Η Τουρκία του Ερντογάν εξελίσσεται σε διάδρομο λαθρεμπορίου κοκαΐνης

9/2/21 | 0 | 0 | 259 εμφανίσεις

Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2020, όταν κατασχέθηκαν στην Κολομβία σχεδόν 5 τόνοι κοκαΐνης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε αναδυόμενη διαδρομή για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης και δεν αποκλείεται ένας ισχυρός ”παίκτης”, με πολιτικές διασυνδέσεις, μπορεί να έχει εμφανιστεί στο κύκλωμα της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων του ναρκωτικού μέσω τουρκικών λιμανιών.

Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2020, όταν η Δίωξη Ναρκωτικών της Κολομβίας κατάσχεσε σχεδόν πέντε τόνους κοκαΐνης. Τα ναρκωτικά ήταν μέσα σε δύο κοντέινερ, τα οποία επρόκειτο να ταξιδεύσουν δια θαλάσσης, από το λιμάνι Μπουεναβεντούρα στην Τουρκία και η λιανική αξία τους στην παράνομη αγορά ξεπερνούσε τα 265 εκατ. δολάρια.

Την κατάσχεση των 4,9 τόνων κοκαΐνης είχε ανακοινώσει μέσω Twitter, ο τότε υπουργός Αμυνας της χώρας, Καρλος Χόλμς Τρουχίλο, ο οποίος πέθανε στις 26 Ιανουαρίου από κορονοϊό.

O επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών, Στρατηγός Λουΐζ Ραμίρεζ, είχε δηλώσει ότι όταν ερευνήθηκε το φορτίο του ανακυκλωμένου ελαστικού, ένας αστυνομικός σκύλος μύρισε την κοκαΐνη, η οποία ήταν κρυμένη σε 1.733 λευκά πλαστικά, τα οποία ζύγισαν 30 γραμμάρια το καθένα.

Οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι τα ναρκωτικά επρόκειτο να μεταφερθούν κατά μήκος των Κολομβιανών ακτών στον Ειρηνικό προς την Κεντρική Αμερική και αργότερα στην Τουρκία. Η αξία τους στην Ευρωπαϊκή αγορά υπολογίστηκε στα 265 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας είχε τότε ανακοινώσει επισήμως ότι η κοκαΐνη που κατασχέθηκε είχε ως προορισμό την Τουρκία. Αυτή η πληροφορία θεωρήθηκε μεγάλης σημασίας, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ διαδρομή ή προορισμός του λαθρεμπορίου κοκαΐνης.

Απίστευτη ποσότητα για την Τουρκία

Αν και δεν έγινε καμμία σύλληψη για την υπόθεση, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κολομβίας υποστήριξε την έρευνα για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, ήταν το μεγαλύτερο φορτίο κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί μετά από πολλούς μήνες.

″Πέντε τόνοι κοκαΐνης είναι μία απίστευτη ποσότητα για την Τουρκία, είτε πρόκειται για προορισμό, είτε για τράνζιτ” δήλωσε ένας πρώην αξιωματικός της Τουρκικής Δίωξης Ναρκωτικών. ”Η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί στην Τουρκία, δεν έχει ξεπεράσει τις μερικές εκατοντάδες κιλά.”

Τα παράνομα ναρκωτικά ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους, υπό την προστασία εγκληματικών οργανώσεων. Η κοκαΐνη προέρχεται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του UNODC, του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ, η κοκαΐνη συνήθως ταξιδεύει προς την Ευρώπη δια θαλάσσης ή αέρος, ίσως μέσω των ΗΠΑ ή της Αφρικής.

Νέος και ισχυρός παίκτης

″Χωρίς μία αγορά έτοιμη για διανομή και κατανάλωση, χωρίς όλες τις απαραίτητες διασυνδέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, κανένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών δεν θα προσπαθούσε να φέρει μία τόσο μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης στην Τουρκία” δήλωσε ο πρώην αξιωματικός.

Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία δεν είχε αναφερθεί στις παγκόσμιες διαδρομές της κοκαΐνης από τον UNODC.

″Κάτι πρέπει να συνέβη, κάτι το οποίο άλλαξε τη δυναμική του συστήματος ή υπάρχει κάποιος νέος και ισχυρός παίκτης, ο οποίος διεκδικεί το δικό του μερίδιο” προειδοποιεί ο Τούρκος πρώην αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών. Κι όπως άφησε να εννοηθεί, αν υπάρχει τέτοιος παίκτης στην Τουρκία, δεν μπορεί παρά να έχει ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις για να τολμήσει να μετακινήσει μία τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών μέσω της χώρας.

Η Τουρκία βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών. Οι υπηρεσίες της Δίωξης βρίσκονται στην δεύτερη θέση, μετά το Ιράν, στην λίστα των περισσότερων ετήσιων κατασχέσεων και κάποιες χρονιές ο αριθμός των κατασχέσεων ήταν μεγαλύτερος στην Τουρκία.

Πηγή: nordicmonitor.com

NewsroomHuffPost Greece

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/6/21 | (7 σχόλια)
    Από το 1988, όταν για τις ανάγκες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι σε Σκόπια και Βελιγράδι, έχω ταχθεί κατά της πολιτικής της γειτονικής χώρας. Βεβαίως, τάχθηκα και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως, διότι με αυτήν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο