Τα έργα εξακολουθούν να ανήκουν στη Ρωσία

Η Φινλανδία προχώρησε στην κατάσχεση έργων τέχνης αξίας πάνω από 42 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Ρωσία και υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα έργα τέχνης βρίσκονταν σε μουσεία της Ιταλίας και της Ιαπωνίας στα πλαίσια δανεισμού και τέθηκαν υπό κατάσχεση στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας στις 2 και 3 Απριλίου.

Τα φορτία περιείχαν πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και αντίκες, με παραλήπτες μια σειρά από ρωσικά μουσεία, δήλωσαν οι αρχές της Φινλανδίας.

Τα έργα εξακολουθούν να ανήκουν στη Ρωσία και κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, αλλά δεν δημεύτηκαν, προσέθεσαν οι αρχές.

Όπως επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας, η χώρα έχει υπόψη της τις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους πολέμου και διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή τους στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Από την πλευρά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Δούμας, ο πρόεδρός της Βιάτσεσλαβ Βολοντίν διέταξε έρευνα σχετικά με την κατάσχεση έργων τέχνης και ζήτησε να προταθούν σχετικά μέτρα.

«Όσον αφορά τους πίνακες που παρακρατήθηκαν, θα επιστραφούν και θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτοί που το έκαναν αυτό στη Φινλανδία μάλλον δεν θυμούνται καλά την ιστορία τους», είπε ο Βολοντίν.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της κίνησης της Φινλανδίας στα τέλη Μαρτίου να θέσει υπό “νομική κηδεμονία” 21 γιοτ, προκειμένου για να διερευνήσει εάν οι ιδιοκτήτες τους υπόκεινται σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/i-finlandia-katesxese-rosika-erga-texnis-aksias-42-ekat-eyro/