Η Τουρκία τραβά το σχοινί: Κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα για εξηγήσεις -«Διευκολύνετε PKK -γκιουλενιστές»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: AP Photo
04/06/2022  07:00
Κλιμακώνει διαρκώς την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία. Πέρα από το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων χθες εκλήθη στο ΥΠΕΞ της γείτονος ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο λόγος που επικαλέστηκε η Άγκυρα ήταν «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Σύμφωνα με το Anadolu, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Μάλιστα το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι απειλές για «σοβαρότατη κρίση« του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νωρίτερα χθες, η Τουρκία είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, εκτοξεύοντας απειλές για ενδεχόμενο «σοβαρότατης κρίσης».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ομηρία».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα