Η Τουρκία προσπαθεί να τα “μαζέψει”.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια επιστολή του εκπροσώπου της τουρκικής πρεσβείας στην Σιγκαπούρη στην εφημερίδα Straits Times είναι αποκαλυπτική των τουρκικών θέσεων σε σχέση με το συμβάν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την Ε.Ε. γενικότερα, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε την επιστολή όπως μας την έστειλε ο συνεργάτης μας στη ΝΑ Ασία.

“Γράφω απαντώντας σε ένα σχόλιο της εφημερίδας STRAITS TIMES που έγραψε ο ανταποκριτής σας διεθνών σχέσεων Jonathan Eyal για να σχολιάσω την ευρύτερη εικόνα στα ζητήματα τα οποία έθεσε (Μαθήματα μεσαίας δύναμης από την Τουρκία-13 Απριλίου).

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα πλήρους ένταξης ως μέλος στην ΕΕ το 1987 και αναγνωρίσθηκε από την ΕΕ ως υποψήφιο για πλήρη ένταξη το 1999.

Αυτός παραμένει ο στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, όπως πρόσφατα τονίστηκε ολοφάνερα σε υψηλότατα επίπεδα.

Τούτου λεχθέντος, κατά τη διάρκεια των 22 τελευταίων ετών, σε αυξανόμενη συχνότητα διαπιστώνουμε ότι η πορεία της ένταξης και τα κριτήρια ένταξης μπορούν να μεταβάλλονται και ο τερματισμός μπορεί να αναβάλλεται από ορισμένα μέλη της ΕΕ, για να εξυπηρετήσουν δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.

Αυτό παραμένει το μεγάλο εμπόδιο στην πορεία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία παραμένει ανοιχτή στη δέσμευσή της με την ΕΕ και έχει ενθαρρύνει την ΕΕ, καθώς και τα μέλη της, να δρουν με πλέον διαφανή, ειλικρινή και προβλεπόμενο τρόπο.

Στο πνεύμα αυτό, η Τουρκία παραμένει επίμονα δεσμευμένη με τους Προέδρους  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς.

Απέναντι σε αυτήν την υπαναχώρηση, η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κανέναν δεν μπορεί να ωφελήσει αυτό το συμβάν.

Κατά την προπαρασκευή της συνάντησης, σύμφωνα με την τηρούμενα πρακτική, το τουρκικό πρωτόκολλο ακολούθησε τις οδηγίες που έδωσαν οι συνομιλητές μας.

Επίσης, αυτή η ατυχής και και αθέλητη κατάσταση, δεν μπορεί να ειδωθεί ούτε ως επακόλουθο ούτε ως προάγγελος για τις δυσκολίες της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς το σχόλιο υπονοεί.

Η Τουρκία αποτελεί τείχος στην νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης εναντίον ποικίλων  προκλήσεων και απειλών για την Ευρώπη, ειδικά για την τρομοκρατία και άλλες προκλήσεις.

Η ένταξή μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ, θα ωφελήσει την ΕΕ και τα μέλη της. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή από την ΕΕ και τα μέλη της.

Μέχρι το τέλος, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας για μια πλήρη στρατηγική δέσμευση, όπως προβλεπόταν από την αρχή της έναρξης της ενταξιακής πορείας, καθώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για εκπλήρωση των αμοιβαίων υποχρεώσεών.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία απαιτεί πολυσχιδή εξωτερική πολιτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταξή μας στην ΕΕ δεν είναι εναλλακτική λύση της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ.

Το ίδιο ισχύει για τη στρατηγική συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.

Λόγω των ευδιάκριτων εθνικών θέσεων των εν λόγω συμμάχων μας, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις εθνικές μας ανάγκες, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από την απόκτηση του συστήματος F-400, για να διασφαλίσει την αεροπορική της άμυνα.

Λόγω αυτού και λόγω της μονομερούς ακύρωσης της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35, ως αντίποινα καθώς και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, έχουμε τεταμένες σχέσεις.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ, και να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, τόσο διμερώς όσο και με το ΝΑΤΟ, ως στενοί και προεξέχοντες σύμμαχοι.

Ertan Geri

Εκπρόσωπος τουρκικής πρεσβείας”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα