Της Κύρας Αδάμ

Αστραπιαία, αμέσως μετά την κύρωση στη Βουλή της Αμυντικής Συμφωνίας, η Τουρκία εξαπέλυσε μπαράζ διεθνών αγγελιών για ασκήσεις στο Αιγαίο, που όχι μόνον καλύπτουν εθνική κυριαρχία, αλλά προχωρούν ΔΥΤΙΚΑ του 25ου μεσημβρινού, αγγίζοντας τον Παγασητικό και Ευβοϊκό κόλπο.

Το πρωτόγνωρο στοιχείο των τουρκικών ασκήσεων αυτών είναι ότι πρόκειται «  για Αποστολές Περιβαντολλογικών Ερευνών και Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο».

Ομοίως , μέχρι τις 21 Οκτωβρίου η Τουρκία εκτελεί επιστημονικές έρευνες με δύο πλοία BILIM-2 και YUNUS-S ανατολικά του 28ου  μεσημβρινού μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου και  νοτίως κι ανατολικά προς την Κύπρο.( βλέπε χάρτη)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις- ερμηνείες του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη στη Βουλή για την Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί ταχύτατα και μαζί «με το γαλλικό στρατό» όπως υποστηρίζει, να εκδιώξει από την ελληνική κυριαρχία τα τουρκικά αεροσκάφη  και τα δύο ερευνητικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.

Επιπροσθέτως , με βάση τις πρωθυπουργικές ερμηνευτικές δηλώσεις Μητσοτάκη για την Αμυντική Συμφωνία , η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, την επαύριον της κύρωσης της Συμφωνίας να καταρρίπτει πάραυτα:

-οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό περάσει «κοκορέτσι» τα ελληνικά νησιά και οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος παραβιάσει τα 10νμ εναερίου χώρου, (επιθετική ενέργεια στην ελληνική επικράτεια), 

-οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό παρενοχλήσει πχ το ραντάρ της Λήμνου, ή οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο κινηθεί προς την κατεύθυνση ελληνικού πλοίου στην ευρύτερη περιοχή,( απειλητική ενέργεια σε στρατιωτική μονάδα).

Στην περίπτωση που δεν το πράξει, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή, καθίσταται το ολιγότερο αναξιόπιστη .

Και τούτο διότι ο κ Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή:

  • Η Συμφωνία «…διατυπώνει ρητά την πρόβλεψη αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής αν  απειληθεί η ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ενός από τους δύο συμβαλλόμενους. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΟ της ηπείρου μας..»

Δηλαδή ο κ Μητσοτάκης  συμφωνεί ότι η Αμυντική Συμφωνία έχει ισχύ στην ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ της Ελλάδας,( δηλαδή έδαφος, χωρικά ύδατα εθνικός εναέριος χώρος),αλλά σπεύδει αχρείαστα και ψευδώς να προσθέσει το βαρύγδουπο, ότι θα έχει στο πλευρό του «τον ισχυρότερο ευρωπαϊκό στρατό», χωρίς να διευκρινίζει ως όφειλε ότι η «παρουσία του γαλλικού στρατού» δεν είναι άλλη από την  παροχή γαλλικού εξοπλισμού, μέσα στα όρια της Συμφωνίας, προς τις ελληνικές ΕΔ σε περίπτωση πολέμου.

  • «..Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto census  Επικράτειας. Γι’ αυτό άλλωστε και σε καμμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα…»

Έτσι ο πρωθυπουργός ενώ αρχικώς αποδέχεται ότι η Συμφωνία ισχύει και εφαρμόζεται μόνον στην Επικράτεια, ξαφνικά, δηλώνει ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται και εκτός Επικράτειας , ( δηλαδή και στην ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ),επικαλούμενος κάποια απόφαση, κάποιου «Διεθνούς Δικαστηρίου», το οποίο επιτρέπει την χρήση βίας και έναντι στρατιωτικών μονάδων σε περιοχή εκτός Επικράτειας , δηλαδή στην περιοχή κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα. Και μάλιστα, υποστηρίζει ο κ Μητσοτάκης , με την συνδρομή « του γαλλικού στρατού», ενώ η Συμφωνία αναφέρεται σε συνεχή γαλλικό εξοπλισμό των ελληνικών ΕΔ σε περίπτωση πολέμου.

Με τις ασαφείς και έωλες «ερμηνευτικές δηλώσεις» για τη Συμφωνία ο κ Μητσοτάκης προφανώς θεώρησε ότι «κατατρόπωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδικό αποτέλεσμα να παραμορφώσει και να απομειώσει ό ίδιος την καλή Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση  θεώρησαν από κοινού ότι θα αποκομίσει ο καθείς το μέγιστο κομματικό όφελος, αν συγκρουστούν» για την κάλυψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων ( ΑΟΖ /ΥΦ) από τη Συμφωνία.

Όμως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν  να παραπλανήσουν , ακόμα και να εξαπατήσουν την ελληνική κοινή γνώμη, διότι  η περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ/ΥΦ  παραμένει μέχρι στιγμής ανύπαρκτη, διότι ποτέ και καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν τις οριοθέτησε, ούτε καν υπέβαλε τις συντεταγμένες ΑΟΖ/ΥΦ στον ΟΗΕ ως διεκδίκηση ( Claim), που αποτελεί απλή και πάγια διαδικασία των χωρών για την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. 

Έτσι ούτε ο κ Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται  με ερμηνείες δικές του ότι η Αμυντική Συμφωνία και «ο γαλλικός στρατός» καλύπτει Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα να εγκαλεί την κυβέρνηση και να καταψηφίζει τη Συμφωνία, γιατί η κυβέρνηση δεν περιέλαβε ευθύς εξ αρχής την ΑΟΖ/ΥΦ, την οποία ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε ποτέ να οριοθετήσει.

Η μόνη ψύχραιμη φωνή για την Αμυντική Συμφωνία  την προηγουμένη της συζήτησης στη Βουλή, ήρθε από το ΥΠΕΞ της Γαλλίας το οποίο σε λιτή γραπτή δήλωση του ανέφερε ότι

«Αυτή η Συμφωνία..αφορά στην ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ των δυο κρατών»…» προκειμένου να οριοθετήσει τη θέση της Γαλλίας, ίσως και να «προφυλάξει» τον Έλληνα πρωθυπουργό από αχρείαστες μεγαλοστομίες.

Σε ότι αφορά στην εμμονική αναφορά της Αμυντικής Συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, ο κ Μητσοτάκης οφείλει να ενθυμείται ότι το ΝΑΤΟ δέχεται και εφαρμόζει μόνον ό,τι θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο, ( ελληνικός εναέριος χώρος μόνον 6νμ, μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, περιοχή Έρευνας και Διάσωσης κλπ.)

https://www.militaire.gr/i-toyrkia-alonizei-kai-i-kyvernisi-perimenei-to-galliko-strato-kyra-adam/