Υπάρχουν καί στόν ἔρωτα ἀρρώστιες πού προκαλοῦνται ἄν ἐμποδίζεται ἡ ἕνωση μεταξύ δύο ἀνθρώπων πού ἔχει συζεύξει ὁ Θεός, πού τούς συνδέει πνευματικὸ αἷμα. Τό «οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν ἄνθρωπος μή χωριζέτω» ἔχει τήν θέση ἐντολῆς. Παραθέτω πιό κάτω ἕναν σύνδεσμο σχετικό, περί ἰατρικῆς καί ποίησης στόν Ἐρωτόκριτο.
     Καί παρακαλῶ νά ἀναφέρετε τό ὄνομά μου ὅπως τό γράφω, μήν ἀφαιρεῖτε τό ἀρχικό τοῦ πατρικοῦ ἐπωνύμου μου.

     • ῾Ο σύνδεσμος δέν φαίνεται νά ἐμφανίζεται, ὁ τίτλος εἶναι «Ἰατρικὴ καὶ ποίηση στὸν Ἐρωτόκριτο».

     • Σας το συνέστησα ως χριστιανή που είστε και από ότι φαίνεται η περίπτωση του ”φερέλπιδος”κ.Κασσελάκη θα διχάσει και την κοινωνία και το πλήρωμα της εκκλησίας. ην εκκλησίας .ΚΑΙ την 7η Δεκεμβρίου θα δεχθούμε τον κ. Έρντογάν.
      Δεν είναι του θανατά ,αλλά ο ελληνισμός πρέπει να ”βασανίσει” το θέμα και να αποφασίσει όσοι είναι νωρίς .

    • Εἶμαι Ὀρθόδοξη Χριστιανή. Ἡ ῾Ελλάδα δέν θά φτιάξει τώρα πολιτισμό μέ τόν κ. Κασσελάκη. Δέν μίλησε ὀ Κολοκοτρώνης γιά πρόεδρο καί δέν ἔχει ἀλλάξει ἡ γνωστὴ φράση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα