Η Τουρκία σε αναζήτηση πάτρωνα: Ποιές οι επιλογές της μετά τη συμμαχία του Τραμπ με τους Κούρδους

12/5/17 | 0 | 0 | 498 εμφανίσεις

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΑΚΤΑΡΗ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ MAY 12, 2017

Ο Νόμος του Μέρφυ είναι άτεγκτος. Ισχύει αδιακρίτως καταστάσεως όποιου τον υφίσταται. «Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» είχε πει ο Αμερικανός αξιωματικός Έντουαρντ Μέρφυ. Αυτό ισχύει πλέον και για την Τουρκία. Αφού έχασε την ευκαιρία να αναλάβει δράση εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους το 2012, αφού στην αρχή στήριξε τον Άσαντ και κατόπιν ανέκρουσε πρύμναν επιδιώκοντας την ανατροπή του, αφού επέτρεψε στους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία της, αφού επέβλεπε τους μαχητές του ISIS να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι από τα τουρκοσυριακά σύνορα, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθούν οι Κούρδοι του Κομπάνι με την πλάτη στον τοίχο, θεωρώντας ότι έτσι θα σβήσει την διόγκωση του Κουρδικού, αφού αποπειράθηκε να εφοδιάσει, όπως απεδείχθη από οπτικοακουστικό υλικό, τους τζιχαντιστές, αφού υπέθαλψε την Αλ Νούσρα στη Συρία που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αφού κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος σκοτώνοντας Ρώσους αξιωματικούς, αφού ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο Πούτιν, χωρίς να παραδώσει όμως στη Ρωσία τους φυσικούς αυτουργούς, αφού ξεκίνησε την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», αφού κατέλαβε μια περιοχή στη βόρεια Συρία μικρής γεωπολιτικής σημασίας, αν όχι μηδενικής, αφού «είδε το τραίνο να περνά» παρακολουθώντας τους Κούρδους να εξοπλίζονται αφειδώς από τις ΗΠΑ, αφού δεν απέτρεψε την ένωση των κουρδικών καντονιών στη Συρία, αφού προέβη σε διπλωματικές παλινωδίες προσεγγίζοντας και απομακρυνόμενη από όλους και τανάπαλιν, αφού διαπίστωσε πως έχει χάσει πολύτιμο έδαφος και ευκαιρίες, ήρθε και η τελική ανατροπή.

Με το υπ’ αριθ. 1209 Προεδρικό Διάταγμα ΗΠΑ η Αμερική αποφάσισε να εξοπλίσει με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίο απελευθερώνουν τη μία πόλη μετά την άλλη στο δρόμο για την Ράκκα.

Αυτή η εξέλιξη είναι πικρή για την Άγκυρα, η οποία αντιλαμβάνεται πως με ευκαιριακές και επιφανειακές λυκοφιλίες, κατά την κίνηση του εκκρεμούς, δεν αποκομίζει γεωπολιτικά οφέλη. Στην αρχή ζήτησε προστασία στο πρόβλημά της από τη Ρωσία, μετά από τις ΗΠΑ. Τέλος, μια και συνειδητοποίησε ότι ΗΠΑ και Ρωσία προστατεύουν κυριολεκτικά τους Κούρδους της Συρίας, είδε και απόειδε και τώρα στρέφεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Διέρρευσε από την τουρκική Προεδρία πως ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα τεκταινόμενα στη Συρία, τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις διμερείς τους σχέσεις. Υπόψιν ότι με αυτήν τη σειρά αναφέρουν τα αντικείμενα της συζήτησης οι ίδιες οι τουρκικές εφημερίδες.

Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, η Άγκυρα θορυβημένη από το αμερικανικό Προεδρικό Διάταγμα, αναζητεί πάτρωνα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία σύμφωνα με το σκεπτικό των Τούρκων διπλωματών και αξιωματούχων έχει περιθώριο χειρισμών τέτοιων ζητημάτων και κυρίως έχει πρόσβαση – ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν – στον Πρόεδρο Τραμπ και στην αμερικανική διοίκηση. Εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας να μην εκπλαγούμε με το ενδεχόμενο να απευθυνθεί ακόμη και στην Κίνα ή να ενεργήσει απερίσκεπτα επεμβαίνοντας στα εδάφη που βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας.

Πηγή: Η Τουρκία σε αναζήτηση πάτρωνα: Ποιές οι επιλογές της μετά τη συμμαχία του Τραμπ με τους Κούρδους http://mignatiou.com/2017/05/i-tourkia-se-anazitisi-patrona/

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας