Η Τουρκία επαναφέρει το σχέδιο επιχειρήσεων “Suga”, για κατάληψη ελληνικού νησιού-ών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία επαναφέρει το σχέδιο επιχειρήσεων “Suga”, για κατάληψη ελληνικού νησιού-ών;

Η ειδική στρατιωτική ομάδα βατραχανθρώπων SAT έκανε άσκηση στη Μάλτα τον Ιούλιο του 2020 – Οι ύποπτες δικαστικές «συναλλαγές» του Erdogan με τους εμπνευστές του σχεδίου Suga ξανά στο προσκήνιο
Μία νέα πτυχή στις τουρκικές μεθοδεύσεις έναντι της Ελλάδας αποκαλύπτει το nordicmonitor.com, καθώς αποκαλύπτει ότι η ειδική στρατιωτική ομάδα SAT της Τουρκίας έκανε άσκηση στη Μάλτα τον Ιούλιο του 2020.
Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής παραπέμπουν σύμφωνα με την ιστοσελίδα στο σχέδιο Suga, το οποίο είχε προγραμματιστεί το 2003 ως “επιχείρηση ψευδούς σημαίας” για να δημιουργήσει σκόπιμα ένταση με την Ελλάδα για εγχώριους πολιτικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας.
Image

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, η εθνικιστική ευφορία στην κάλυψη των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα χαοτικά σχόλια που έγιναν από επικεφαλής τηλεοπτικών δικτύων που ελέγχονται από την κυβέρνηση και οι ανεύθυνες παρατηρήσεις Τούρκων ηγετών μιμούνται το playbook που επινοήθηκε στο σχέδιο Suga.
Αρκετά ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ο συνταξιούχος αξιωματικός του ναυτικού Ramazan Cem Gürdeniz, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του σχεδίου να προκαλέσει την Ελλάδα, και οι συνεργάτες του χτυπούν ανοιχτά τα τύμπανα πολέμου στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα αυτές τις μέρες με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα έγγραφα που σχετίζονται με το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκαν σε ναυτική βάση και κατασχέθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση στις 6 Δεκεμβρίου 2010, μετά από πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ναυτικού διέθεταν εμπιστευτικά έγγραφα στη μονάδα πληροφοριών της ναυτικής διοίκησης του Gölcük.
Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιελάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα θησαυροφυλάκιο κάτω από το πάτωμα του τμήματος πληροφοριών.
Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μια μονάδα δίσκου.
Το λεπτομερές σχέδιο Suga με έναν χάρτη πορείας για προετοιμασίες, κατανομές δύναμης, αναθέσεις, συντονισμό και κάλυψη μέσων:
Image 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Suga προετοιμάστηκε από τον αρχηγό του Τμήματος Σχεδιασμού Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, Ramazan Cem Gürdeniz, στις 3 Φεβρουαρίου 2003.
Σύμφωνα με μια έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, εκατοντάδες έγγραφα που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο έδειξαν ότι το σχέδιο είχε πράγματι τεθεί σε εφαρμογή και ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

Το σχέδιο περιελάμβανε σε γενικές γραμμές τη δημιουργία σκόπιμου προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο και κλιμάκωση της έντασης που θα έφερνε την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με την γείτονά της.
Δεν προέβλεπε μια ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα.
Γι ‘αυτό, η τουρκική σημαία θα εμφανιζόταν στα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών.
«Δραστηριότητες που στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας αποτρεπτικά και προκλητικά μέτρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατά ελληνικών στοιχείων», ανέφερε το σχέδιο.

Το γενικό σχέδιο αργότερα ολοκληρώθηκε με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, και οι σχεδιαστές υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επίτευξης των δηλωμένων στόχων της αποστολής.

Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο απαριθμούσε τρεις υποενότητες – το προπαρασκευαστικό στάδιο, το στάδιο διαμόρφωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης – ως λίστα υποχρεώσεων με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση για να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε τμήματα της Τουρκίας κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της περιοχής του Μαρμαρά, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.

Στο προπαρασκευαστικό στάδιο, οι σχεδιαστές συμβούλευαν τη στελέχωση βασικών θέσεων του τουρκικού στρατού με πιστούς άνδρες κατά τη διάρκεια της περιόδου των προαγωγών στο στρατό.
Ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που ενδέχεται να αντιταχθούν στο σχέδιο θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν από νεοεθνικιστές.

Συμβούλευαν επίσης την τοποθέτηση συνταξιούχων στρατιωτικών στη γραφειοκρατία και σε πολιτικές θέσεις.
Επιπλέον, μέρη κοντά στα ελληνικά νησιά θα αναγνωριστούν ως νέες περιοχές για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εντάσεων.
Όσον αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος ώστε ο στρατός να κινηθεί μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, το σχέδιο Suga περιελάμβανε τις ακόλουθες συστάσεις: Συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια κ.λπ., θα οργανώνονταν στον τομέα του ναυτικού δικαίου προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, περιστατικά παρεμβάσεων της Ελλάδας στις τουρκικές θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, όλα τα είδη ειδήσεων για την Ελλάδα και το Αιγαίο θα καλυφθούν στα μέσα ενημέρωσης για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την Ελλάδα και τακτική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο.

Στη φάση δράσης του Suga, οι σχεδιαστές συνέταξαν επιχειρησιακά σχέδια που στοχεύουν όλες τις ελληνικές δραστηριότητες σε περιοχές που ονομάζονται EGAYDAAK –Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar ή νησιά, νησίδες και βραχώδεις νησίδες, η κυριαρχία των οποίων δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα βάσει συνθηκών – όπου η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο Suga είχε εκτελεστεί εν μέρει:
Image
Image
Το σχέδιο δράσης ανέφερε τη χρήση Τούρκων ψαράδων ως πιόνια και παρότρυνε τη χρήση καταναγκαστικών μέτρων εναντίον Ελλήνων ψαράδων.
Η αμφισβητούμενη περιοχή, μια έκταση 12 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά, σκόπιμα θα χρησιμοποιηθεί ως διαδρομές διέλευσης όχι μόνο από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από ελικόπτερα.
Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει χωρικά ύδατα 12 μιλίων για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και υποστήριξε την άποψη ότι τα νησιά μπορούν να έχουν μόνο έξι μίλια χωρικών υδάτων.
Τα ελληνικά σκάφη θα παρακολουθούνταν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Στο τελευταίο σημείο, οι σχεδιαστές κατέστησαν σαφές ότι όταν δόθηκε η παραγγελία, θα γίνονταν σκόπιμες δραστηριότητες για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά την κατανομή των καθηκόντων, τέσσερις στρατιωτικές μονάδες εξουσιοδοτήθηκαν να αναλάβουν δράση για την εκτέλεση του σχεδίου Suga.
Η ναυτική μονάδα του Gölcük είχε αναλάβει τον εντοπισμό αξιωματικών που ήταν οι «σωστοί» υποψήφιοι για την εφαρμογή του σχεδίου και απομάκρυνση αξιωματικών κατά τη διάρκεια προαγωγών που ενδέχεται να παρουσιάσουν εμπόδια, καθώς και την παρακολούθηση ελληνικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα κατά την προπαρασκευαστική φάση.
Για να συμβάλει στη διαδικασία διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος για το σχέδιο Suga, η μονάδα Gölcük θα έστελνε όλες τις αναφορές, νέα και πληροφορίες στην Διοίκηση Δυνάμεων Suga, με την εντολή να τα διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της αντίληψης του κοινού.
Επίσης, το στάδιο της δράσης, θα ζητούνταν από το Gölcük να αναλάβει δράση όταν η Ελλάδα διεξήγαγε τις στρατιωτικές ασκήσεις Παρμενίων.
Αυτή η δράση περιελάμβανε παρενόχληση σε ελληνικά πλοία και σκάφη, προκειμένου να κλιμακωθεί σκόπιμα η ένταση και να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Η μονάδα της Άγκυρας στο σχέδιο Suga είχε την εντολή να εργάζεται ως ο κύριος συντονιστής μεταξύ των μονάδων Gölcük, Izmir και Istanbul που λειτουργούν υπό τη διοίκηση δυνάμεων Suga και να διασφαλίζει τη ροή πληροφοριών και αναφορών.
Ήταν επίσης επιφορτισμένη με τη λειτουργία της υψηλής τεχνολογίας, το συντονισμό προαγωγών και αναθέσεων, την ενημέρωση σχεδίων όταν είναι απαραίτητο και την ανάπτυξη έκτακτων αναγκών.
Η μονάδα της Άγκυρας θα ενισχύσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, θα διαρρεύσει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ξεκινήσει ενέργειες για να αναγκάσει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί, όπως η έκδοση ειδοποιήσεων προς την Ελλάδα.
Οι εντολές των μονάδων της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης ήταν παρόμοιες με εκείνες που δόθηκαν στη μονάδα Gölcük με την εξαίρεση ότι και οι δύο διατάχθηκαν να έχουν εφοδιαστικό ρόλο στο Gölcük κατά προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το nordicmonitor.gr, αν και το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Ναύαρχο Örnek, δεν αποτελούσε μέρος της αλυσίδας διοίκησης και σίγουρα δεν είχε εγκριθεί από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Hilmi Özkök.
Κατά την κατάθεση του στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 3 Νοεμβρίου 2014 ως μάρτυρας κατά τη δίκη υπόπτων που συνέταξαν το σχέδιο Suga, ο Özkök είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για το σχέδιο όταν υπηρετούσε ως ανώτερος διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Με βάση νέα ευρήματα, οι Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στρατιωτική ομάδα είχε θέσει πραγματικά το σχέδιο Suga σε εφαρμογή, δημιούργησε ομάδες εργασίας για να τελειοποιήσει το σχέδιο και είχε συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου του.
Όπως προτάθηκε στο σχέδιο, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Τούρκους ψαράδες για να συμμετέχουν στο σχέδιο να προκαλέσουν την Ελλάδα, η διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο επεκτάθηκε και έγιναν προετοιμασίες για να φανεί ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια αμφίβια επίθεση κατά των ελληνικών νησιών.
Η ομάδα συζήτησε επίσης τα πιθανά νομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την εκτέλεση του σχεδίου και υιοθέτησαν αντίμετρα, εάν τα πράγματα ξέφευγαν από τον έλεγχο.
Image
Βέβαια, οι ύποπτοι που συνέταξαν το σχέδιο Suga καταδικάστηκαν αργότερα ως μέρος της δίκης του Sledgehammer, από το 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Οι καταδίκες επιβεβαιώθηκαν από το 9ο τμήμα του Ανώτατου Εφετείου στις 9 Οκτωβρίου 2013, το οποίο επαλήθευσε την αυθεντικότητα του σχεδίου Suga.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Erdogan φέρεται να έκανε μια μυστική συμφωνία με τους νεοεθνικιστές μετά τις έρευνες διαφθοράς του Δεκεμβρίου 2013 που ενοχοποίησαν αυτόν και τα μέλη της οικογένειάς του.
Σε αντάλλαγμα για την δική του απαλλαγή, ο Erdogan ενορχήστρωσε την απελευθέρωση των καταδικασμένων αξιωματικών και τους εξασφάλισε δίκη με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα της απαλλαγής.
Το συντριπτικό σύνολο αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τα κατασχεθέντα μυστικά έγγραφα, τις δηλώσεις, τα τηλεοπτικά δελτία, τις ηχογραφήσεις, τα δακτυλικά αποτυπώματα, τους μάρτυρες και τις ύποπτες μαρτυρίες και εκθέσεις έρευνας εξαφανίστηκαν.
Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, η υπόθεση κηρύχθηκε ψευδής όταν στην πραγματικότητα εξέθεσε τις ύποπτες συναλλαγές στον στρατό.
Ο Gürdeniz, ο συγγραφέας του σχεδίου Suga, αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί τον Αύγουστο του 2012 μετά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Είναι ένας από τους καταδικασμένους κακοποιούς που απελευθερώθηκαν από την κυβέρνηση Erdogan.
Εμφανίζεται μάλιστα στα φιλοκυβερνητικά δίκτυα αυτές τις μέρες, κηρύττοντας μια χαοτική γραμμή και προωθώντας την ιδέα ότι η Τουρκία πρέπει να συγκρουστεί στρατιωτικά με την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, κινήσεις παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται στο σχέδιο Suga γίνονταν από την Τουρκία, υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία είχε πράγματι επανεξετάσει και ενημερώσει το σχέδιο για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που επιδιώκουν τόσο οι Ισλαμιστές του Erdogan όσο και οι νεοεθνικιστές, οι οποίοι διευθύνουν από κοινού Τουρκικό στρατό, αστυνομία και υπηρεσίες πληροφοριών στη σημερινή Τουρκία.

www.bankingnews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα