«Η Τουρκία σε σταυροδρόμι»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκτενής ανάλυση της FAZ για τις τουρκικές εκλογές και την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Επικριτικά σχόλια για την όψιμη στήριξη του Βαυαρού πρωθυπουργού στην πυρηνική ενέργεια.

Μπορεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ταγίπ Ερντογάν και να κερδίσει τις εκλογές του Μαίου στην Τουρκία; «Θεωρείται άχρωμος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Και εξηγεί: «Ο 74χρονος, πρώην υπάλληλος στην κρατική υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης, είναι ένα είδος αντι-Ερντογάν: χωρίς χάρισμα, προσγειωμένος, μετριοπαθής, έντιμος. Παρότι ο Κιλιτσντάρογλου ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επί 13 χρόνια, έχει για πρώτη φορά τώρα, στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαίου, μία ρεαλιστική ευκαιρία να εκδιώξει τον απολυταρχικό ηγεμόνα Ερντογάν από το ανάκτορό του. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει τη μοίρα της. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Για τον Ερντογάν τα περιθώρια στενεύουν. Όμως, πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες».

Μέρος του ρεπορτάζ προέρχεται από το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αναφερόμενη στον κατά πάσα πιθανότητα ρυθμιστικό ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει τα εξής: «Στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του, ο Ερντογάν ήταν μάλλον συμπαθής στο Ντιγιαρμπακίρ. Παραχώρησε στους Κούρδους περισσότερες ελευθερίες στον πολιτιστικό τομέα απ’ ότι προηγουμένως το (ρεπουμπλικανικό) CHP και διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, το οποίο και η ΕΕ αντιμετώπιζε ως τρομοκρατική οργάνωση. Όταν όμως αυτή η προσέγγιση φάνηκε να πριμοδοτεί το φιλοκουρδικό HDP, ο Ερντογάν διέκοψε την ειρηνευτική διαδικασία και άρχισε να ποινικοποιεί το κόμμα. Περισσότεροι από 150 δήμαρχοι του HDP καθαιρέθηκαν και, εν μέρει, οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αντιθέτως, ο Κιλιτσντάρογλου από το 2010 καταβάλλει προσπάθεια για να καταστήσει το κόμμα του αξιόπιστη επιλογή για τους Κούρδους».

Επιστρέφει η Βαυαρία στην πυρηνική ενέργεια;

Ο Μάρκους Ζέντερ
Συνοφρυωμένος ο Βαυαρός πρωθυπουργός στο πυρηνικό εργοστάσιο Isar 2Εικόνα: :Bayerische Staatskanzlei via SVEN SIMON/IMAGO

Δεν πρόλαβαν να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ επαναφέρει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας: Προτείνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η η βαυαρική κυβέρνηση να θέσει εκ νέου σε λειτουργία, με δική της αποκλειστική ευθύνη, τον αντιδραστήρα Isar 2, που έκλεισε το Σάββατο. Αρνητικά έως σκωπτικά τα περισσότερα σχόλια στον γερμανικό τύπο. «Η δραστηριοποίηση του πρωθυπουργού ακολουθεί την κομματική γραμμή και οφείλεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, καθώς τον Οκτώβριο γίνονται στη Βαυαρία εκλογές για την τοπική Βουλή» επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Η όψιμη πρόταση του Βαυαρού πρωθυπουργού Ζέντερ να αναλάβουν οι τοπικές κυβερνήσεις την ευθύνη για την περαιτέρω λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, αποτελεί προεκλογικό ελιγμό και τίποτα περισσότερο» σχολιάζει, στο ίδιο μήκος κύματος, η ανατολικογερμανική Volksstimme.

Πιο αναλυτικό το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Το μόνο που λείπει είναι να κηρύξει επταήμερο πένθος ο Μάρκους Ζέντερ, τόσο βαθύς είναι ο πόνος από τον οποίο υποφέρει δημοσίως ο Βαυαρός πρωθυπουργός για την απώλεια της ατομικής ενέργειας. Την Πέμπτη εδωσε το παρών μπροστά στο πυρηνικό εργοστάσιο Isar 2, κοντά στο Λάντσχουτ, με έκφραση ανθρώπου που ανησυχεί και ηγετική ταυτόχρονα. Παρά λίγο να τον πιστεύαμε, εάν δεν ήταν ο ίδιος Ζέντερ που το 2011, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ήθελε να κλείσει μόνος του τα πυρηνικά εργοστάσια της Βαυαρίας. Όμως οι δημοσκοπήσεις είναι και ήταν πάντοτε η πολιτική πυξίδα του. Κι έτσι τώρα εμφανίζεται ως υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας».

Η αριστερή Tageszeitung (TAZ) ανατρέχει επίσης στο παρελθόν: «Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας έχει ξεχάσει ότι μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα είχε μεταμορφωθεί ως υπουργός Περιβάλλοντος, σε έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ‘εξόδου’ από την πυρηνική ενέργεια. Και εντελώς ξαφνικά είχε συνειδητοποιήσει τότε, ότι οι δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Isar λειτουργούσαν πολύ κοντά στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης του αεροδρομίου του Μονάχου, συνιστώντας μία επιπλέον απειλή. Οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας τα έλεγαν επί δεκαετίες…»

Πιο ακριβό το …ανατολικογερμανικό ρεύμα

Εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας
Φαινόμενα κερδοσκοπίας με την τιμή του ρεύματος στη Γερμανία;Εικόνα: Christian Ohde/CHROMORANGE/picture alliance

Μία ασυνήθιστη πτυχή της συζήτησης για την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της αποκαλύπτει η Süddeutsche Zeitung: Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτουν τοπικοί πάροχοι στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι κατά 15% ακριβότερο από εκείνο στα δυτικογερμανικά κρατίδια. Πώς εξηγείται αυτό; «Υπάρχει η υποψία ότι οι πάροχοι είχαν αυξήσει τεχνηέντως τις τιμές, προκειμένου να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την κρατική επιδότηση» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. «Η Αρχή Ανταγωνισμού καλείται να αποτρέψει φαινόμενα εκμετάλλευσης και ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για την τιμολόγηση που επιλέγουν ορισμένοι πάροχοι. (…) Από τα τέλη του 2022, η Αρχή Ανταγωνισμού έχει καταγράψει τετραψήφιο αριθμό παραπόνων από τους πολίτες».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα