Η Τουρκία το παίζει σε «διπλό ταμπλό»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Η Welt σχολιάζει την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, ενώ το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στις κατηγορίες σε βάρος του Άκη Τσελέντη.

Την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σχολιάζει η Welt, με αφορμή αφ’ ενός μεν την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αφ’ ετέρου δε την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα. «Η ατζέντα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνοψίζει την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία: από τη μία πλευρά, η Άγκυρα είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα, από την άλλη πλευρά όμως δεν θέλει να αποξενώσει τη Ρωσία. […] Και ο Ερντογάν έχει διαχειριστεί αριστοτεχνικά την εξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής».

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει πως «η Ουκρανία και η Τουρκία μοιράζονται τις ανησυχίες τους για τη ρωσική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα ενώ ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι αυτή μετατρέπεται σε “ρωσική λίμνη”. Ταυτόχρονα όμως ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να επιδιώκει στενή επαφή με τη Μόσχα και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο πόλεμος περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών του Πούτιν. Η Τουρκία δεν συμμετέχει πλήρως στις δυτικές κυρώσεις, αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και ο όγκος του ρωσοτουρκικού εμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά». Η Welt προσθέτει ακόμη πως «στα νότια της Τουρκίας, η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ο οποίος θα εγκαινιαστεί στα τέλη Απριλίου και ο Πούτιν έχει προσκληθεί να δώσει το παρόν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε επίσης στον Ερντογάν να μετατραπεί η Τουρκία σε κόμβο για το ρωσικό φυσικό αέριο».

Αντιστοίχως, «η Άγκυρα εκμεταλλεύεται και το νέο περιθώριο ελιγμών που έχει αποκτήσει έναντι της Δύσης. Μπλόκαρε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ καθυστερώντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για δέκα μήνες. Εν τέλει, συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας, ωστόσο η Σουηδία παραμένει εκτός», παρατηρεί το γερμανικό μέσο.

Ελλιπής η πρόνοια προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πρόσφυγες εν αναμονή κατά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου
Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2022.Εικόνα: picture-alliance/AP/P. Giannakouris

Αναλύοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ασύλου της Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη, η Welt αναφέρεται επίσης στη μεταχείρισή τους από την Ελλάδα. «Από την αρχή του έτους μέχρι και την 28η Μαρτίου, έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο και περίπου 237.000 σε ολόκληρη την Ε.Ε., με τις μεταναστευτικές ροές να παρουσιάζουν μία αύξηση της τάξεως του 33% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά το 2022. […] Μόνο στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-2016 και κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990, υπήρχαν περισσότερες αφίξεις αιτούντων άσυλο.

[…] Σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν καλύπτονται οι στοιχειώδεις βασικές ανάγκες των αιτούντων άσυλο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δυνάμει διαφόρων δικαστικών αποφάσεων, απαγορεύτηκαν οι επαναπροωθήσεις εντός της ενωσιακής επικράτειας προς τέτοιου είδους χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Στο σχετικά αδύναμο ελληνικό κράτος πρόνοιας, οι άνεργοι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν καμία κοινωνική βοήθεια μετά την αναγνώρισή τους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως τέτοιου είδους προνόμια δεν αναγνωρίζονται ούτε στους ντόπιους που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν και πως κατ’ επέκταση, οι πρόσφυγες δεν γίνεται να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους Έλληνες πολίτες.

Κατά τη θητεία της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) είχε προσπαθήσει να πείσει τους Έλληνες να επιτρέψουν στη Γερμανία να συγχρηματοδοτήσει διαμονή στην Ελλάδα για άτομα που δικαιούνται προστασία, […] όμως το σχέδιο ήταν ανεπιτυχές. Τώρα, η νέα γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία χορήγησης ασύλου για όσους πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στη Γερμανία κατά παράβαση των αρχών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Πάντως, ούτε η προηγούμενη, ούτε και η τωρινή κυβέρνηση θέλησαν να αλλάξουν τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί δικαστές απαγόρευσαν τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση.

Κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος του Τσελέντη

Η Οία στη Σαντορίνη
Ο Τσελέντης «προειδοποίησε» για επικείμενη καταστροφή στη Σαντορίνη.Εικόνα: Wieslaw Jarek/PantherMedia/picture alliance

Στις κατηγορίες σε βάρος του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη για διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφέρεται το περιοδικό Spiegel. «Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής, Άκης Τσελέντης, επέτρεψε στον εαυτό του ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και προειδοποίησε ότι ένα τεράστιο “χωνί” θα μπορούσε να ανοίξει κάτω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης. Ως εκ τούτου, ένας εισαγγελέας ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για να διευκρινίσει αν αυτό το πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί ως διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο Τσελέντης, γνωστός σεισμολόγος, είχε γράψει στο Facebook την 1η Απριλίου, ότι η κατάσταση στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης “δεν φαινόταν καλή”. Από τον Ιανουάριο είχε παρατηρηθεί “σταδιακή εξαφάνιση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο”, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται η δημιουργία ενός κενού που “θα ρουφήξει τα νερά του Αιγαίου”. Ο Τσελέντης δήλωσε πως “στις εποχές που ζούμε, φαίνεται πως το χιούμορ διώκεται ποινικά”».

Το γερμανικό μέσο εξηγεί τέλος πως «το κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης σχηματίστηκε από πολλές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Η γεωθερμική δραστηριότητα, συνοδευόμενη από σεισμικές δονήσεις, παραμένει υψηλή μέχρι σήμερα».

Γιώργος Πασσάς

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα