Η Τουρκία οδηγεί σε ένα ΝΑΤΟ «δύο ταχυτήτων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέτρος Ούτσης

Λίγες ημέρες πριν, το ΝΑΤΟ ζήτησε και από τα 29 μέλη της Συμμαχίας την έγκριση για το στρατιωτικό σχέδιο υπεράσπισης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014

Μέχρι σήμερα Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν εγκρίνει το σχέδιο και προχωρά σε έναν πρωτοφανή εκβιασμό προς την Συμμαχία. Ο λόγος είναι διότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τους Κούρδους της Συρίας ως τρομοκράτες, με συνέπεια η Άγκυρα να απειλεί να τινάξει το σχέδιο για τις Βαλτικές χώρες στον αέρα

Την ίδια στιγμή οι Ομάδες Μάχης του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες, λειτουργούν όπως ορίζει η Συμμαχία. Τα μέλη συμμετέχουν κανονικά, οι ασκήσεις ακόμα και εν μέσω Πανδημία εκτελούνται στο σύνολο τους, ενώ οι λαοί των χωρών αυτών υποδέχονται τις στρατιωτικές αποστολές της συμμαχίας με ευγνωμοσύνη, ενώ πολλές από αυτές συμμετέχουν στις εθνικές τους επετείους.

Οι κίνδυνοι από την συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία με την επιθετικότητα της σε άλλο μέλος της Συμμαχίας, της Ελλάδας, οδηγεί σε τοπική διάσπαση, δεν περνά απαρατήρητη από τις ηγεσίες των Βαλτικών Χωρών. Μια κρίση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πτέρυγα, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, θα είναι όχι μόνο ένα δυσάρεστο μήνυμα για την συνοχή της Συμμαχίας, αλλά και μια βολική εξέλιξη για την Ρωσία.

Την ώρα λοιπόν που στην Ανατολική Ευρώπη και την Βόρεια Θάλασσα το NATO λειτουργεί σε μια κανονικότητα, στην Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχει ένα άλλο ΝΑΤΟ. Αυτό όπου ένα μέλος, η Τουρκία, επιτίθεται σε άλλα μέλη πλέον. Η πρόσφατη κρίση και με την Γαλλία ανάγκασε μέχρι και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να αντιδράσει δηλώνοντας ότι το επεισόδιο απειλής Γαλλικού σκάφους από Τουρκικό πλοίο, θα ερευνηθεί.

Ουσιαστικά αυτή η εξέλιξη δημιουργεί πλέον ένα προηγούμενο και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μπορεί η Τουρκία μέχρι σήμερα να είναι ένα γεωστρατηγικό μέλος της Συμμαχίας που είναι διατεθειμένο να θυσιάσει στελέχη και να συμμετέχει σε όλες τις αποστολές και εκπαιδεύσεις, αλλά τα όσα διακυβεύονται στην Ανατολική Ευρώπη είναι πάνω και από την ίδια την Τουρκία.

Η Τουρκία οδηγεί σε ένα ΝΑΤΟ «δύο ταχυτήτων»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα