«Η Τουρκία ματαίωσε το ισραηλινό όνειρο για δημιουργία Κουρδικού Κράτους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούλιος 29, 2020. 23:14

Ο Εχούντ Γιαάρι [Ehud Yaari], αναλυτής της Μέσης Ανατολής στην ισραηλινή τηλεόραση, εξέφρασε τη θλίψη του ότι «το όνειρο της ίδρυσης κουρδικής οντότητας έχει χαθεί αφού το Ισραήλ  έχει επενδύσει για δεκαετίες στο σχέδιο ανεξαρτησίας των Κούρδων με στρατιωτική βοήθεια, συμβουλευτικές αποστολές, διπλωματική βοήθεια και μυστικές αγορές πετρελαίου».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ισραηλινού καναλιού 12, ο Γιαάρι επέκρινε «τους Κούρδους ηγέτες στο Ιράκ και τη Συρία ως υπεύθυνους για τη μη ίδρυση κρατικής κουρδικής οντότητας, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία άρχισε πρόσφατα να δημιουργεί ζώνη ασφαλείας εντός του ιρακινού εδάφους που εμποδίζει την ίδρυση συνδεδεμένης κουρδικής οντότητας».

Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα έφερνε την παλιά του πρόταση  για «να διαχωριστεί η κουρδική περιοχή από το Ιράκ κάτω από ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Και αυτό γιατί οι Κούρδοι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις βλαβερές παραδόσεις τους, στο να πνίγονται σε εμφύλιους πολέμους και εσωτερικές συγκρούσεις, αναζητώντας συμμάχους έξω από αυτούς. Επιπρόσθετα μαστίζονται από τη διαφθορά».

Ο Γιαάρι επισήμανε τα λόγια του Κούρδου στοχαστή Μπιλάλ Γουάχαμπ που δήλωσε αυτήν την  εβδομάδα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν τελικά να σταματήσουν να βλέπουν την κουρδική κυβέρνηση ως αξιόπιστο εταίρο. Ενώ οι Κούρδοι έχουν από καιρό απασχοληθεί με εσωτερικούς λογαριασμούς και οι ηγέτες τους προτιμούν να μποϊκοτάρουν ο ένας τον άλλον και να ανταλλάσσουν προσβολές στα μέσα δικτύωσης. Πραγματικά, ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι τους δεν μπορούν να βοηθήσουν».

Πρόσθεσε  ότι «οι Κούρδοι αρνήθηκαν πεισματικά να ακούσουν τις συμβουλές που έλαβαν από όλους τους φίλους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να μην διενεργήσουν δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2017 σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας»…

Διευκρίνισε ότι η Τουρκία είχε αρχίσει να «κατακερματίζει τις περιοχές του ελέγχου των κουρδικών πολιτοφυλακών στο βόρειο Ιράκ για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στην περιοχή όπως είχε κάνει στη βόρεια Συρία. Στην ίδια την τουρκική επικράτεια, οι Κούρδοι μαχητές υποχωρούν καθώς οι ηγέτες του κύριου κουρδικού κόμματος στη χώρα βρίσκονται στη φυλακή».

Turk Press

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα