Την ενόχλησή της για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εθνοφρουρά της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την πολιτική.

Η Τουρκία εκφράζει την ενόχλησή της για τη νέα αμερικανοκυπριακή συμφωνία: “Δεν θα επιτρέψουμε κακό© Παρέχεται από: capital.gr

Μάλιστα στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ” ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να προκληθεί οποιοδήποτε κακό στους Τουρκοκύπριους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

“Καταδικάζουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ και του Υπουργείου Άμυνας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA), στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μετά την ένταξη της GCA στο εν λόγω πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για το θέμα αυτό.

Οι ΗΠΑ, διατάραξαν τις ισορροπίες στο νησί της Κύπρου σε βάρος των Τουρκοκυπρίων το 2022 με την άρση του εμπάργκο όπλων στην GCA. Αυτά τα τελευταία βήματα ενθαρρύνουν επίσης τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την πολιτική, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής, και να συμβάλουν σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να προκληθεί οποιοδήποτε κακό στους Τουρκοκύπριους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού”.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) υπογράφηκε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, στο στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Το Πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών τις οποίες αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας, περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ με τις οποίες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, αποτελεί επιβεβαίωση της σταθερής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά το 2022.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή του ΠΔΑΣ έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας αλληλοϋποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement – ACSA), που υπογράφηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, της επικύρωσης της ένταξης της Κύπρου στο State Partnership Program για το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία εντός του 2023 με την Πολιτεία New Jersey, καθώς και της πρόσφατης απόφασης για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.

capital.gr